Egyéb

5 ezer forintos kamarai hozzájárulás: hiába lengették be, egyelőre nem engedik el a tartozásokat

 

Bár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke azt mondta, akár az is elképzelhető, hogy elengedik a kamarai tartozásokat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára szerint erre még az MKIK-nak sincs joga. Megtudtuk azt is, hogy a vállalkozók eddig 14 milliárd forintot fizettek be, ami rengeteg pénz, mégis homályos, hogy pontosan mire költik. Megpróbáljuk ezt is kideríteni.

Az elmúlt 5 évben számtalan vállalkozóval beszéltem, akit nagyon bosszantott, hogy minden évben be kell fizetnie 5 ezer forintot a helyi kamarának, gyakorlatilag a semmire. Legtöbbjük azt mondta, soha nem járt a kamara épületében, sőt, még csak telefonon se beszélt velük, így még fájóbb, amikor utalnia kell. 

Mindezek fényében nem meglepő, hogy sokan felkapták a fejüket arra a nyilatkozatra, amelyet a BKIK frissen megválasztott elnöke adott az mfor.hu-nak. Csoltó Gábor azt mondta, nincs okuk aggódni azoknak a budapesti vállalkozóknak, akik elmulasztották befizetni az összeget, az évi 5000 forint ugyanis nem akkora tétel, ami miatt ne jöhetne szóba akár a tartozások elengedése, vagy valamilyen kedvezmény nyújtása.

A bejelentés után megkerestük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, hogy megtudjuk, mi a hivatalos álláspont a kamarai tartozásokkal kapcsolatban. Az MKIK főtitkára pedig gyorsan lehűtötte a kedélyeket, mondván:

„A kamarai hozzájárulás megfizetésének kötelezettségét a kamarai törvény rendeli el, ezért nemcsak hogy egy területi kamarának, de még az MKIK-nak sincs joga elengedni. Éppen ellenkezőleg, mivel a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás adók módjára behajtandó, a területi kamarának kötelessége a NAV részére átadni behajtásra, és amennyiben ezt nem teszi meg, akkor követ el mulasztást.”

Egyelőre tehát jobb, ha mindenki rendezi a tartozását ahelyett, hogy arra várna, hogy esetleg elengedik. Megtudtuk azt is, a vállalkozások a szabály 2012-es hatályba lépése óta mennyi pénzt fizettek be a kamaráknak összesen. Az adattal kapcsolatban először a területi kamarákat kerestük, ám mivel csak néhányuk válaszolt, más módon derítettük ki.

A területi kamaráknak az 5 ezer forintos hozzájárulásokból beérkező pénz 10 százalékát át kell utalnia az MKIK-nak, amely erről az összegről minden évben kimutatást készít. Eszerint az MKIK-hoz

  • 2012-ben 230,9 millió forint
  • 2013-ban 255,4 millió forint
  • 2014-ben 291,2 millió forint
  • 2015-ben 315,1 millió forint
  • 2016-ban 330,1 millió forint

érkezett be. A 2017-es adatok még nem elérhetőek.

Ez összesen 1,4 milliárd forint. Egy egyszerű szorzással (x10) pedig kiderül a végösszeg, amely ennek megfelelően 14 milliárd forint.

A vállalkozások tehát 2016 végéig ennyit dobtak össze a kamaráknak. Kérdés, hogy pontosan mire? Ez az, amit viszont nem igazán lehet tudni. A területi kamarák azt közölték, ha részleteket akarunk megtudni, nézzünk körbe a honlapjukon a közérdekű adatok között. Ott viszont hiába kerestünk tételes elszámolásokat arról, hogy a pénzől kivel szerződtek és mire, ilyesmit nem találtunk, a honlapokon csak általános beszámolókat lehet látni a kamarák teljes költségvetéséről, költéseiről. 

Hogy megtudjuk a részleteket, közérdekű adatigénylést nyújtunk be valamennyi kamarához, és ha kell, perre is megyünk az információkért.

Korábban egyébként az RTL Híradó szerette volna megtudni a BKIK-tól, hogy a szervezet mire költötte az 5 ezer forintos hozzájárulásokat, a BKIK viszont a válaszért cserébe 3-5 millió forint közötti összeget kért. Szerintük ugyanis a kérés teljesítéséhez 2-3 munkatárs 2 hónapos munkája szükséges, ez pedig ennyibe kerül. 

Oroszi Babett

Megosztás