Egyéb

Nem titkolózhat tovább a budapesti olimpiai pályázatot koordináló cég

A Budapest2024 Zrt. pénzt kért a közérdekű adatokért, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólította a céget, hogy adjon ki mindent ingyen.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

A Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság 2016 januárjában hozta létre a budapesti olimpiai pályázatot koordináló Budapest 2024 Zrt.-t. A cég törzstőkéje 250 millió forint, egyik vezetője Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, de az igazgatóság tagja Schmitt Pál egykori köztársasági elnök is.

Kapcsolódó:

5 milliárd forint a budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódó tanácsadásra

Milliárdos adókedvezményt adnának az olimpiát támogató cégeknek

250 millió forintos olimpia-előkészítő cég Schmitt Pállal

A Fradi vezérigazgatójának reklámcége népszerűsítheti a budapesti olimpiát

A cég 2016. április 14-én tartotta a Helló Budapest 2024! Fesztivált, ahol a Budapest 2024 pályázatot kívánták ünnepelni. Az eseményen különböző sportprogramok voltak fővárosszerte, este pedig hatalmas buli zárta a rendezvényt.

Másnap, április 15-én közadatigénylésben kértük ki a Budapest 2024 Zrt.-től, hogy mennyibe került a fesztivál.

Egy héttel később a cég közölte, hogy meghosszabbítja a válaszadási határidőt 15 nappal, de azt is írták az erről szóló levélben, hogy

„A Budapest 2024 Nonprofit Zrt az olimpiai pályázatot nemzeti ügynek tekinti, ezért törekszik a pályázati folyamat során keletkezett minden olyan iratot, dokumentumot és információt megosztani a nyilvánossággal, amelyek nyilvánosságra kerülése nem veszélyezteti a pályázat sikerét, vagy nem rontja versenyhelyzetünket a versenytársakkal szemben.”

Vártunk tehát türelmesen.

Május 10-én meg is érkezett Fekete Miklós, a Budapest 2024 Zrt. vezérigazgatójának levele. Ebben Fekete elnézést kért a kései válaszért, és közölte, hogy összegyűjtötték a kért adatokat, ám mivel ez többlet-munkaerőforrás igénybevételével járt, fizessünk 25 ezer forint költségtérítést.

Visszaírtunk a vezérigazgató úrnak, hogy nem értünk egyet a költségtérítéssel, mert egyrészt a cég közpénzből működik, másrészt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása szerint munkaerőforrás igénybevételéért nem lehet költségtérítést felszámolni.

Erre a levelünkre már nem kaptunk választ, ezért panaszt tettünk a NAIH-nál. Beadványunkban arra hivatkoztunk, hogy a cég nem tudta, hogy ki fogjuk-e fizetni a költségtérítést, mégis összeállította a kért adatokat, vagyis nem járhatott számára túlzott mértékű munkaerőforrás-igénybevétellel, továbbá a kért adatok közérdekű adatok, és a vezérigazgató levele szerint rendelkezésre is állnak.

Augusztus elején megérkezett a Hatóság hét oldalas válasza, miszerint a Budapest 2024 Zrt. köteles költségtérítés felszámolása nélkül kiadni az általunk kért közérdekű adatokat.

 

bp2024naih

 

Hasonló döntést hozott a NAIH júliusban is a Népszabadság beadványa nyomán. A lap a Budapest 2024 Zrt. által kötött szerződésekre volt kíváncsi, ám a cég csak 110 ezer forintért cserében akarta kiadni az adatokat. A NAIH azonban akkor is felszólította a főváros és a MOB tulajdonában lévő zrt.-t, hogy haladéktalanul és költségmentesen teljesítse az adatigénylést.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás