TAO

Máris megváltozott a biatorbágyi jégcsarnok látványterve

 

A javarészt TAO-támogatásból épülő másfél milliárd forintos biatorbágyi jégcsarnok támogatásáról tavaly döntött a helyi önkormányzat, amely most jövőre halasztotta a 2017-re ígért 285 millió forint támogatást. Az épület látványterve is teljesen megváltozott.


Április 13-án írtunk arról, hogy a negyedosztályban játszó biatorbágyi hokicsapat, a Viadukt SE egyedüli pályázóként 1 milliárd forint TAO-támogatást nyert a Magyar Jégkorong Szövetségtől egy jégcsarnok építésére.

A helyi önkormányzat 2016. áprilisában döntött a beruházás felkarolásáról, melyhez abban az évben 15 millió, idén pedig 285 millió forint önerő-támogatással kívántak hozzájárulni.

Az ellenzéki képviselők nem lelkesedtek az ötletért, mert szerintük – és a testület által megszavazott dokumentumok szerint is – a jégcsarnok üzemeltetése veszteséges lesz, és inkább a biatorbágyi óvodások és iskolások megfelelő elhelyezésére kellene költenie a városnak.

Előzmény:

Másfél milliárdos jégcsarnok épül Biatorbágyon TAO-pénzből
A beruházás nagy részét TAO-pénzből fizeti a negyedosztályú hokicsapat, az önkormányzat pedig 300 millió forintot ad bele. A testületi jegyzőkönyvek szerint a Magyar Jégkorong Szövetség ötlete volt az egész, a Viadukt SE-nek pedig van kapcsolata olyan cégekkel, amik a szükséges 1 milliárd forintot “át fogják tudni vezettetni a NAV-on”. A képviselőtestület megszavazta a projektet, pedig tudták, hogy valószínűleg veszteséges lesz, ráadásul a biatorbágyi iskolások és óvodások egy része konténerekben tölti a napjait.

Cikkünk megjelenése előtt két nappal, 2017. április 11-én a biatorbágyi önkormányzat rendkívüli testületi ülést tartott, melynek jegyzőkönyve még nem, de a tárgyalt napirendi pontok már elérhetők a város honlapján.

Az ülés egyik témája a jégcsarnok ügye volt, a vonatkozó előterjesztést Tarjáni István (Fidesz-KDNP) polgármester jegyzi. A dokumentum két lényeges pontban módosítja a jégcsarnokkal kapcsolatos eddigi döntéseket.

– A testület tavaly augusztusi határozatával ellentétben a biatorbágyi önkormányzat 2017-ben csak bruttó 15 millió forintot ad a projektre, a maradék 285 milliót 2018-ban tervezik ráfordítani. A 15 millió forintról támogatási szerződést írtak alá a Viadukttal, amely az összeget a jégcsarnok terveire költi.

– A korábbi koncepcióval ellentétben „a gazdaságos üzemeltetési feltételek figyelembevételével is” nem a Napur Architect Kft.-t, hanem a miskolci Sedilia Kft.-t bízták meg az engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció elkészítésével.

Az előterjesztés mellékleteként csatolt rajzok alapján a jégcsarnok látványterve jelentősen módosult 2016-hoz képest.

Ilyen volt:

A biatorbágyi jégcsarnok látványterve. (kép: Napur Architect Kft. / biatorbagy.hu)

A biatorbágyi jégcsarnok korábbi látványterve. (kép: Napur Architect Kft. / biatorbagy.hu)

 

Ilyen most:

A biatorbágyi jégcsarnok legfrissebb látványterve. (kép: Sedilia Kft. / biatorbagy.hu)

A biatorbágyi jégcsarnok jelenlegi látványterve. (kép: Sedilia Kft. / biatorbagy.hu)

 

Erdélyi Katalin

Megosztás