Egyéb

Korrupcióinfó: Hadházy a KLIK-ben kezd április 9-én, mert nem teljesítik az adatigényléseit

Vándordíjjá változhat a pofátlan adatgazda cím, ezúttal a KLIK-et illeti kétes dicsőség. A Klebersberg Központ bő fél éve nem számolt be érdemben Hadházy Ákos LMP-társelnöknek arról, használják-e az uniós milliárdokból beszerzett számítógépes programokat. Hadházy friss kérdésére pedig azzal jöttek: az egy éven belüli ismételt adatigénylést nem kell teljesíteniük.

Hadházy Ákos szokásos Korrupcióinfóin már többször foglalkozott a KLIK Köznevelés az iskolában elnevezésű tízmilliárd forintos TÁMOP-os pályázatával:

Korrupcióinfó: A tanulmányírás az új olajszőkítés

A projektből több olyan tanulmányt is kifizettek, melyeknek részletei szóról szóra megegyeznek, bérköltségre közel két milliárd forint ment el, és másfél milliárd forintot fordítottak szellemi termékek vásárlására. 200 db CD lemezért 283.591 forintot fizetett a KLIK. Előfordult olyan eset is, hogy ugyanazon céggel ugyanazzal a megnevezéssel két szerződést is kötöttek.

Utóbb kiderült az is, hogy a projekt részeként mintegy 900 millió forintért kiépítendő úgynevezett Intézményfenntartói Információs Rendszer nem készült el időre, sőt, Hadházy informátora szerint egyetlen programot sem használnak, azok fiókok mélyére kerültek.

A politikus utóbbi állításnak kívánt utána nézni, de falakba ütközött. Tavaly júliusban azt válaszolta adatigénylésére Solti Péter, a Klebersberg Központ elnöke, hogy „a rendszerek jelenlegi felmérése és a használatba vételükhöz szükséges munka folyamatban van”. Közleményükben pedig azt ígérték, 2017. végéig mindent beüzemelnek.

Hadházy januárban rá is kérdezett, hogy működnek-e már a kifejlesztett informatikai rendszerek, használják-e azokat, akiknek készült. Több, mint egy hónapos spéttel kapott választ Soltitól, méghozzá azt, hogy a kérdést a KLIK egyrészt nem tartja közérdekű adatigénylésnek, de egyébként is: egy éven belül másodjára kérdezi ugyanazt az LMP-s képviselő, márpedig erre nem kell felelni az infótörvény szerint.

A közadatgazdák az utóbbi időben rákaptak erre az érvelésre: ilyen-olyan okból nem szolgáltatnak információt, majd az ismételt kérdést megtagadják, arra hivatkozva, hogy ilyen kérdést már kaptak. Így tett Schmidt Mária az Átlátszóval, illetve az MTVA a szintén LMP-s Ungár Péterrel (Schmidt fiával). Utóbbi kérdését – miszerint kap-e irodát Putyin propagandatévéje a magyar közmédiától – megismételte párttársuk, Demeter Márta, a választ az MTVA neki is megtagadta, most adatper folyik az információért.

Hadházy sem tervezi annyiban hagyni, sőt: „kormányváltás után az egyik első utam a KLIK székházába vezet majd”, jelentette ki heti Korrupcióinfóján.

Rádi Antónia

Kapcsolódó cikkkek:

10/10-es orcátlan válasz az MTVA-tól Ungár Péternek Putyintévé-ügyben

Az MTVA nem tudja, kik a bérlői – folytatódik a köztévé vs LMP adatháború

RT: Néha bérlünk stúdiót Magyarországon, de nincs folyamatban lévő szerződés az MTVA-val

Schmidt Mária a legpofátlanabb adatgazda díj első helyezettje

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Megosztás