adatigénylés

A Miniszterelnökség is figyelteti az internetet a Mediaradar Kft.-vel

Akárcsak a Miniszterelnöki Kabinetiroda, szeptember végén Gulyás Gergely tárcája is szerződést kötött a Mediaradar Kft.-vel, ami egy speciális honlapon internetfigyelést végez a megbízóinak. A Miniszterelnökség havi nettó 360 ezer forintot fizet a szolgáltatásért, amiről nem tudni részleteket, mert nem válaszoltak a kérdéseinkre.



Társadalmi célú hirdetés

Októberben számoltunk be arról, hogy a Rogán Antal irányítása alá tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel.

A Kabinetiroda havi nettó 862.900 forintot fizet a Mediaradar Kft.-nek a szolgáltatásért, amely kulcsszavak alapján szűri a bejegyzéseket. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre, hogy álhírek terjedése ellen küzdenek, és Soros miatt van szükség minderre.

Nemrég kiderült, hogy a Gulyás Gergely által vezetett Miniszterelnökség is szerződést kötött a Mediaradar Kft.-vel. A megbízást a Rogán alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyta jóvá, és 2018. október 1-től 2019. május 31-ig szól. A Miniszterelnökség havi nettó 360 ezer forintot fizet a cégnek a szolgáltatásért, amiről nem közöl részleteket a dokumentum. Csupán ennyi áll benne:

“Szolgáltató kijelenti, hogy kizárólagos tulajdonát képezi a www.mediaradar.hu és www.nemzetihirfigyelo.hu domain néven elérhető online szakmai szolgáltató portál. (…) Felek rögzítik, hogy Szolgáltató hozzáférési jogosultságot biztosít – 3 darab jelszóval védett önállóan kezelhető webes felhasználói fiók által – Előfizető számára a Portálhoz (…). Felek rögzítik, hogy a felhasználói fiók jogosultságait a jelen szerződés melléklete (Műszaki leírás) tartalmazza.”

A szerződést Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője kérte ki a Miniszterelnökségtől adatigényléssel. Ferjancsics kérte a szerződés mellékletét is, de azt nem kapta meg, így nem tudni, hogy pontosan miket radaroz a Miniszterelnökség az interneten.

Valószínűsíthető, hogy a Facebook-ot figyelik Gulyás Gergelyék, mert a szerződés egyik pontja kiemeli, hogy annak megtekintéséhez saját regisztráció kell.

“Előfizető tudomásul veszi, hogy bizonyos weboldalak (pl. Facebook) bejegyzéseinek teljes tartalmának megtekintéséhez az Előfizető oldalon való érvényes regisztrációja és aktív bejelentkezése szükséges.”

Szerettünk volna részleteket megtudni a szerződésről, ezért november elsején tájékoztatást kértünk a Miniszterelnökségtől. Megkérdeztük, hogy pontosan milyen szolgáltatásra fizettek elő, mire használják a mediaradar.hu weboldalon aktivált felhasználói fiókokat, és miért érezték szükségesnek ezt a szerződéskötést, de megkeresésünkre nem kaptunk választ.

 

Címlapkép: Orbán Viktor és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Megosztás