Egyéb

Nehéz idők a Simicska-Töröcskei cégeknél, veszteséges a Mahir is

Több mint félmilliárd forinttal tartozik Töröcskei István volt államadósság-központi főnök egyik érdekeltsége a másiknak, most a felszámoló ötödáron keres gazdát a követelésnek. A hitelező Platinium Zrt. részvényeinek harmada a Simicska-érdekeltség Mahiré – amely hatalmasat zuhant a G-nap óta: emberemlékezet óta nem termelt veszteséget az üzletember központi reklámcége, 2016-ban ez is megtörtént.

„A követelések kifejezetten bizonytalanok, kétes követelésként kerülnek értékesítésre, az eladó a követelések értékéért, behajthatóságáért, megtérüléséért felelősséget nem vállal, a kezesi, szavatossági és kártérítési felelősséget kizárja” – ha ez a leírás sem szegi a kedvét az érdeklődőnek, hogy kiköhögjön minimum százmillió forintot, most megteheti a Platinium Pénzügyi Szolgáltató Zrt. felszámolási eljárásában.

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló „banklikvidátor”, a Pézügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. a napokban hirdette meg a Platinium két, összesen 424 millió tőketartozásról és 147,5 milliós kamatról szóló kölcsönszerződéséből eredő követelését. Az irányár 100 millió forint.

A 2010-2012-ből származó, „kifejezetten bizonytalan, kétes követelés” adósa a Platinium legnagyobb, 50 százalékos tulajdonosa is egyben, legalábbis az utolsó elérhető, 2015-ös mérlegben még így szerepelt. Az adós a dörgicsei T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. fő tulajdonosa Töröcskei István, az Orbán vs Simicska oligarchaháború járulékos vesztese, a rendszerváltás óta a politikai jobboldal egyik fő pénzügyi háttérembere, a 2010-es fülkeforradalom után az Államadósság-kelező Központ első embere volt. Egy kisebb, 25 százalékos részvényes Töröcskei évek óta bizalmas üzleti partnere, Deák Klára érdekeltsége.

Az adós T&T Zrt. nincs a legjobb bőrben: saját tőkéje mínusz 5,4 milliárd forint volt tavaly, adóssága pedig szinte fillére ugyanennyi, csak a pozitív számtartományban.

A Platinium részvények 33 százaléka a Simicska Lajos érdekeltségében álló Mahir Zrt.-é volt 2015 végén még bizonyosan. A Mahir 2016-os mérlegén nagyon is meglátszik az oligarchaháború. Az egy ével korábban még 1,3 – 2013-ban pedig 2,2 – milliárdos forgalom 45 millió forintra apadt, s a Simicska-cég kénytelen 99,3 milliós veszteséget elkönyvelni.

Kapcsolódó cikkeink

Csődben Töröcskei István borászata

Kis Oligarchatározó: Töröcskei István

Nyugat-Kelet Kft.: Töröcskeiék utóvédharca?

Árverés Simicska és Töröcskei minibankjánál

Egy oligarcha bukása: Töröcskei távozik az államadósság kezelő éléről

A közvetítők 3 év alatt közel 100 milliárd forintot kaszáltak: búcsú a letelepedési kötvénytől

Rádi Antónia

Megosztás