Egyéb

602 millióért vásárol be a magyar „csodazongorából” az Operettszínház

Tíz darab Bogányi-zongora kerül a Magyar Állam tulajdonába.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

8 darab Bogányi-292 és 2 darab Bogányi-262 típusú zongorát vásárol a Budapesti Operettszínház összesen 602 millió forintért – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Ez nem jelenti azt, hogy mind a tíz hangszer az Operettszínházban lesz, a kiírásban hét magyar és három külföldi közintézmény szerepel teljesítés helyeként.

A világ hangversenytermeiben egyelőre nem a Bogányi-zongora fut, helyette leginkább – talán még a laikusok számára is ismerősen csengő – Steinway-t, Bösendorfert vagy Faziolit használnak. Ezeknek a szakértők által is elismert típusoknak az ára meglehetősen eltérő lehet, de Faziolit 120 ezer dollártól (34 millió forint), Bösendorfert 106 ezer dollártól (30 millió forint) lehet vásárolni. A Steinway már luxuskategória, de Kína éppen idén nyáron vett egy D-274-es típusú versenyzongorát valamennyivel több mint 200 ezer dollárért – ez forintra átváltva nagyjából 56-57 millió.

Nem ez az első ilyen nagybevásárlás, 2015 tavaszán már vett szintén tíz darabot a kormány, akkor 764 millió forintért. A „csodazongorának” hívott hangszert akkor is és most is a Zengafons Kft. segítségével szerezték be, nem véletlenül. Ahogy a 444 is megírta, a 2012-ben alapított Zengafons 2014-ben 217 millió forintot kapott az Új Széchenyi Terv keretében egy olyan hangszer kifejlesztésére, „amely világra szóló újdonság a zeneiparban”. A „Magyar Zongora” nevű pályázathoz szükséges 60 millió forintos önrészt a Magyar Nemzeti Banktól kapta meg a cég, támogatásként.

A zongorát a Kossuth-díjas Bogányi Gergely segítségével fejlesztették ki, Bogányi a Zengafons tulajdonosa, valamint régi ismerőse Járai Zsigmond, volt jegybankelnöknek. A Zengafons a 2013-as évet 10 millió forintos veszteséggel, 2014-re már 54 millió forintos nyeresége volt, 2015-ben pedig még feljebb tornázta, 77 millió forintra.

A Budapesti Operettszínháznak több kérdést is küldtünk, például arra voltunk kíváncsiak, hogy miért pont a Bogányi-zongora mellett döntöttek. Az Operettszínház az illetékesek nyári szabadságolása miatt későbbre ígért választ, annyit azonban elmondtak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából történt a zongoravásárlás.

UPDATE: Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy a mostani zongoravásárlás a korábbi, 764 millió forintról rendelkező kormányhatározat alapján történt. Az összegek közötti eltérés abból adódik, hogy a 764 millió bruttó összeg, a 602 millió pedig nettó. Tehát a Magyar Állam eddig, nem 20, hanem csak 10 darab Bogányi-zongorát vásárolt. A Budapesti Operettszínház tájékoztatása szerint a zongorákat legkésőbb 2017. december 31-ig kell leszállítani.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás