büntetőeljárás

Életfogytiglant kaptak emberölésért azok a férfiak, akik az eljárás során négyszer kerültek szabadlábra

A bűnösségük kimondása után a bíróság ismét elrendelte a pilisi emberölés két vádlottjának előzetes letartóztatását. A két férfi a hat éve tartó eljárás során – szokatlan módon – többször volt előzetesben, majd szabadlábon, összesen négyszer engedték el őket.



Társadalmi célú hirdetés

A Budapest Környéki Törvényszék büntető tanácsa október 12-én a vádlottak távollétében hirdetett ítéletet azoknak a férfiaknak az ügyében, akiket az ügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolt meg – tudatta a bíróság sajtóosztálya. Hozzátették: a bíróság a Pest Megyei Főügyészség vádiratával szemben a vádlottak esetében az aljas indokból elkövetett emberölés bűntette minősítő körülményét is megállapította.

A törvényszék mindkét vádlottat társtettesként, előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölésért életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőrendű vádlott legkorábban 25 év letöltése után, míg a másodrendű legkorábban 30 év letöltése után helyezhető feltételes szabadlábra.

2017 júniusában írta meg az Átlátszó, hogy 2010. április 17-én eltűnt el egy budapesti fiatalember. A történtek tisztázására első körben közigazgatási eljárás indult. A férfi két barátját, M. Gergelyt és T. Andrást azután gyanúsították meg ismerősük meggyilkolásával – egy megszüntetett nyomozást követően –, hogy egy másik ismerősük 2013-ban terhelő vallomást tett rájuk.

Az illető azt állította, hogy a két férfi elejtett mondataiból, miszerint volt egy áruló, aki már nincs, illetve, hogy semmi nyomot nem hagytak, arra következtetett, hogy csakis arról lehet szó, hogy Gergely és András megölték a barátjukat.

Első fokon a Budapest Környéki Törvényszék M. Gergelyre és T. Andrásra gyilkosságért 16 év fegyházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki. Ezt a bírói döntést azonban a másodfokon eljáró bíróság hatályon kívül helyezte, a vádlottakkal szemben pedig csupán lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Az új eljárásban a bíróság ismét előzetesbe helyezte a vádlottakat. Amit a Fővárosi Ítélőtábla nem tartott megalapozottnak, és ismét szabadlábra helyezte M. Gergelyt és T. Andrást. Hogy miként folyt a csiki-csuki, erre a linkre kattintva elolvashatja.

Most a törvényszék közvetett bizonyítékok zárt logikai láncolata alapján jutott arra, hogy a vádlottak követték el a bűncselekményt. „A vádlottak létfenntartásuk egy részét bűncselekmények elkövetésével biztosították, ebből adódóan, a sértettel keletkezett elszámolási vitát követően az életformaként megélt szerepjátszást használták ürügyül a sértett megöléséhez” – áll a sajtóosztály közleményében.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak védői azonban fellebbezést jelentettek be. A bíróság az eddig bűnügyi felügyelet alatt álló vádlottak letartóztatását elrendelte. Az ítélettel kapcsolatban az elsőrendű vádlott védője, Kertész Gusztáv azt mondta, hogy szerinte ezt az ítéletet is hatályon kívül fogják helyezni.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: MTI

Megosztás