korrupcióinfó

Kétszer fizettek ugyanazért a volt fideszes államtitkár cégének – állítja Hadházy Ákos

Duplán fizette ki legalább két fideszes város a volt fejlesztési államtitkár egykori cégét. A Provital Zrt.-t azután is megbízta közbeszerzés-lebonyolítással a szekszárdi és a kaposvári önkormányzat, hogy volt általános megbízottja erre a fura nevű tevékenységre, méghozzá ugyanaz a Provital. Hadházy Ákos heti korrupcióinfóján azt is megtudhattuk, hogy az OLAF-os elmarasztalás mellett hazai nyomozás is folyik a kettős kifizetések miatt, ha nem is túl öles léptekkel.

Homolya Róbert volt államtitkárt hiányolta Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő. Homolya a Provital Zrt. jogelődjének, a hasonló nevű kft-nek a tulajdonosa volt, később nagy hatalmú fejlesztési minisztériumi államtitkár lett. A jelenlegi kormányban azonban nem szerepel az államtitkárok listáján. Egykor volt cége pedig Mészáros-közelbe került, a jelenlegi fő tulajdonos Mészáros Lőrinc egyik fő bizalmasa, Antal Kadosa (őt ebben az összeállításunkban mutattuk be).

A Provitalnak már volt egy ütközése az OLAF-fal, méghozzá nem is kicsi, akár 3,3 milliárd forint visszafizetése lehet a tét. A 24.hu korábbi cikke szerint a csalás elleni hivatal összeférhetetlenséget állapított meg Homolya ténykedése során. Az uniós támogatásokról döntő NFÜ-ben lett alfőnök, és ebben a minőségben olyan projektek végrehajtását, ellenőrzését felügyelte, amelyekben korábban egykori érdekeltsége, a Provital adott közbeszerezési tanácsokat.

Most egy „mindössze” 74 millió forintos pakk került terítékre. Hadházy már korábban ki-adatigényelte az OLAF-ajánlás alapján indult magyarországi büntetőügyek listáját. Ebben található a NAV-nál összevont eljárásban vizsgált tizennégy eset, amelyek közül Hadházy most a kaposváriakat és a szekszárdiakat mutatta be. Ezek Szekszárdon például: egészséges ivóvíz-ellátás, Öveges-program – iskolai laboratórium, Kadarka Óvoda és polgármesteri hivatal-korszerűsítés. Kaposváron pedig: településfejlesztési stratégia felülvizsgálata, szociális városrehabilitáció I-II.

Ebben az esetben nem annyira magukkal a beszerzésekkel volt a gond – van ahol azzal is, lásd: Öveges-program, de ez másik történet -, hanem azzal, hogy a városok úgy bíztak meg közbeszerzési bonyolító céget, hogy volt állandó szerződéses partnerük ilyen munkára. A korrupcióinfón kiderült: többször mindkét szerepben a Provital Zrt. bukkant fel.

Homolya volt cége kétszer számlázott ugyanazért – összegezte az LMP-s politikus, aki szerint a hasonló visszaélések megakadályozásában csak az uniós ügyészséghez való csatlakozás segítene. Éppen ezért szorgalmazza, hogy az ellenzéki pártok összefogva még a nyáron kezdjenek aláírásgyűjtésbe, hogy ezt elérjék.

Rádi Antónia

Megosztás