TAO

Érden is 1,5 milliárdos jégcsarnok épülhet TAO-pénzből

Érd képviselőtestülete április végén megállapodást kötött a harmadosztályban játszó Hargitai Farkasok Sportegyesülettel, hogy 1,5 milliárd forint TAO-pénzből jégcsarnok épülhessen a városban.

Április közepén számoltunk be arról, hogy Biatorbágyon 1,5 milliárdos jégcsarnok épül javarészt TAO-pénzből. A biatorbágyi képviselőtestület többek között azzal indokolta a beruházás fontosságát, hogy azzal helyzeti előnybe kerülhetnek a közeli Budaörssel, Érddel és Törökbálinttal szemben, hisz ezeken a településeken nincs jégcsarnok.

Előzmények:

Másfél milliárdos jégcsarnok épül Biatorbágyon TAO-pénzből

Máris megváltozott a biatorbágyi jégcsarnok látványterve

Két héttel később kiderült, hogy a Biatorbágytól mintegy 17 kilométerre fekvő Érden is lehet jégcsarnok.

Az érdi képviselőtestület az április 27-i ülésén megállapodást kötött a budapesti székhelyű Hargitai Farkasok Sportegyesülettel. A paktum értelmében a város tulajdonában lévő Érdi Sport Kft. biztosítja a beruházáshoz a telket, az egyesület pedig május 2-ig benyújta a Magyar Jégkorong Szövetséghez (MJSZ) a jégcsarnokra vonatkozó TAO-pályázatot 1,5 milliárd forint „összegre vonatkozóan”.

A felek vállalták, hogy a pályázat pozitív elbírálása esetén az egyesület legkésőbb 2019. december 31-ig felépíti a jégcsarnokot, a városi cég pedig hozzájárulását adja ahhoz, hogy a városi telken lévő majdani épületnek az egyesület legyen a tulajdonosa.

“Felek rögzítik, hogy a Beruházás megvalósítása és a Jégcsarnok üzemeltetése során a TAO-pályázaton nyert támogatás gazdaságos, szabályszerű és felelős felhasználásáért kizárólag az Egyesület felelős.“

A testületi ülés előterjesztései között megtalálható megállapodás szerint a Hargitai Farkasok SE a földhasználati jogért cserében jégpályahasználatot biztosít az Érdi Sport Kft.-nek hétköznapokon 9-10 óra között 1 óra időtartamra, igény szerint korcsolyaoktatóval. Továbbá évi legalább két alkalommal – ebből egyszer ingyen – reggel hattól éjfélig, egész napos rendezvényre is használhatja a városi cég a jégcsarnokot, és az egyesület az érdi állandó lakosoknak 15% kedvezményt ad majd a belépődíjból.

Az Érdet 2006 óta vezető polgármester, a fideszes T. Mészáros András által jegyzett előterjesztés szerint a Hargitai Farkasok SE-t 2005-ben alapították, és jégkorongcsapata a Magyar Jégkorong Szövetség OB. III-as bajnokságában versenyez.

A jégcsarnok az Érd Aréna mellett épülne fel, a szükséges területet az önkormányzat 2017. február elején adta a városi tulajdonú Érdi Sport Kft.-nek. Az akkori előterjesztés szerint a jégcsarnoknak helyet adó telek nagysága 3,7 hektár, értéke pedig 564,3 millió forint.

A Hargitai Farkasok SE honlapja ugyan nem működik, de az Átlátszó elérte telefonon az egyesület vezetőjét, Simon Zsoltot. Érdeklődésünkre Simon elmondta, hogy az érdi önkormányzattal kötött megállapodásnak megfelelően beadták a TAO-pályázatot, melynek elbírálására 30 nap áll az MJSZ rendelkezésére. Ugyanakkor az elvi támogatást már korábban megkapták a szövetségtől, ezért bíznak a sikerben, és már idén szeretnének nekiállni az építkezésnek.

„A Magyar Jégkorong Szövetség is lát benne fantáziát.”

Simon Zsolt szerint a biatorbágyi jégcsarnok mellett az érdi megépítése is indokolt, és igény is van rá. Simon kérdésünkre válaszolva közölte, hogy az érdi csarnokot 200 férőhelyesre tervezik, és elsődleges célja a Hargitai Farkasok SE utánpótlás-képzésének beindítása, valamint a korcsolyaoktatás.

Erdélyi Katalin

Megosztás