Egyéb

Nem a rendőrség hatásköre vizsgálni, hogy ki és milyen célból videózik közterületen

 

Nem kell a rendőrségnek azzal foglalkoznia, hogy ki és milyen célból készíthet közterületen videofelvételeket, ám a Hír Tv stábját mégis emiatt igazoltatták néhány napja. Az Országos Rendőr-főkapitányság az Átlátszó megkeresésére úgy reagált, hogy ez nem tartozik a hatáskörükbe. Hogy akkor mégis miért kellett intézkedni a tévésekkel szemben, egyelőre nem válaszolták meg.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

„Tájékoztatjuk, hogy a kérdés megválaszolása nem a rendőrség hatáskörébe tartozik.” Ezt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata az Átlátszó azon kérdéseire közölte, amelyek a közterületen történő videofelvétel szabályaival voltak kapcsolatosak. Az érdekelte szerkesztőségünket, hogy közterületen ki és milyen célból készíthet videót épületekről, valamint, hogy ha vannak erre vonatkozó jogszabályok, akkor azok betartatására mit tesz a rendőrség.

Minderre azért volt kíváncsi az Átlátszó, mert a hétvégén a rendőrök igazoltatták a budai Várban a karmelita kolostorról felvételeket készítő Hír TV stábjának tagjait. A televízió honlapján megtalálható beszámoló szerint az egyenruhások a „vegzálást” azzal magyarázhatták, hogy az hogy az egész országban igazoltathatnak. Az intézkedést egyébként a Készenléti Rendőrség emberei is kamerával rögzítették.

A Hír Tv felvételén az látható, hogy miután a stáb tagjai készségesen elmondják, hogy vágóképeket készítenek, elkérik tőlük a személyi és a sajtóigazolványokat.

Ezt a rendőri fellépést felháborítónak tartja egy volt parancsok, aki a történteket úgy kommentálta, hogy nem érti, miért volt szükség arra, hogy az egyenruhások közterületen kamerával felvételeket készítő embereket „vegzáljanak”. „Miért kell konkrét ok a videózáshoz, és miért kell sajtóigazolvány? Én nem készíthetek felvételt a saját örömömre civilként?”

Az egykori rendőri vezető azt hangsúlyozta, hogy igazoltatni csak célirányosan lehet, ok nélkül nem, az okok viszont sokfélék lehetnek. „Ha gyanús valaki vagy valami, így például éjjel cipelnek többen egy nagy dobozt, esetleg egy csöves új mountain kerékpárt tol, vagy egy alak hullarészegen, véres orral fekszik a földön. Tehát minden olyan dolognál vagy helyzetnél jogos lehet a járőrök érdeklődése, ami nem szokványos.”

Az ORFK-nál visszakérdeztünk arra, hogy ha nem kell azzal foglalkozniuk, hogy közterületen ki és milyen célból készít videofelvételeket, akkor a Hír Tv munkatársait miért igazoltatták, de a kért időpontig nem küldték meg a válaszukat. Ha megteszik, közöljük.

Ismert, a karmelita kolostort azért újítják fel több milliárd forintért, mert odaköltözik majd a Miniszterelnökség. Ezzel és a budai várnegyed felújításával az Átlátszó már több írásban is foglalkozott.

Kapcsolódó cikkeink

Nem nyilvános, hogy miért a Várba költözne Orbán

Historizáló populizmus 200 vagy 1000 milliárdért – a budai várnegyed átépítésének költségei

Többszöri átadás, megduplázódó költségek – így újult meg a Várkert Bazár az unió pénzéből

628 millióért tervezik meg a Belügyminisztérium új helyét a Várban

360 millióért vásárolnak lakástextíliát a Budai Várba

Visszavonta a főváros a városnéző buszokra kiírt pályázatot

Újabb 3,5 milliárd forint a Budai Vár átépítésére

Csikász Brigitta

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás