Egyéb

Világverő matekosok Diósjenőn? – többen kételkednek a kompetencia-felmérés tisztaságában

 

Gyanúsnak találják diósjenői polgárok a helyi általános iskola 2015-ös kompetencia-felmérésének eredményét. Az akkori hatodik osztályosok zseniálisat alkottak matematikából, sokkal jobb eredményt értek el nem csak az országos átlagnál, de váci és budapesti elitiskoláknál is. Pedagógusberkekben nyílt titok, hogy olykor sumákolnak a méréssel az iskolák.

„A fasoriba kellett volna menniük az eredményeik alapján” – mondta az egyik, a hallgatóság soraiból felszólaló helyi lakos a diósjenői önkormányzat képviselőtestülete szociális bizottsága szeptember 25-i ülésén. Az ülésen a helyi Szentgyörgyi István Általános Iskoláról tárgyaltak a képviselők, de a jelenlévő szülők hamarosan átvették a kezdeményezést. Panaszáradat következett, szóba került a 2015-ös kompetenciamérés is.

Történt, hogy a 2014-2015-ös tanév felmérésekor a hatodik évfolyamok kimagasló 1738 pontot értek el matematikából (szövegértésből ugyanez a társaság csak 1467 pontot hozott össze). Az országos átlag matematikából ekkor 1497 volt, a hasonló (községi) általános iskolák 1448 pontot teljesített átlagosan.

Kiemelkedő hírű iskolák teljesítettek rosszabbul, a váci piaristák 1570, a budapesti Deák téri evangélikus gimnázium hatodikosai 1629 pontot értek el.

Ráadásul – mint az egyik anyuka elmondta az önkormányzat bizottságának – az érintett, kiugróan jól teljesítő diósjenői évfolyam 24 tanulója közül alig páran tanultak tovább környékbeli középiskolákban. Ezt onnan tudja, mert a lánya is ebbe az évfolyamba járt.

Erre reagált egy másik szülő, miszerint ekkora tudással pedig mindannyian mehettek volna a fasoriba is akár.

A jelenlévő bizottsági tagok nézegették egy darabig a kompetenciamérés eredményeinek az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthető grafikonjait, de nem reagáltak a felvetésekre.

Levélben kérdeztük a polgármestert, a fideszes Tóth Jánost, az iskolaigazgatót, Nagy Lászlót, illetve az intézményfenntartó KLIK-et és az Oktatási Hivatalt is, hogy tudnak-e az esetről. Utóbbi hivataloktól azt is tudakoltuk, kinek a feladata ellenőrizni, hogy életszerűek-e a mérések eredményei. Válaszukat várjuk.

Az Átlátszónak neve elhallgatását kérve több, az esettől független, más iskolákban tanító pedagógus elárulta, hogy a kisebb simlik valóban előfordulnak a méréseknél. Például, hogy a felmérés napján a gyengébb képességű tanulókat kvázi szabadságolják a pedagógusok.

A kompetenciamérésnek egyébként semmi következménye nincsen, még a szakmán belüli presztízse sem kiemelkedő. „Egy a rengeteg mérés közül, ami miatt nem marad idő tanítani” – fogalmazott érdeklődésünkre egy budapesti pedagógus.

A kompetenciamérés során a 6., 8. és 10. osztályosok matematikai tudását és szövegértését vizsgálják, hangsúlyozottan nem a tételes tananyagot kérik számon, hanem a tudás mindennapi hasznosulását. A kérdések egyformák országszerte, a dolgozatok névtelenek (kódokkal ellátottak), az eredményeket az Oktatási Hivatal dolgozza fel. Vagyis az iskolákban nincsen javítókulcs.

Föltéve, hogy Diósjenőn a forrásaink által bevett módszernek mondott „rossztanuló-szabadságolásnál” komolyabb manipuláció történt, abban segédkeznie kellett valamely a matematikát a hatodikos szintnél magasabb fokon művelő beavatott személynek.

A mérésen túl is kvázi szülőlázadás zajlik a Nógrád megyei faluban. A felsorolt panaszok céltáblája az iskolaigazgató, akire egyébként az Átlátszó birtokába került, a polgármesternek címzett levelekben is panaszkodnak szülők.

Nagy László korábban, még Bóth János (MSZP) vezetése idején a váci önkormányzatban dolgozott. Most azonban forrásaink szerint jó kapcsolatot ápol a KLIK balassagyarmati vezetésével.

A helyi KLIK vezetőjét már említettük egy korábbi cikkünkben. Nagyné Barna Orsolya a megyei közgyűlés fideszes alelnökének, a Fidesz egyik helyi erős emberének, Barna Jánosnak a testvére.

Kapcsolódó cikkeink

Fantomberuházások, kihalt üzemcsarnokok uniós pénzből Nógrádban

Az uniós milliárdokból felújított Hollókőn épül a fideszes Becsó család háza

Oszter Sándor mesterséges tó építésével veszélyezteti a Börzsöny legnagyobb tavát

„Osztrák vircsaft” fideszes hátszéllel? Eltussolt zsebszerződésügy, elfogult rendőrök Nógrád megyében

Rádi Antónia

Megosztás