közpénzégetés

Röpködnek a milliárdok a Kossuth tér felújításánál

Sokba kerül az adófizetőknek a történelmi emlékezet (át)alakítása: a miniszterelnök nagy port vert és méregdrága várba költözése mellett nem spórol a kormány a Kossuth tér új arculatának kialakításánál sem.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Miután Nagy Imre szobrát nemrég az ötvenes évek hangulatát idéző módon titokban, egy sötét hajnalon elszállították, két hete nekiláttak a tereprendezésnek a Vértanúk terén, a Kossuth tér és a Parlament tőszomszédságában, hogy előkészítsék a helyet az 1934-ben Horthyék által felállított emlékmű újraépítéséhez. A Nemzeti Vértanúk Emlékművét annak idején a Tanácsköztársaság áldozataira emlékezve építtették. A második világháború előtti Magyarország hangulatát remekül tükröző szoboravatón 1934. március 18-án maga a kormányzó is részt vett.

A teret mostanra lekerítették építési területként épp ott, ahol korábban folyamatosan turisták fényépezkedtek a Nagy Imre-szobor hídjánál. A kerítésen olvasható adatok szerint a régi-új emlékmű alapját egy állami megbízásokban bővelkedő cég, a KÉSZ Zrt.  építheti. Ez a cég már idén  is több, milliárdos értéket is meghaladó közpénzes megbízást nyert el  többek között Szegeden, Budapesten, és Tatabányán.

Megkerestük a Kossuth tér és környéke felújítását felügyelő  Steindl Imre Programot  lebonyolító SIP Nonprofit Zrt. vezetőségét, hogy a felújítások költségeiről információt kérjünk. A cég vezérigazgatója, az ősfideszes Wachsler Tamás válaszából kiderül, hogy  a Vértanúk Emlékműve szoboralakjainak  rekonstrukcióját Elek Imre szobrászművész készíti majd. A Vértanúk tere rekonstrukciója beruházást (a Jászai Mari téren a Nagy Imre-szobor felállításával kapcsolatos rekonstrukcióval együtt, valamint a Vértanúk emlékműve rekonstrukciójával, szobrok nélkül) bruttó 3 milliárd 175 millió forint vissza nem térítendő költségvetési támogatásból valósítják meg.

A Szabad György Irodaház – a Kossuth Lajos tér 6-8 alatti, korábban „MTESZ-ház” néven emlegetett épület építésére a Market Építő Zrt-vel 10 milliárd 683,9 millió forint plusz áfa, a Balassi Bálint u 1-5 alatti „bérház” – új nevén Tisza Lajos Irodaház – átépítésére a Magyar Építő Zrt-vel 2 milliárd 94.3 millió forint plusz áfa vállalkozási díj összegben kötöttek szerződést.

Ezeken felül a SIP Zrt. fogja végezni az Igazságügyi Palota és az Agrárminisztérium rekonstrukcióját, a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye létrehozását, s több a “kiemelt nemzeti emlékhellyel” szomszédos épület homlokzati- és tetőidom rekonstrukcióját, de ezek a vezérigazgató tájékoztatása szerint még előkészítés alatt vannak, így összeget nem jelölt meg a várható költségek kapcsán.

A nemzeti emlékezés fenti részköltségeit érdemes összevetni  egyéb célokra fordított költségvetési összegekkel: például a tömegek által naponta használt Széll Kálmán tér, a legnagyobb budai közlekedési csomópont felújítására 5,3 milliárd forint jutott 2015-ben.

Ráadásul nemcsak a  kiemelt nemzeti emlékhely felújítási keretének kialakításánál nyomták meg a ceruzát, hanem a program működési költsége sem kicsi. Wachsler havi bruttó két és félmillió forintos fizetést kap a Steindl Imre Programot lebonyolító SIP Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként, és ezt még kiegészíti az igazgatósági tagságáért járó havi bruttó 200 ezer forinttal. Külön érdemes kiemelni, hogy több vezető pozíciójú alkalmazott havi fizetése az állami tulajdonú nonprofit SIP Zrt.-nél tavaly óta több százezer forinttal nőtt: a vezérigazgatói fizetés egy év alatt bruttó 600 ezer forinttal, több vezetőé pedig bruttó 300 ezer forintot meghaladó összeggel emelkedett.

Horn Gabriella

Címlapfotó: a szerző felvétele

Megosztás