Egyéb

Korrupcióinfó: nem csak a LED-lámpák közbeszerzése aggályos Hódmezővásárhelyen

 

Aggályosnak találta Hadházy Ákos LMP-s társelnök az Elios-Tiborcz-botrányban is sokat emlegetett Hódmezővásárhely egyéb beszerzéseit is. A vasárnap időközi választásokat tartó település közelmúltbeli közpénzes munkáit elemezte a politikus, és megállapításait a helyszínen tartott Korrupcióinfón ismertette. Arra jutott: az Elios-féle manipuláció nem a kivétel, hanem a szabály a korábban Lázár János kancelláriaminiszter által vezetett városban.

A kukásautó az új LED-lámpa – egyebek mellett ezt állapította meg Hadházy Ákos Hódmezővásárhely összes 2017-es, és néhány korábbi közbeszerzését elemezve (a részletek itt és itt böngészhetők, Google-drive-on).

2015-ben Hódmezővásárhely önkormányzata két közbeszerzéssel kukásautókat és sok ezernyi kukát szerzett be a Kupola 2000 Kft.-től 1,2 milliárd forint értékben. A Kupola 2000 Kft. Paragi Istváné, aki az Építészmester Zrt. nevű cégével a számos építőipari közbeszerzést nyert a városban az elmúlt években.

Paragi családi cége volt eredetileg a Kupola 2000 Bt, semmi kis forgalommal. Ez a cég alakult 2014 áprilisában kft.-vé, amelynek abban az évben mindössze 7 milliós forgalma volt. A következő évben azonban elnyerte a kukásautó-üzletet, és hirtelen 1,27 milliárdos bevételt produkált.

Volt azonban, hogy alulmaradt az Építészmester, például a másik hódmezővásárhelyi sztárral, a kamerarendeszer-beszállító System Service Kft.-vel szemben.

A 31 eszközből álló rendszert – amit polgármester-jelöltségének bejelentésekor Márki-Zay Péter ellen is bevetettek – a System Service Kft. telepítette 94 millió forintból, azaz kameránként 3 millióból. Helyi információk szerint a cég tulajdonosa jó viszonyt ápol Lázár unokatestvérével.

A cég továbbá optikai infrastruktúra kialakítását végezte Hódmezővásárhelyen 115 millió forintért, uszodai beléptető rendszert épített ki 31,5 millió forintért, napelemeket telepített 101 millióért. Ők intézték 2016-ban a karácsonyi díszkivilágítást 18 millió forint értékben.

A System Service Kft.-vel azonos tulajdonosi-vezetői körrel rendelkező Maros Project Kft. 100 millió forintból szerelt fel 29 kamerát egy 2016-os megbízással összesen 8 helyszínre. A felsorolt közbeszerzéseken csak egyetlenegy meghívott versenytársa akadt a nyertes cégnek, ráadásul 3 esetben ugyanaz.

A System Service Kft. beszállt az óvoda és orvosi rendelő felújításokba is, ahol négy részközbeszerzésen összességében 122 millió forintot nyert el. Ezeken a tendereken ugyanazokkal a „versenytársakkal” kellett megmérkőznie (beszerzésenként csak eggyel), köztük az Építészmester Zrt.-vel.

A város 2017-es közbeszerzéseiben az ajánlattevők átlaga közbeszerzésenként három alatt  van. Jellemzően ketten vagy hárman pályáznak – állapította meg Hadházy.

Kitért arra is, hogy a beszerzések eredetileg becsült értéke rendszeresen gyanúsan közel esik tényleges árhoz. A 2017-es óvoda felújításoknál például a nyertes ajánlati árak csak pár század, ezred vagy csupán tízezred százalékkal térnek el a kiíró által becsült értéktől, ami egyértelműen összebeszélésre utal szerinte.

Az LMP-s politikus 2016-os példákat is említve mutatta be, mire is költi még a közpénzt a város. A Strategopolis Kft. – az expolgármester Lázár korábbi kommunikációs államtitkárának, Giró-Szász Andrásnak a korábbi érdekeltsége – készített üzleti például tervet az Ipari Park fejlesztéséhez 14 millióért.  Hódmezővásárhely egyik közbeszerzési tanácsadója pedig a milliárdos kormányzati megbízásokkal rendelkező Ész-Ker Zrt.

Rádi Antónia

Kapcsolódó cikkek:

Korrupcióinfó: összeér a Tiborcz-Elios és az Öveges-ügy

Korrupcióinfó: titkolózik az EMMI, ha a Lázár felesége-féle alapítvány támogatásáról kérdezik

Korrupcióinfó: a Közbeszerzési Döntőbizottság megfúrta a WHB-Opera-mutyit

Korrupcióinfó: Hadházy feljelentést tesz Kósáék cégügyében

Korrupcióinfó: ukrán migráns-nyugdíjasokért lobbizik Kósa Lajos

Megosztás