büntetőeljárás

Negyedszer kerültek szabadlábra az emberölésért első fokon 16 év fegyházra ítélt férfiak

Előzetesben, majd szabadlábon, ismét bent, majd újra kint – ez a példátlan csiki-csuki zajlik már negyedszer a pilisi emberölés ügyének két vádlottjával kapcsolatban – mondta el az Átlátszónak az egyik terhelt védője, Kertész Gusztáv. Az ügyvéd két évtizedes pályafutása alatt nem tapasztalt még olyat, hogy egy ilyen súlyos bűncselekmény vádlottjai negyedszer kerülnek szabadlábra.

Egy évvel ezelőtt, 2017 júniusában írta meg az Átlátszó, hogy 2010. április 17-én eltűnt el egy budapesti fiatalember. A történtek tisztázására első körben közigazgatási eljárás indult. A férfi két barátját, M. Gergelyt és T. Andrást azután gyanúsították meg ismerősük meggyilkolásával – már egy megszüntetett nyomozást követően –, hogy egy másik ismerősük 2013-ban terhelő vallomást tett rájuk.

Az illető azt állította, hogy a két férfi elejtett mondataiból, miszerint volt egy áruló, aki már nincs, illetve, hogy semmi nyomot nem hagytak, arra következtetett, hogy csakis arról lehet szó, hogy Gergely és András megölték a barátjukat.

Első fokon a Budapest Környéki Törvényszék M. Gergelyre és T. Andrásra gyilkosságért 16 év fegyházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki. Ugyanakkor a bíró döntésének indoklásában hangsúlyozta azt, hogy az elkövetéssel kapcsolatos közvetlen bizonyítékok hiányoznak az ügyből. Mint megírtuk, az eljárás során nem derült ki, hogy ki, mikor és miért ölte meg a férfit.

Ezt a bírói döntést azonban másodfokon eljáró bíróság azonban hatályon kívül helyezte, a vádlottakkal szemben pedig csupán lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Ami nagyon ritka, hiszen gyilkossági ügyekben a vádlottaknak előzetes letartóztatásban kell megvárniuk a jogerős ítéletet.

Az új eljárásban a bíróság ismét elrendelte a vádlottak előzetes letartóztatását. Ezt viszont a Fővárosi Ítélőtábla nem tartotta megalapozottnak, és ismét szabadlábra helyezte M. Gergelyt és T. Andrást, akik így már negyedszer kerültek ki a rácsok mögül.

A két férfi első szabadulása az őrizetbe vétel után történt, mert a bíróság akkor úgy gondolta, hogy a terhelteknek nem kell rácsok mögé kerülniük.

Ezt a döntést azonban a másodfok megváltoztatta és elrendelték M. Gergely és T. András előzetes letartóztatását. A nyomozás megszüntetése után azonban szabadlábra kerültek.

Miután újra indult az ügy, a vádlottakat az első fokú bírósági ítélet kihirdetése után visszavitték a rácsok mögé. Onnan viszont a másodfokon eljáró ítélőtábla kiengedte őket.

Ezt követően, az új bírósági eljárás során, az ötödik tárgyalási napon a bíró ismét elrendelte M. Gergely és T. András előzetes letartóztatását, amelyből az ítélőtábla most újfent kiengedte a vádlottakat.

„A törvényszék közben helyszíni tárgyalást tartott az emberölés feltételezett helyszínén, a Pilisben” – közölte az Átlátszóval az elsőrendű vádlott védője, Kertész Gusztáv az ügy jelenlegi állásáról.

„Ott egyértelműen bebizonyosodott az, hogy a vádiratban írt helyen, módon és időben gyakorlatilag kizárt, hogy a bűncselekményt el lehetett követni. Ezzel kapcsolatban csak azt az egyet nem értem, miért kellett hat évnek eltelnie ahhoz, hogy végrehajtsák a helyszíni bizonyítási kísérletet, amit a korábban eljárt védők is éveken át szorgalmaztak”.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy ezt nem is bírósági szakban kellett volna végrehajtani, hanem még a nyomozás során. „Ha a nyomozóhatóság alaposan végzi a munkáját és nem prekoncepciók mentén gondolkodik, nem tartunk itt és nem születik egy olyan vádirat, amely nyilvánvalóan lehetetlen feltételezésre épít vádat” – tette hozzá Kertész Gusztáv.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: MTI

Megosztás