Egyéb

Korrupcióinfó: mire költi a közpénzt Putyin kedvenc magyar egyeteme?

 

Uniós pénzből finanszírozott áltudományos tanulmányokra bukkant Hadházy Ákos a Debreceni Egyetem közbeszerzéseit vizsgálva. A szokásos heti korrupcióinfón kiderült: az egyetem felszólításra sem tett teljes körűen eleget szerződés-közzétételi kötelezettségének.

„Ha fogyni szeretnénk, válasszunk zsírégető programot” – ennél a remek tanácsnál még többet is megtudhat az aerobik rejtelmeiről, aki beleolvas „A helyi tudásgazdaságra reflektáló kutatási programok kialakítása Kisvárda térségében” című tanulmányba.

Hadházy Ákos, az LMP országgyűlési képviselője megtette. Azért ásta bele magát az egyetem kutatásaiba a politikus, hogy magyarázatot találjon arra: miért támogatta annyi oktató Vlagyimir Putyin elnök egyetemi díszpolgárrá avatását.

„Az eset jól magyarázható azzal az egyáltalán nem ritka jelenséggel, hogy az egyetemekre az utóbbi években rázúduló EU támogatások egy része teljesen kamu feladatokra, vagy valódi célú, de sok kamu költséget tartalmazó projektekre költik. Azok a  professzorok, akik ezekben  részt vettek kompromittálódtak, zsarolhatóak” – vélekedik az LMP társelnöke, aki szokásos heti korrupcióinfóján a Debreceni Egyetem gyanúsnak ítélt tudományos beszerzéseiből tartott prezentációt.

A már említett tanulmányt például a Debreceni Egyetem közbeszerzés alapján rendelte meg 2015-ben 18,9 millió forintért. Hadházynak a tanulmányok fejezetcímei keltették fel a figyelmét, leginkább ez: „Hagyományos magyar élelmiszer terápiás kezelések validálása Kisvárda térségében”, ezért kikérte az egyetemtől a munkákat.

Végül arra jutott: „sajnos úgy tűnik, nem csak a címek szimpla blődségek. Az egész egy áltudományos katyvasz”.

Az biztos, az egyik oldal szövege utóbb szóról szóra visszaköszön. Kiderül továbbá, hogy „a wellnessz szolgáltatások esetében a legjellemzőbb szolgáltatás a masszázs és a szauna”, illetve hogy a szállodáknak törekednie kellene a teljes akadálymentesítésre és a gyerekmegőrző-szolgáltatás nyújtására is.

Épp csak az élelmiszerterápiás kezelések validálása kutatás részleteiről nem tudhatott meg sokkal többet a politikus, az erre vonatkozó űrlap ugyanis üresen maradt.

A 340 oldalas anyagot az egyetemnek leszállító balatonalmádi kft tulajdonosa az egyetem kisvárdai képzési helyének az igazgatója.

Hadházy elmélyült az egyetem szintén uniós finanszírozású, összesen 655 millió forintos Sport és Tudomány projektjében is. A sporttudományt hallgatók számára a tananyagot elérhetővé tevő mobil applikációra bukkant például, az app 22 millió forintba került.

Maguk a tananyagok is érdekesek a politikus szerint. Felhívta a figyelmet például arra, hogy ugyanabban a témában két tankönyv is született Sportközgazdaságtan és Sportökonómia címen, igaz, nem ugyanattól a szerzőtől. Az első könyv szerzője ugyanakkor indirekt módon bevallja – 3. oldalon az „idézett szöveg eredeti forrásainak” felsorolásával -, hogy korábbi szakcikkeit újrahasznosította.

Kapcsolódó cikkeink

Korrupcióinfó: Hadházy szerint eltussolta a NAV a túlárazott beszerzést, pedig hangfelvétel is volt

Korrupcióinfó: Fideszes országgyűlési képviselőkhöz köthető közpénznyelő céghálózatot mutatott be Hadházy

Korrupcióinfó: Hadházy szerint az ingatlanbérlés az új olajszőkítés

Korrupcióinfó: a Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette a milliárdos labormutyit

Korrupcióinfó: fertőzéskockázat és elmutyizott kórházi takarítás a Szent István kórházban

Korrupcióinfó: Műkörömépítő cégre bízták a családsegítő pályázatok elbírálásának előkészítését

Rádi Antónia

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás