Paks 2 atomerőmű

Paksi Notesz: Süli az EU-ra és az oroszokra fogta a csúszást, Jávor pert nyert

Elindítjuk Paksi Notesz néven futó új rovatunkat, amelyben kifejezetten a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos híreket gyűjtjük össze. Kezdésnek az elmúlt két hét eseményeit elevenítjük fel.

Fizess elő az Átlátszóra!

Fizess elő az Átlátszóra: atlatszo.hu/tamogatom

Az új paksi atomerőmű körül egyre több a probléma, és annyi a hír mostanában, hogy könnyen lemaradhatnak róluk azok, akik nem követik figyelemmel a napi sajtót. Szeretnénk segíteni olvasóinknak, ezért nálunk mostantól egy helyen találhatnak meg minden Pakssal kapcsolatos információt. „Paksi Notesz” címmel indított új rovatunk első részében az elmúlt két hét eseményeit vesszük sorra. 

Január 26. – Süli János miniszter Aszódi Attila államtitkár menesztését magyarázza

Január 15-én azonnali hatállyal menesztették Aszódi Attilát, a bővítésért felelős egyik államtitkárt, a szakembert a csapatban. Süli János „paksügyi” miniszter ezt egy január végi atomenergia-ügyi fórumon azzal magyarázta, hogy új fázishoz érkezett a beruházás, ezért Aszódi helyett egy új emberre van szükség.

Süli ugyanitt elismerte, hogy a bővítés csúszásban van, ám szerinte ezt nem lehet tőlük számon kérni. 

“Az a blokk lenne a legdrágább, amit nem tudunk megépíteni, félig készen állna és nem lenne biztonságos. Mi nem akarunk ilyen helyzetbe kerülni. Méltányolják, hogy nem mondunk dátumot!” – mondta. 

A miniszter egyben elárulta azt is, hogy a kormány dolgozik az orosz hitelmegállapodás végtörlesztésére vonatkozó dátum módosításán, ami miatt Varga Mihály rövidesen Moszkvába utazik.

Süli beszélt továbbá arról a perről is, amelyet Jávor Benedek indított ellenük a szerződések nyilvánosságra hozataláért. Süli azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy “az új paksi blokkok építésének szerződéseiben vannak érzékeny területek, melyeket orosz kérésére nem hoztak nyilvánosságra, de a bírósági ítéletnek megfelelően kezelik majd a helyzetet”. 

Forrás: Infostart.hu

Január 31. – Aszódi Attila is elmondja a maga verzióját

Süli János megszólalása után nem sokat kellett várni arra, hogy Aszódi Attila is megnyilvánuljon: az egykori államtitkár az Indexnek adott exkluzív interjút szintén január végén. Aszódi ebben azt mondta, hogy szerinte azért lett vége az államtitkári  pályafutásának, mert több technikai és projektmenedzsment-kérdést is máshogy lát, mint Süli János. 

“Számos kérdésben máshogyan gondoltuk a továbblépést, és ezt a véleménykülönbséget ő így rendezte le” – közölte, Aszódi, hozzátéve, hogy „természetesen azt az ember érzékeli, ha nincsen meg a harmónia: tartalmi és más kérdésekben is másképpen gondolkodtunk. Nyílt ember vagyok, a nézetkülönbségeket egyértelművé tettem, a súrlódás nem volt új, de az, hogy ez szakításhoz vezet, csak aznap vált világossá”.

Aszódi szintén az Európai Uniót emlegette a csúszás okaként, de az oroszokra is utalt.

“Az európai uniós vizsgálatok alatt, 2015 novemberétől 16 hónapon át úgynevezett standstill állapot volt érvényben, amikor a fővállalkozói szerződés megvalósítása gyakorlatilag fel volt függesztve. Ebben az időszakban nem is fizettünk az orosz félnek. Az európai előírásoknak való megfelelés érdekében egy speciális beszerzési rezsimet kellett kialakítani, aminek szintén időigénye van. Ezek az európai uniós aktusok tehát egyértelműen késedelmet okoztak, ennek mértéke megközelíti a két évet” – közölte azzal együtt, hogy szerinte a tervezési-engedélyezési folyamatban is van egy egy évnél nagyobb késedelem. 

Arra a kérdésre, hogy úgy hírlik, a Roszatom nagyon túlvállalta magát, rengeteg blokkot épít világszerte, nincs ennyi csapata, és a szabványoknak való megfelelés sem zökkenőmentes, Aszódi azt mondta: a kapacitáskérdés releváns.

„A kulcselem, hogy a Roszatom hogyan mozgósít többlet mérnöki kapacitásokat” – mondta az egykori államtitkár.

Aszódi Attila beszélt arról is, hogy valóban nagy gondolkodás van azzal kapcsolatban, mi legyen a Dunával és a hűtővízzel. Mint ismert, nyáron majdnem le kellett állítani az erőművet, mert a folyó hőmérséklete az atomerőműnél közelítette a jogszabályban előírt 30 fokot, amely fölött már intézkedni kellene. Aszódi erről azt mondta, hogy a környezetvédelmi engedély szempontjából ezzel kapcsolatban nincs gond, hiszen az a hatályos jogszabályokkal összhangban áll, de műszaki kérdés a felhúzandó létesítmény szintjén jelentkezik. 

“Az erőmű tervezése most zajlik, most kell jól megtervezni és jól megépíteni. Itt én is jeleztem, hogy még egyszer meg kell gondolnunk, hogy a biztonságos áramelőállítás szempontjából minden aspektusra kiterjedt-e a korábbi vizsgálat. Nem tagadom, erről vitatkoztunk” – árulta el.  

Forrás: Index

Február 2. – Kinevezik az új államtitkárt

Február elején aztán az is kiderült, ki kerül Aszódi helyére: Kovács Pál, egy régi paksi szakember.

Kovács Moszkvában „atomerőművek és berendezések” szakon végzett. Mérnök, aki oroszul, angolul és franciául beszél. 1988 és 2004 között a Paksi Atomerőműben dolgozott, majd az OECD Atomenergia Ügynökségénél. A Bajnai-kormány idején került minisztériumi szolgálatba, 2010 és 2014 között a Nemzeti Fejlesztési minisztérium helyettes államtitkáraként, majd államtitkáraként foglalkozott az energetikával. Később Süli János miniszter kabinetjét vezette, 2018 ősze óta pedig a jelenlegi Paksi Atomerőmű igazgatósági elnöke.

Forrás: hvg.hu

Február 8. – Dönt a bíróság, nyilvánosságra kell hozni a paksi szerződéseket, Süli a csúszás kapcsán az EU-ra és az oroszokra mutogat

Jávor Benedek EP-képviselő interjút adott az Átlátszónak, amelyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Aszódit leváltották, és helyére egy olyan ember került, aki a képviselő szerint sokkal alkalmazkodóbb, amiből szakmailag baj lehet. Ugyanezen a napon Jávor a Facebook-oldalán bejelentette, hogy másodfokon is megnyerte a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságáért indított pert a Roszatommal és a magyar kormánnyal szemben.

Jávor eddig csak hivatalos betekintésen ismerhetett meg részleteket a Paks 2-t érintő szerződésekből, és úgy ítélte meg, hogy a dokumentumok a nyilvánosságra tartoznának, ezért az adatvédelmi hatósághoz fordult, de hiába, a kormány nem adta ki a szerződéseket. Ezután indított pert a politikus a szerződésekért.

A döntés jogerős, az egyelőre mégsem biztos, hogy rögtön megismerhetjük a dokumentumokat, hiszen a kormány és a Roszatom a Kúriához fordulhat az ügyben. Ha ez így lesz, akkor várhatóan év végén születik meg a végső döntés.

Miután Jávor bejelentette a hírt, Süli János a HírTv-nek adott interjút. Az adatperrel kapcsolatban azt mondta, tiszteletben fogják tartani a bíróság döntését, és hozzátette: „Nincsenek egyébként titkaink, de egy ilyen bonyolult beruházásnál lehet üzleti kára, ha mi mindent ész nélkül közlünk”.

Süli a beruházás késéséről is beszélt, az EU-t és az oroszokat megjelölve felelősként. Szerinte az uniós vizsgálatok elhúzódása miatt csúszik a bővítés, továbbá azért, mert „azzal nem számolt senki, hogy ennyi időbe fog telni mire az orosz fél újra összeszedi a tervezőgarnitúráját”.

Forrás: Átlátszó, Index, 444.hu, HírTV

Megosztás