Egyéb

Az MSZP-sek megint dobozolnak, irány a Thököly út

 

Ismét költözik az MSZP, információink szerint egyelőre csak a kampánystáb keresett új helyet magának. Az egyik pártalapítvány Thököly úti ingatlanában talált is. Lehet, utóbb megy a vezetőség és az adminisztráció is.

A permanens forradalom permanens költözködéssé szelídült a Magyar Szocialista Párt történetében. Először – az immár DK-vezér Gyurcsány Ferenc akkori MSZP-elnök ötletbetörése nyomán – 2007-ben elhagyták az úgymond rossz emlékű Köztársaság (ma II. János Pál pápa) téri székházukat, amit ír befektetők vásároltak meg.

Pechükre a szocik beleugrottak egy devizahiteles felújításba/vásárlásba, és a Terézvárosba költöztek. Pár év kellett ahhoz csak, hogy kiderüljön, zsugorodó pártként, két alapos választási vereség után nem képesek fenntartani a 3600 négyzetméteres Jókai utcai irodaházat.

Az MSZP székhelye jelenleg a bírósági nyilvántartás szerint egy Erzsébet körúti társasház földszintje. Korábban a média már kajánkodott a hírrel, miszerint az MSZP egyik kerületi szervezete irodájába, egy körfolyosós bérházba szorult.

Az Átlátszó értesülései szerint a pártemberek most ismét dobozolnak. Az MSZP-alapítású, gyakorlatilag vegetáló – tavaly 300 ezer forint bevételből gazdálkodott – József Attila Kulturális és Szociális Alapítvány Thököly úti irodaházába cuccolnak.

Hogy pontosan kicsodák, arról eltérőek az értesüléseink, a legtöbb forrás arra bólintott rá, hogy a kampánystáb költözik most, a pártadminisztráció később. Kérdeztük az MSZP sajtóosztályát a részletekről, de egyelőre nem válaszoltak. Még arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen ingatlanok vannak még MSZP-közeli érdekeltségben.

A Thököly úti ingatlan adott otthont korábban több MSZP-, illetve Puch László-közeli cégnek, illetve éveken át itt működött a Népszava szerkesztősége is. Különös módon éppen akkoriban, amikor a napilapnak papíron semmi köze nem volt a párthoz.

Most viszont, hogy Puch László volt pártpénztárnok a tényleges tulaj, történetesen a volt MSZP-székházban készül az újság. Miközben azt már írtuk, hogy a Jókai utcai ingatlan már nem a párté (hanem az egyel korábbi kiadó Geoholding-csoporté).

Bonyolultnak érzi? Nem csodáljuk.

Tudomásunk szerint akadnak a költözködők között, akik fanyalognak a tömegközlekedéssel jól, autóval azonban körülményesen megközelíthető objektum miatt. A józanabb hangok szerint azonban már régen meg kellett volna ezt lépni, ha már létezik az iroda. Ami egyébként – az egyik korábbi használó becslése szerint – többszáz hasznos négyzetmétert jelent 3 szinten.

Sok választásuk valóban nem nagyon van a szociknak. Sajtóhírek legalábbis gigantikus, milliárd feletti adósságról adtak számot az év elején. Különösen kínos, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banknak is adósa (volt ekkor legalábbis) az ellenzéki párt.

Ehhez képest üdítő a 2016-os pártmérlegből kiolvasható adat, miszerint „csak” 300 millió forinttal haladták meg a kiadások a bevételeket, ami 1,6 milliárd forintot tett ki 2016-ban. Itt azonban csak a kiadás/bevétel van nyilvántartva, az adósságok nincsenek.

Kapcsolódó cikkeink

Kommunista pártlistákat hagyott Köztársaság téri székházában az MSZP

Kis Oligarchatározó: Puch László

Puch bécsi biznisze: fúziós székházfiók

A bank viszi a székházpénzt, eladósorban a Népszava – kong a kassza Puch László után

Puch-közelből Panamáig: a Matolcsy-campus alvállalkozói nyomában

Lesz állami reklám a Népszavában? – ígéretet már kaptak

Rádi Antónia

Megosztás