Egyéb

Nincs gazdája az Arton Capitaltől elvitt százmillióknak, erősödött az önbetörés verziója az ügyben

 

Áll a nyomozás, pontosabban a rendőrök az eddig begyűjtött adatokat elemzik, ugyanakkor a vizsgálódásra létrehozott csoport tagjai tartanak a kötvénykereskedés hátterében meghúzódó politikai száltól – ezt mondták el az Átlátszónak név nélkül szakmai körökből a letelepedési kötvényekkel kereskedő Arton Capitalnál négy hónapja történt állítólagos betörés ügyében folyó eljárásról. A szerkesztőségünk által megkérdezettek úgy vélik, egyre kisebb az esélye annak, hogy a tetteseket elfogják.

Legfrissebb információink szerint nincs gazdája az Arton Capitaltól ellopott pénznek, ugyanis senki nem jelentkezett a nyomozó hatóságnál azzal, hogy hiányozna neki az összeg vagy annak egy része. Márpedig az eljárás szempontjából ez fontos információ lenne a rendőrök számára.

Akik egyébként fáznak a letelepedési kötvénybiznisz miatt politikai érintettségű ügytől, így – mint az egyik informátor fogalmazott – nem bánják, ha nem kell belemélyedniük a nyomozásba és nem kapják el a betörés elkövetőit. Ezzel együtt abban is reménykednek, hogy az eljárást minél előbb meg lehet szüntetni, vagy fel lehet függeszteni.

Mint már beszámoltunk róla, az április 7-éről 8-ára virradóra történt ügyben – értesüléseink alapján – először a XIII. kerületi kapitányság nyomozott, majd attól átvette a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Mint az a sajtóban megjelent, az Arton Capitaltól mintegy 1,9 millió euró készpénz mellett, amiből egymillió állítólag egy széfben volt, eltűnt a kötvények dokumentációját tartalmazó szerver is.

Ahogy telik az idő, úgy tartják egyre valószínűtlenebbnek rendőri szakmai körök azt, hogy meglesznek a tettesek.A betörés kivizsgálásában részt vevő nyomozók maguk sem hisznek abban, hogy valódi bűncselekmény történt, hanem inkább kamu balhénak tartják az egész ügyet, amit azt szolgálta volna, hogy a pénzt lepapírozhassák.

Ugyancsak az önbetörés verzióját erősítik azok az értesüléseink, amelyek szerint a nyomozók a titkos adatgyűjtések során nem találtak semmilyen kapcsolódási pontot betörő bandákkal, valamint az ebben a szakmában elismert zárfeltörőkkel, széfek felnyitásához értő profikkal.

Egyes pletykák szerint valakik házalnak az Arton Capitaltól állítólag megszerzett anyagokkal és a levelezéssel, de mivel nagyon sokat kérnek értük, eddig nem tudtak megegyezni az árban. Mindenesetre úgy tudjuk, hogy a kötvénykereskedő cég iratait igyekeztek eljuttatni egyes politikai körökhöz.

Amit eddig tudni lehetett

A nyomozást a XIII. kerületi rendőrök kezdték el, tőlük átkerült az eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozócsoportjához.

A történtek után – mint megírtuk –, az Arton Capital kötvénykereskedő cég VI. kerületi irodájához kiérkező zsaruk mindent felforgattak és mindenkit elszámoltattak az egész hétvégéjéről. Az egyik kihallgatott az Átlátszónak azt mondta, hogy a számonkérés olyan stílusú volt, mintha a felkeresett tanúkkal, akiktől ujjlenyomatot és DNS-mintákat is vettek, be akarták volna ismertetni az elkövetést.

A BRFK az Átlátszó megkeresésére csak annyit közölt, hogy a lopás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelt nyomozás jelenlegi határideje 2017. szeptember 8.

Az Index cikke szerint 1300 embert hallgattak meg a rendőrök, akiket többek között az érdekelt, hogy láttak-e széfet cipelő embert.

Az már korábban is egyértelműnek tűnt, hogy ha valóban betörtek az Artonhoz és elloptak onnan mintegy 600 millió forintot érő eurót, akkor az akciót csak belső információkkal rendelkező emberek hajthatták végre vagy szervezhették meg.

Furcsa, hogy ekkora összegű készpénz lehetett egy belvárosi irodában, és leginkább azért, mert az ügyfelek utalással rendezik a kötvényvásárlást.

A nyomozást nehezítő politikai szálak

Az Átlátszó úgy tudja, hogy a rendőrök kiemelt figyelmének okát a letelepedési kötvényügylettel foglalkozó cég hátterében meghúzódó valódi tulajdonosok személyében kell keresni.

A politikai vonatkozások miatt a rendőrök nem tudják, kihez juthatnak el és azzal milyen érdekeket sérthetnek. Az Átlátszó által megkérdezettek – volt és jelenlegi zsaruk – elsősorban az önbetörésre voksoltak, valamint annak a véleményüknek adtak hangot szakmai tapasztalatuk alapján, hogy a cégben érdekeltek között, vagy az ő környezetükben fontos vizsgálódni.

Ismert és szerkesztőségünk is már többször foglalkozott a letelepedési kötvényprogrammal, amelyet 2013-ban indítottak el Rogán Antal jelenlegi propagandaminiszter ötlete alapján. Az ügyleteket lehetővé tevő törvényi szabályozást egy Rogánnal jó viszonyt ápoló ügyvédi iroda dolgozta ki. A főleg offshore hátterű forgalmazókat az országgyűlés gazdasági bizottsága választotta ki, amelynek Rogán véletlenül éppen az elnöke volt.

Az Átlátszó 2015 márciusában írt arról, hogy egy volt bolgár kormánytag árulja a magyar letelepedési kötvényeket. A 2013. májusban alapított Arton Capital Hungary Kft. tulajdonosai között Keremedzsieven kívül megtalálhatjuk Vladimir Nikolov Kolevet és Armand Artont is, velük együtt működtetik az Invest BG Partners nevű céget, illetve ott vannak az Arton-birodalomhoz tartozó EU Capital Partners menedzsmentjében is.

Az Arton Hungary negyedik tulajdonosa Balogh Radosztina Veselinova, aki egy másik cégben, a Caravel Hungary Kft.-ben is tulajdonostárs egy bolgár állampolgárral. Az Arton és a Caravel ugyanarra a címre van bejegyezve.

Az Arton és a többi közvetítő 3 év alatt több, mint 100 milliárd forintot kaszáltak a letelepedési kötvény bizniszen.

Kapcsolódó cikkeink

Kínai ügyvéd is árulja a letelepedési kötvényt Pekingben

Lian Wang és Boros Attila árulhatja a magyar állampolgárságot a Kajmán-szigeteken

Nem tudja az ÁKK, kivel szerződött az államkötvények eladására

Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja

Továbbra is árulhatja a letelepedési kötvényt a Rogán által elmarasztalt szingapúri cég

Egykori Bibó-kollégista árulja a letelepedési kötvényeket Máltán

Volt bolgár kormánytag árulja a magyar letelepedési kötvényeket

Belize-i offshore céggel is üzletelt a Habonnyal összefüggésbe hozott letelepedésikötvény-bróker

Letelepedési kötvény: a „jó bevándorlók” pénzt hoznak az offshore-konyhára

Trükköznek a letelepedési kötvénnyel: 60 milliót szakíthatnak letelepülőnként

Újabb cég árulhatja a magyar letelepedési kötvényt Ázsiában

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

Csikász Brigitta

Megosztás