Egyéb

4,5 millió forintot adott az MVM egy rejtőzködő alapítványnak

 

A Patrónus Pro Futuro – Pártfogó a Jövőért Alapítványnak nincs honlapja, tevékenységének nincs nyoma sehol, bírósági beszámolói üresek, mégis 4,5 millió forintot kapott az állami tulajdonú Magyar Villamosművek Zrt.-től a céljaira.

Május közepén derítettük ki egy közadatigényléssel, hogy az állami tulajdonú Magyar Villamosművek (MVM) Zrt. tavaly 508 millió forintot adományozott a kormánypárti CÖF-nek. Ezután nyilvánosságra hoztuk az MVM által 2014-2017 között kiosztott támogatások teljes listáját, amelyhez szintén egy adatigényléssel jutottunk hozzá.

András nevű olvasónk ezt követően hívta fel a figyelmünket arra, hogy van egy nagyon fura tétel az összesítésben.

2016-ban az MVM 4,5 millió forintot adott a Patrónus Pro Futuro – Pártfogó a Jövőért Alapítványnak “általános tevékenység támogatása” címszóval.

Ez azért nagyon érdekes, mert az alapítvány tevékenységéről szinte semmit nem lehet tudni. Honlapja nincs, a Google keresője nem ad érdemi találatot a nevére, és a bíróságon leadott beszámolóikból sem derül ki róluk semmi.

A dunakeszire bejegyzett alapítvány célja a bírósági nyilvántartás szerint nem más, mint a Dunakeszi Városi Gondozási Központ támogatása: „Ennek az intézménynek az ellátás színvonalának emelése. Az intézményi személyzet továbbképzésének segítése. Hasonló intézményekkel együttműködés szervezése.”

Az alapítvány képviselője és elnöke Botka Gábor János. Egy azonos nevű férfi korábban önkormányzati képviselő volt Dunakeszin a Fidesz színeiben, és a HVG 2013-ban számolt be arról, hogy aláírásonként 100 forintot fizetett a rezsicsökkentési kampányban az aláírásgyűjtőknek.

A Patrónus Pro Futuro – Pártfogó a Jövőért Alapítvány bírósági beszámolói szerint 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben egy fillér bevételük és kiadásuk sem volt. A 2016-os beszámolójuk mérlegébe viszont semmit nem írtak a bevétel- és kiadás-rovatba. Pedig legalább az MVM-től kapott 4,5 millió forintot, és egy nullát illett volna.

 

A Patrónus Pro Futuro - PÁrtfogó a Jövőért Alapítvány 2016-os mérlege.

A Patrónus Pro Futuro – Pártfogó a Jövőért Alapítvány 2016-os mérlege.

 

Vajon miért adott ennyi pénzt egy állami cég egy ilyen szervezetnek, amiről semmit nem tudni? Közadatigénylést nyújtottunk be az MVM-nek, hogy választ kapjunk erre a kínzó kérdésre. Kikértük az alapítvánnyal kötött támogatási szerződést, és meg is kaptuk.

Nagyon tanulságos olvasmány.

A 2016. november 21-én kelt, hatoldalas dokumentum (PDF) szerint a Patrónus Pro Futuro – Pártfogó a Jövőért Alapítvány rengeteg dologgal foglalkozik: kulturális, oktatási, egészségügyi, szociális, jogvédő, nemzetközi és sporttevékenységet is végez, és ezekre a célokra kapott pénzt az MVM-től.

 

Részlet az MVM és az alapítvány által kötött támogatási szerződésből.

Részlet az MVM és az alapítvány által kötött támogatási szerződésből.

 

A támogatási szerződés szerint az alapítványnak 2017. november 15-ig kell elszámolnia az MVM felé a pénzzel, és mi majd ezt a dokumentumot is ki fogjuk kérni az állami cégtől, mert nagyon kíváncsiak vagyunk.

A CÖF-nek adott 508 millió mellett persze eltörpül ez az összeg, de mégis nagyon figyelemreméltó. Különösen annak fényében, hogy az alapítványról gyakorlatilag nem tudni semmit, és a kormány kezdeményezésére nemrég megszavazta a Fidesz-többségű parlament a civiltörvényt. A hivatalosan a “külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló jogszabály megbélyegzi azokat a szervezeteket, amelyek legalább 7,2 millió forintos támogatást kapnak Magyarországon kívülről. 

A Soros-támogatott civilek elleni hadjárat újabb felvonásának első két áldozata az SOS Gyermekfalu és a Magyar Vöröskereszt lett, a célbavett Amnesty International, Helsinki Bizottság és TASZ  – amelyek eddig is közzétették honlapjukon a beszámolóikat – pedig bojkottot hirdetett ellene, így egyelőre nem mondható sikeresnek a projekt.

Erdélyi Katalin

Megosztás