Egyéb

Papcsák és az erzsébetvárosi alpolgármester is pénzeli a Fideszt

 

Ötmilliárdos közmegbízást nyertesei között volt az ügyvédi irodája nemrég, a friss pártmérleg szerint pedig a Fidesz legnagyobb adományozója lett Bajkai István erzsébetvárosi fideszes alpolgármester, aki 3,1 millió forintot dobott a pártkasszába 2016-ban. Ezüstérmes Papcsák Ferenc bukott elszámoltatási biztos és bukott zuglói polgármester 2,1 millióval.

Félmilliárd forinttal többet költött a Fidesz 2016-ban, mint amennyi bevétele volt – derül ki a párt friss mérlegéből, ami a Hivatalos Értesítőben jelent meg csütörtökön. E szerint a Fidesz összes bevétele 1 milliárd forint volt, míg kiadásai 1,5 milliárd forintot tettek ki tavaly. Igaz, a párt 2016 tavasszal nagyszabású székházfelújításba kezdett, amit egyébként Orbán Viktor pártelnök barátja, Garancsi István Market Zrt.-je vezényel.

Tagdíjakból mindössze 157 millió forint folyt be a párkasszába, ezzel szemben az állami támogatás 876,6 millió volt, utóbbi törvény szerint kalkulált összeg a legutolsó országgyűlési választási eredmény alapján.

Félmillió forintnál kisebb összegben, anonim adományozóktól 35,3 millió forintot kaptak, a nagyobb összegekből kevesebb pénz, összesen 11,4 millió jött össze. A legnagyobb összegű adományt, 3,1 millió forintot Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere dobta a perselybe.

Bajkai az SBGK Ügyvédi Iroda seinor partnere. Az iroda a vezető tagja volt annak a konzorciumnak, amely nettó közel 5 milliárd forint keretösszegű gigamegbízást nyert el idén januárban a Miniszterelnökségtől. A csinos összegért a jogászoknak közbeszerzési szempontból kell véleményeznie több ezer eljárás tízezernél is több dokumentumát.

A második legbőkezűbb adakozó Papcsák Ferenc volt, aki 2,1 millió forinttal dobta meg a büdzsét. Adott még Girán János (0,6 millió) tavaly lemondott pécsi alpolgármester, valamint négy EP-képviselő: Bocskor Andrea (1,3 millió), Deli Andor (0,9 millió), Kósa Ádám (1,7 millió) és Schöpflin György (0,7 millió).

A 2015-ös legbőkezűbb mecénás, Kukoda Nándor az egy évvel korábbi összegnél 400 ezer forinttal kevesebb pénzt, 800 ezret szánt pártfinanszírozásra tavaly. Kukoda az egyetlen nem pártfunkcionárius nagyadakozó, Veszprém és Tolna megyei Coop-cégek vezetőségében kapott tisztséget, 2013-ban Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a szintén veszprémi kötődésű Navracsics Tibor.

Kapcsolódó cikkeink:

Nyílt levél az Országgyűlés Képviselőinek a kampányfinanszírozásról

Pártfinanszírozás: Maradunk ott, ahol a part szakad

Pártfinanszírozás: vizualizáltuk a parlamenti pártok látható bevételeit és kiadásait

Magyarországon most először: böngésszen a pártalapítványok összes szerződése között!

Rádi Antónia

Megosztás