Egyéb

Bedőlhet a Dunaferr, őrizetben az állítólagos orosz tulajdonos

 

Fél éves késéssel, a minap tette közzé az orosz érdekeltségű Dunaferr központi cége a 2016-os mérlegét. Van miért aggódni, a könyvvizsgáló szerint például „lényeges bizonytalanság áll fenn”. Időközben a tulajdonos oligarchát letartóztatták Nizzában, ha egyáltalán ő a tulajdonos.

A Financial Times robbantotta a hírt november végén, hogy Dél-Franciaországban a rendőrség őrizetbe vette Szulejman Kerimov orosz üzletembert, felsőházi képviselőt (az FT cikke előfizetőknek érhető el itt). A Ria Novosti orosz hírügynökség szerint Kerimovot adóelkerülés gyanújával vették őrizetbe, ami a francia Riviérán lévő ingatlanjaival függhet össze. A Bloomberg híre kifejezetten pénzmosást említ. A politikus szóvivője szerint Kerimov tisztázni fogja magát.

A Portfolio gazdasági portál felidézte, hogy az 51 éves Kerimov vagyonát 6,3 milliárd dollárra becsli az orosz Forbes magazin. Családjához tartozik Oroszország legnagyobb aranytermelője is. Mi is közöltünk cikket a Kreml-közeli oligarcháról, akinek akkor éppen Fehéroroszországban gyűlt meg a baja.

Tavaly év elején terjedt el: Kerimov az orosz Vnyesekonombank mellett, esetleg utódaként érdekelt lett a Dunaferr Dunai Vasmű (jelenleg ISD Dunaferr Zrt.) ciprusi tulajdonosában is, a hírt azóta sem cáfolták. A HVG augusztusi cikke pedig arra is emlékeztetett: a Dunaferr egyik beszállítója a miniszterelnök apja, Orbán Győző bányája, a hetilap mindezt kapcsolatba hozta a Paks2 beruházással.

Legalább ilyen fontos azonban, hogy a közel 50 ezer fős Dunaújvárosban a hétezernél több dolgozót foglalkoztató Dunaferr a legnagyobb munkáltató.

Jelentős bizonytalanság áll fenn a vállalkozás jövőbeni folytatásával kapcsolatosan – ilyen körmönfontan fogalmaz a Dunaferr könyvvizsgálója, az Ernst&Young, a mondás köznapian annyit tesz: a cég bármikor bedőlhet.

Az ISD Dunaferr fél éves késéssel, a napokban hozta nyilvánosságra 2016-os éves beszámolóját, ami lesújtó adatokat tartalmaz. A veszteség csökkent ugyan az előző évihez képest – méghozzá jelentősen, 33 milliárd forintról „mindössze” 14,5 milliárdra – a saját tőke azonban horribilis mínusz 43,6 milliárd forintot tett ki. A kötelezettségállomány pedig gigantikus, 264 milliárd forintos volt.

Kapcsolódó cikkeink:

Bankszámlákat zárol az EU – Magyarországon is üzletel Janukovics oligarchája

Eltávolodott Nyergestől, be is dőlt a dunaújvárosi távhőmágnás ingatlanvállalkozása

További óvatos uniós szankciók Oroszország ellen

Rádi Antónia

Megosztás