Egyéb

A semmiért lobbiztat Fót önkormányzata az exállamtitkárral

 

Gyurcsányista államtitkárral lobbiztat műfüves sportpályáért a fideszes vezetésű Fót a Magyar Labdarúgó Szövetségnél. A most tervezett már a második ilyen szerződés lenne Elbert Gábor cégével. Az MLSZ-nél arról tájékoztatták az Átlátszót: teljesen fölösleges úgy a lobbi, mint a projektmenedzsment, a pályázatok ugyanis „csaknem 100 száz százalékban” nyernek és mindent az MLSZ csinál, a pályázók kész pályát kapnak.

Nettóban is millió fölött van az a szerződéses pénz, amelyet Fót városa fizet az ElberTeam Bt.-nek, amennyiben a képviselőtestület március végén megszavazza a cég második megbízását is. A tavalyi szerződés szerint a cégnek „szakmai egyeztetéseket” kellett folytatnia az MLSZ „illetékes személyeivel és szerveivel” annak érdekében, hogy Fót – a város vagy városi klub – sikerrel szerepeljen a szövetség országos pályáépítési programjában. Ezért az ElbertTeam-et a szerződés szerint nettó félmillió forint illette meg.

Az MLSZ pályaépítő programja – az úgyevezett „műfüves pályaprogram” – alapján a pályázó települések vagy sportszervezetek, amennyiben rendelkeznek 30 százalékos önerővel gyakorlatilag „kulcsrakész” grundpályát, kispályát vagy nagypályát kapnak néhány hét múlva TAO-forrásból.

Fót – az MLSZ honlapján elérhető összesítés szerint – nyert végül: tavaly júniusban adták át a 22×42 méteres pályát. Most a város új pályázatra készül: már meglévő pályáit újítaná fel az pályaprogramban. Ennek érdekében új szerződést kötnének az ElbertTeam-mel, ezúttal projektmendzsmenti feladatok ellátására nettó 771,5 ezer forintért – ez áll a március 29-i képviselőtestületi ülésre készült határozati javaslat tervezetében. Az előterjesztő Bartos Sándor (Fidesz) polgármester.

Az MLSZ sajtóosztálya az Átlátszó érdeklődésére azt közölte: a pályázatok „csaknem száz százalékban” nyernek, éppen ezért semennyire nem látják szükségesnek a lobbitevékenységet. Hasonló a helyzet a projektvezényléssel. A program lényege ugyanis az, hogy az MLSZ megépítteti a kívánt pályát, vagyis a pályázónak gyakorlatilag nincsen teendője. Kérdeztük az ElberTeam-et is, hogy mindennek fényében mi cégük hozzáadott értéke. Arra is kíváncsiak voltunk, sikeresnek ítélik-e meg az első megbízásukat. Válaszukat várjuk.

Az ElbertTeam ügyvezető-beltagja Elbert Gábor a Gyurcsány-kormány sportügyi szakállamtitkára volt. Az MLSZ illetékesei között valóban lehetnek ismerősei: 2002-2011-ben a szövetség főtitkáraként tevékenykedett. A fóti képviselők között is akad számára ismerős arc: egy ideig együtt dolgoztak az „elmúltnyolcév” sportminisztériumában a fóti testületbe fideszes színekben bekerült Madaras Ádám öttusabajnokkal.

Kapcsolódó cikkeink:

Fót hátán: tűzszünet a botrányvárosban?

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála

Milliárdokat bukhat Fót, Százhalombatta és a kisbefektetők: különösen alakul a Hungária Értékpapír felszámolása

Rádi Antónia

Megosztás