Egyéb

Mire kimondta a bíróság a BVOP jogsértését, a kifogásolt tendert már vissza is vonta a szervezet

 

Jogsértésre hivatkozva megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék a Közbeszerzési Döntőbizottság egyik határozatának azt a részét, amely a büntetés-végrehajtás egyszer használatos műtéti textíliák megrendeléséről szóló kiírását rendben lévőnek találta. Mire az ítélet megszületett, a bv visszavonta a tendert. 

Sértette az esélyegyenlőséget és az egyenlő bánásmód elvét a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) egyszer használatos, steril, nem szőtt műtéti textíliák megrendelésére kiírt tendere, ezért tavaly decemberben a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) egymillió forintra büntette meg a testületet.

A Napi.hu korábban már írt erről a közbeszerzésről, amely a Bács-Kiskun Megyei Kórháznak szólt és a bv mint központi ellátó szerv volt az ajánlatkérő.

A pályázók közül többnek csípte a szemét, hogy az ajánlattevők között szerepelt az Adorján-Tex Kft., amely a büntetés-végrehajtáshoz tartozó vállalatcsoport tagja. Ráadásul fogvatartottakkal dolgoztat, ami szempont volt a kiírásnál, így a versenytársak szerint eleve előnyt élvezett hozzájuk képest. Ráadásul olyan műszaki textíliákról volt szó, amelyeket az Adorján-Tex Kft. képes szállítani.

A rendvédelmi szerveknek egyenruhát, illetve a közmunkásoknak munkaruhát gyártó Adorján-Tex Kft. tevékenyégi körei közé – az Opten cégnyilvántartás adatai szerint – 2017-ben került be a nem szőtt textíliák és termékek gyártása. Az Adorján-Tex az elmúlt években nagyon jól teljesített: az értékesítés nettó árbevétele 2015-ben 3,22 milliárd forint, 2016-ban pedig 3,26 milliárd lett.

A BVOP tavaly az Átlátszó megkeresésére összefoglalóan rendben lévőnek találta a kiírást, és az Adorján-Tex részvételét a tenderen. Egyebek mellett azt válaszolták, hogy „az egyszer használatos, nem szőtt termékek gyártása az összes ismertetett szempontnak eleget tesz: a gyártási folyamat sok manuális tevékenységet (szabást, varrást) tartalmaz, melyek elvégzéséhez a fogvatartottak a szőtt textíliákból készült termékek gyártása során már tapasztalatot szereztek.”

Bíróságra került az ügy

Az egyik ajánlattevő, a Happy Business Services (HBS) Zrt. mégis előzetes vitarendezést kért a BVOP-tól, mert szerinte az Adorján-Tex Kft. miatt összeférhetetlenség alakult ki. A zrt. emellett kifogásolta a fogvatartotti foglalkoztatásra vonatkozó, az elbírálásnál jelentősen a latba eső értékelési szempontot is.

A BVOP a cég kérelmét elutasította, így a HBS jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB). Mivel hasonló lépéseket tett a Mölnlycke Health Care Kft. is, a KDB együtt bírálta el a kérelmeket. A Döntőbizottság azonban megalapozatlannak találta a beadványokat, és 2017. szeptember 18-án elutasította azokat.

Az egymilliós bírságot a KDB végül egy másik eljárásban szabta ki: itt arra jutottak, hogy bár a BVOP gyakorolja a tulajdonosi jogokat az Adorján-Texnél, annak ügyvezetését nem utasíthatja, és nem talált olyan körülményt, amely alapján kiderült volna, hogy az Adorján-Tex részt vett volna a tender előkészítésében.

A KDB emiatt úgy látta, hogy a verseny tiszta volt. Továbbá a hatóság szerint a fogvatartotti foglalkoztatásra vonatkozó bírálati szempont nem valósított meg esélyegyenlőséget sértő magatartást a pályázók között, ezért a verseny tisztasága és a felelős gazdálkodás elve sem sérült.

A jogorvoslati kérelemmel élők számára kedvezőtlen KDB-határozat után a cégek pert indítottak a Fővárosi Törvényszéken, és a Döntőbizottság által meghozott közigazgatási határozat felülvizsgálatát kérték.

A bíróság igazat adott a cégeknek, azt állapította meg, hogy a fogvatartotti foglalkoztatás vonatkozásában valóban jogsértő volt a BVOP kiírása. Ezért a törvényszék meg is semmisítette a közbeszerzés kifogásolt részeit.

Időközben azonban a BVOP a teljes eljárást eredménytelennek nyilvánította, mivel a szerződés teljesítésére nem képes.

Ezt a bv egyrészt a Mölnlycke Health Care Kft. által a KDB-nél megpanaszolt jogsértés kimondásával indokolta. Másrészt arra hivatkozott a BVOP, hogy immár nem tudja lebonyolítani a tendert, mert a Bács-Kiskun Megyei Kórházzal meglévő ellátói megállapodást felbontották.

Így „a BVOP ajánlatkérői minősége és ezáltal szerződéskötési képessége megszűnt.”

Csikász Brigitta

Kapcsolódó cikkeink

Közel 900 ember hiányzik a büntetés-végrehajtás állományából – több mint ezren léptek ki az elmúlt évben

Brutális percdíjakért telefonálhatnak a rabok a Telekomnál, a Helsinki kiperelte a börtönmobil-szerződést

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem adta ki a BvOP a börtönmobil-szerződéseket

Hiába van mobiljuk a raboknak börtönben, még mindig csempésznek be telefonkészülékeket

A BvOP-nak nincs elég pénze a szirmabesenyői új börtönépület megépítésére

A kormány idegenellenes kampányához igazodva szakítottak a Magyar Helsinki Bizottsággal a belügyi szervek

Megosztás