nemzeti együttműködés

A volt ÁSZ-dolgozóknak a szcientológiai egyházhoz kötődő cég segített elhelyezkedni

Helyreigazítás (2020. január 14.): Az általunk 2019. február 22-én »A volt ÁSZ-dolgozóknak a szcientológiai egyházhoz kötődő cég segített elhelyezkedni« címmel megjelentetett cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Beck Zsolt a szcientológiai egyházban is tevékenykedik. Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy Beck Zsolt a Magyar Szcientológiai Egyház felsővezetőihez tartozik.

Mintegy 11 millió forintra szerződött az Állami Számvevőszék a Beck and Partners Kft.-vel 2018-ban, hogy a dolgozók egy részének a fejvadászcég segítségével találjanak új állást. A kft. vezetője, Beck Zsolt a szcientológiai egyházban is tevénykedik, de erről a számvevőszék nem tudott – mondta a szervezet az Átlátszó megkeresésére.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Február elején jelent meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) dolgozóinak helyzetével kapcsolatos cikkünk, amelyben többek között arról írtunk, hogy a számvevőszék több tucat munkavállalóját tavaly olyan választás elé állították, ami révén az érintettek egy része közös megegyezéssel távozott.

Ennek a humánerőforrási változásoknak volt előzménye, mégpedig az ÁSZ-elnökének, Domokos Lászlónak az országgyűlésben tavaly nyáron elmondott beszéde. Domokos a szervezetről szóló törvény módosítására vonatkozóan azt közölte – mint a sajtóban is megjelent –, hogy az ÁSZ mintegy hatvan tapasztalt, jó munkakultúrájú gazdasági szakembert ajánl fel a munkaerőpiacon jelentkező hiány csökkentésére, főleg Budapesten az üzleti szféra számára.

„Ennek érdekében technológiai és módszertani megújulás eredményeképpen az ÁSZ munkavállalói állományának mintegy tíz százaléka részére tesz együttműködési és elhelyezkedést támogató ajánlatot” – jegyezte meg beszédében Domokos László.

Az ÁSZ Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztályának vezetője, Horváth Bálint szerkesztőségünknek azt hangsúlyozta, hogy nem csoportos létszámleépítés történt, hanem „teljes mértékben figyelembe vette az érintett munkatársak mentális és szakmai érdekeit, hozzájárult például a munkahelyi kiégés elkerüléséhez, valamint az új karrierlehetőségek megtalálásához”.

 

Az új ÁSZ-törvény korlátlan hatalmat adna az elnök kezébe, a dolgozók aggódnak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) dolgozói nem tartoznak a rendvédelmisek közé, ám nincsenek sokkal jobb helyzetben, mert például nem mindenki vihet be közülük a munkahelyére mobiltelefont – jelezte szerkesztőségünknek egy olvasó. Megemlítette többek között azt is, hogy a számvevőszék több tucat munkavállalóját tavaly olyan választás elé állították, ami révén közös megegyezéssel távoztak.

Egy olvasónk ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy „a segítségnyújtás az volt (még a tavaly nyári akció idején), hogy a felkínált lehetőségre jelentkezők szakmai önéletrajzát eljuttatták a Beck and Partners nevű fejvadász céghez. Ennek a cégnek a vezetője Beck Zsolt, aki a magyar szcientológiai egyház felsővezetőihez tartozik. A céggel az ÁSZ szerződésben áll.”

A számvevőszék – a szervezet honlapján megtalálható kontraktus szerint – a Beck and Partners Kft.-vel munkaerő-megújítási projektre szerződött 2018. augusztus 27-től 2019. február 28-ig tartó időtartamra. A megbízás összege 11 millió forint. A 2017-ben 400 millió forintos árbevételt elérő vállalkozás ügyvezetője az Opten céginformációs rendszer adatai alapján egyben a kft. tulajdonosa is.

Az ügyvezető-tulajdonos, Beck Zsolt elismert HR-szakember, mintegy két évtizede dolgozik a toborzás-kiválasztás területén, és álláskereséssel kapcsolatos könyvet is írt. A cégvezető szakmai tevékenysége mellett az interneten számos találat kerül elő a szcientológiai szerepvállalására vonatkozóan is.

Kíváncsiak voltunk, hogy az ÁSZ miért Beck Zsolt cégét bízta meg HR-feladatokkal, ezért megkeresést küldtünk a szervezetnek. A számvevőszék kommunikációs vezetője válaszában azt közölte, hogy „a gazdasági társaság kiválasztása beszerzési eljárás keretében történt, a vonatkozó törvényi előírások, illetve belső szabályzatok előírásai szerint. A megbízás jelenleg is folyamatban van.”

Horváth Bálint a válaszában ismételten hangsúlyozta, hogy a közbeszerzési és beszerzési eljárásai során az Állami Számvevőszék mindenben a vonatkozó és hatályos törvényi előírások szerint jár el.

Rákérdeztünk arra, hogy az ÁSZ tudott-e Beck Zsolt szcientológiai szerepvállalásáról, a kommunikációs vezető erre azt válaszolta, hogy „az Állami Számvevőszék a beszerzési eljárásai során vallási, felekezeti szempontokat nem vesz figyelembe, így a cég vezetőjének vallási egyesületi tevékenységéről sem volt információnk”.

Emellett Horváth Bálint leszögezte, hogy a szervezet dolgozói „az ÁSZ által felajánlott együttműködési és elhelyezkedési ajánlat elfogadásáról, illetve az elhelyezkedést támogató szolgáltatás igénybevételéről, annak mikéntjéről minden esetben az érintettek döntöttek”.

Csikász Brigitta

A céginformációt az OPTEN Kft. szolgáltatta.
Címlapkép: Aktivisták 2018 januárjában összefestékezték az ÁSZ  bejáratát (fotó: Bankó Gábor/KOM/Facebook)

Cikkünk megjelenése után megkereste szerkesztőségünket a Szcientológiai egyház közönségkapcsolati igazgatója, Lange László a következőkkel.

„A cikkben említett Beck Zsolt semmilyen pozíciót nem tölt be egyházunkban, nem felsővezető, nem munkatárs, nem végez egyházi szolgálatot nálunk. Az, hogy a vallásunkhoz, egyházunkhoz tartozik-e: ez igen kényes kérdés, mivel valaki vallásos hovatartozása különleges személyes adat, főleg ha nem közszereplőről van szó, és ha ő sem írta ezt magáról. A cikk címében szereplő szcientológiai egyházhoz kötődő cég nem igaz, azzal nincs semmilyen kapcsolata egyházunknak.”

Megosztás