Egyéb

Simicska Lajos az agrárcégében is kijött a fényre

 

Simicska Lajos fb-tag, Vida Ildikó igazgató lett Simicskáék központi agrárcégében, a Mezort Zrt.-ben. Nyerges távozott.

Adótanácsadót fölösleges fizetnie a sárvári Mezort Általános Befektetési Zrt.-nek. Két volt NAV (APEH) elnök is az agrárcég fontosembere lett a napokban. Vida Ildikó, aki eddig a felügyelő-bizottságot erősítette, igazgató-elnök titulust kapott, az fb-be pedig beválasztották az eddig háttérbe húzódó tulajdonost, Simicska Lajost. Abba az fb-be, amelyben 2008-2008-ban sportállásra talált Tarlós István jelenlegi budapesti főpolgármester is.

Az igazgatóságból pedig távozott a Simicskától egyébként is eltávolodott valahai szövetséges, Nyerges Zsolt. A váltás annyira friss, hogy a Mezort honlapján még fel sem tüntették.

Hasonló változások év elején már lezajlottak a szintén Simicska-érdekeltség Közgépnél, amelynek Vida az elnöke lett a távozó Nyerges helyén.

A Mezort-csoportba tartozó cégek több tízezer hektáron gazdálkodnak a Nyugat-Dunántúlon. Oligarcha-háború ide vagy oda, 2016-ban is összesen csaknem milliárdos értékben kaptak agrártámogatást. A cégcsoport konszolidált árbevétele ugyanakkor csaknem kétmilliárd forinttal, 7,8 milliárdra csökkent 2015-ben az előző évihez képest. Az „egyéb bevételek” soron azonban továbbra is az állami támogatás volt messze a legmagasabb, 2,2 milliárd forintos tétel, még ha ez bő félmilliárddal el is maradt a 2014-es summától.

A több évtizedes barátjától és szövetségesétől, Orbán Viktortól 2014-ben eltávolodott Simicskáról egymás után váltak le üzleti partnerei is. Nyergesen kívül például a Közgép-vezér Németh Miklós, illetve a médiabirodalomban főnökösködő Liszkay Gábor. Vida Ildikón kívül voltaképpen csak Karl Fonyó médiabefektető maradt a régi csapatból.

Beleállt a szerepébe a következő generációt képviselő Simicska Ádám, a Magyar Nemzet kiadóigazgatója, aki a G-napra emlékeztető üzenetekkel tette nemrégiben egyértelművé, hogy a család egyelőre nem tervez béküli Orbánékkal.

Kapcsolódó cikkeink

Oligarchaélet a G-nap után: Zsolt Nyerges, a madeirai hitelező

Névsor csata után – kik maradtak pozícióban Simicska Lajos emberei közül?

Mágnások a G-nap után – Mészáros, Vajna, Szemerey, Spéder és Garancsi az oligarchatározóban

A Közgép-vezér és fidesz-közeli ügyvédek luxusingatlanokat vásároltak Uruguayban

Rádi Antónia

Megosztás