Egyéb

Újabb két agrárcéget szippantottak be Mészárosék

 

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester beszállt a fegyverneki Kunhalom Agrária agrárcégbe. A távozó tulajdonosok között van Ökrös Imre cége is. Ökrös Orbán-rokon: Lévai Anikó nővérének az élettársa. Hozzá került nemrég az egyik Kunhalom-tulajdonos cég, a Dráva Kalász Zrt. többsége is.

Növénytermesztésben és tejtermelésben erős, de lovardát is működtet Törökszentmiklóson a fegyverneki Kunhalom Agrária Kft. A cég 2015-ben 862 milliós forgalmat produkált, eszközállományát 3 milliárd forintban határozta meg a mérlegbeszámoló, tavaly 270 millió forint agrártámogatást kaptak.

A Kunhalom Agrária Kft.-ben – cége, a Juharerdő Vadászati Kft. révén – januárig érdekelt volt Ökrös Imre. A szolnoki vállalkozó az Orbán-családdal áll közeli rokonságban: Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak a sógora (Lévai Anikó nővérének, Lévai Gizellának az élettársa). A Juharerdő, egy másik, debreceni tulajdonossal együtt kiszállt a Kunhalom Agráriából. Helyükre Mészáros Lőrinc érkezett.

Sokadik eset ez, hogy Mészáros az Orbán-családdal üzletel. Ökröshöz köthető például az a Cider Alma Kft., amely horror-összeggel, 3,2 milliárd forinttal maradt adósa az állami tulajdonú MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek. A Hír TV közlése szerint a Mészáros-közeli Hórusz Faktorház vette meg az MNKH követelését.

Hasonló családbarát üzletfilozófia volt megfigyelhető az alcsútdobozi majorság (kuvasz-gate) esetében is. Az ingatlan a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző érdekeltsége, miközben Mészáros cége használja.

Kapcsolódó cikkeink

Mészáros Lőrinchez közeli exzsaru sertepertél egy értékes budaörsi telken

Kiadók, hotelek, focicsapat – ezeket zsákolták be Mészáros Lőrinc rokonai, barátai és üzletfelei 2016-ban

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Kunhalom-tulajdonos maradt Mészáros mostani belépése után is a komlói Dráva Kalász Zrt., amelyről azt érdemes tudni, hogy a bedőlt Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet adósa volt. A 658 millió forintos, 2022-ben lejáró hitelt 527 millió forintért adta volna a felszámoló tavaly nyáron, de nem akadt rá érdeklődő. A Körmend és Vidéke hitelezési gyakorlatát, kapcsolatrendszerét és tulajdonviszonyait említettük a kamu-vakszoftveres cikksorozatunkban.

 

dkalasz

 

A Dráva Kalász a licit hirdetményében még komlói székhelyű cégként szerepel, az árverés kezdőnapja után két nappal azonban az ország átellenes tájára, Debrecenbe költözött a társaság. A tulajdonosok már egy hónappal korábban, 2016 júliusában megváltoztak. Ökrös Imre és az ő Juharerdője vette meg a részvények többségét, a kisebb pakett a Juharerdő ügyvezetőjéé, Kovács Tiboré lett.

Kovácsot a Magyar Narancs cikke, mint korábbi Kelet-magyarországi takarékszövetkezeti vezetőt (Pocsaj és Vidéke, Alföld) említi a Hortobágyi Nemzeti parki földmutyit ismertető cikkében. Kovács tavalyig ügyvezető volt a Drogida Hungaro Kft.-ben is. Ez a cég 2015-ig Ökrösé, illetve Szeghalmi Márk Ádámé volt, aki Lévai Gizella fia. A Dogida Hungaro jelenleg az MNKH-adós Cider Almáé.

A Szolnok környékén az ex-közgépes Nyerges Zsoltéhoz hasonlóan legendás hírű Ökrösnek egyébként már az érkezése is talányos volt a Kunhalom Agráriába. A Népszabadság 2013-as cikke sejteni engedte, hogy a korábbi osztrák tulajdonos, Frank Hornich nem feltétlenül teljes jókedvéből hagyta ott a vállalkozást.

Rádi Antónia

Megosztás