Egyéb

Vamzer vagy huligán? – újabb adalékok a Fradi-tábor önjelölt vezérének portréjához

 

A Fradi vezetése előbb vele riogat, majd vele kezd tárgyalni. Szócsöve vamzernek, árulónak nevez egyes fradistákat, miközben rendőrségi iratok tanúskodnak arról, hogy ő maga készségesen működik együtt a nyomozóhatósággal, és könnyen ad ki információkat a környezetéről. Továbbra sem tudni, kivel játszik egy csapatban a Fradi-tábor önjelölt vezére, Molnár Krisztián, alias SRK.


Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

 

Egy évvel ezelőtt hosszasan mutattuk be a Fradi környéki történések egyik ismert-ismeretlen szereplője, az SRK-ként (Sunyi Rókaképű) is ismert Molnár Krisztián ténykedését.

Előzmények

Egy úr a zűrből – Bandatagból lett vezérszurkoló tartja rettegésben Kubatovot

Lelátói balhék és revolver-újságírás – jelenleg is zaklatásért ül a Fradi-tábor önjelölt vezére

Váratlan kibékülés a láthatáron – már folynak a tárgyalások Kubatovék és a Fradi-tábor között

A szurkolók önjelölt vezéreként felbukkanó, a 90-es években alvilági testőrként ténykedő Molnárral kapcsolatban nem volt egyértelmű, mekkora befolyással bír az eseményekre. Az viszont egyértelmű, hogy múltja, illetve a neki tulajdonított megnyilatkozások, fenyegetőzések kiváló apropót jelentettek Kubatov Gábor FTC-elnöknek a személye és a 2014-ben bevezetett vénaszkenner ellen ágáló ultrák en bloc negatív színben való feltűntetéséhez. Akivel a Fradi-vezetés nem akart szóba állni, arról egyszer csak elkezdett terjedni, hogy SRK embere, függetlenül attól, hogy találkozott-e a valaha is a hírbe hozott drukker Molnárral.

Az egyértelmű, hogy az egyik legismertebb szurkolói honlap, a Fradimob.hu mögött ő áll, hiszen ő a domain tulajdonosa, és több írás beazonosítható vagy feltételezett szerzője.

A Fradimob az utóbbi hetekben, hónapokban leállt a klubvezetés és Kubatov Gábor ekézésével, és érdeklődése egyre inkább a Fradi szurkolótáborában meghúzódó törésvonalak élezése felé fordult. Mostanra már mindenki kapott egy-két nagyobb verbális pofont, aki Molnárétól eltérő véleményt képviselt. Például alapos tényfeltárással arról is megemlékezett a honlap, hogy a C-Közép nevű csoport egy tagja a Facebookon boldog születésnapot kívánt e cikk szerzőjének.

A Fradimob cikkei jó ideje amellett kardoskodnak, hogy a vénaszkenner ellen ágáló szurkolók menjenek be az új stadionba, értelmetlen a kinti protestálás.

Ehhez képest talán nem is meglepő az, amiről a szurkolók és a klub közötti tárgyalásokkor írtunk: a Fradi vezetése először Molnárt kereste meg márciusban, hogy több mint másfél év után üljenek le tárgyalni. A Fradimobon erről azt olvashatjuk, hogy maga SRK hozta össze a feleket. Az biztos, hogy a tárgyalások nem vezettek eredményre, és a kedélyek mintha azóta sem nyugodnának.

Több forrásból is úgy tudjuk, hogy Molnár Krisztián neve a tárgyalásokon elhangzott, mint az esetleges békülés utáni „új felállás” egyik lehetséges szurkolói koordinátora. Ezt a szakkifejezést olyan, a klub biztonsági szolgálatában felbukkanó szereplők (is) viselték, akik ilyen munkát büntetett előéletük miatt nem végezhetnének.

Ilyen volt Szabó „Szőke” Ferenc, és ilyen lenne Molnár is, akit az elmúlt másfél évtizedben négy büntetőügyben ítéltek el jogerősen, és éveket töltött börtönben. Forrásaink azt állították, SRK szerepvállalása alku tárgya volt, míg a Fradimobon olvasható kiszólások szerint csak egy, a tárgyaláson elhangzott poént magyarázott félre valaki.

Mindenestre Molnárról nagyon nehéz eldönteni, valójában kivel játszik egy csapatban. Így volt ez egy évvel ezelőtt is, amikor azt írtuk, a Fradi-tábor viszonyait belülről ismerők nem tartják kizártnak, hogy az egyes fradistákat rendszeresen árulózó, vamzernek nevező Fradimob mögött álló SRK a rendőrséggel is rendszeres kapcsolatban állt. És nem csupán az ellene folytatott eljárások okán.

Ennek fényében érdekes az a dokumentum, ami az egyik fradista szurkolói csoport, az Erkölcs, Erő, Egyetértés (EEE) Facebook-oldalán bukkant fel nemrég.

 

srk2

 

A kétoldalas rendőrségi jelentés a 2010. szeptemberi Újpest-Fradi előtti késeléses eset kapcsán született. Újpest-Városkapunál egy 17 éves újpesti szurkoló szenvedett életveszélyes sérüléseket, ezért emberölés kísérlete miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen. Ennek kapcsán hallgatták ki a magát a rendőröknek huligánként aposztrofáló Molnárt, de nem gyanúsítottként.

A jelentés tanúbizonysága szerint SRK készségesen együttműködött a rendőrökkel, és a kihallgatás előtti „szóbeli informálódás folyamán” kijelentette, a „Fradi mérkőzései körül jelentős mértékben terjedő/erősödő huliganizmussal” és a konkrét esettel kapcsolatban is hajlandó információkat megosztani a nyomozó hatósággal. Jegyzőkönyvi vallomástól azonban elzárkózott, mert „nemrég szabadult hét éves szabadságvesztés büntetéséből, és nem szeretné, ha >>vamzernek<< tartanák környezetében.”

Ehhez képest a jelentésből a késeléssel kapcsolatban az derült ki, Molnár az elkövetőt ismeretlennek nevezte, de a neki mutatott felvételeken hat embert megnevezett az eset kapcsán. Sőt, azt mondta, olyan „információkkal rendelkezik”, hogy a késelést B. Róbert követte el, akit szintén felismert az eset kapcsán készült felvételeken. A megnevezetteket a jelek szerint mind ismerte a Fradi-táborból, pedig saját maga nem is volt ott a késelés idején Újpest-Városkapunál, otthon tartózkodott.

Molnár egy „jó barátjáról” is azt mondta a rendőröknek, hogy érdemes lenne megkérdezni az ügyről, és a jelentés szerint telefonszámokat adott meg az eset kapcsán felismert szurkolókhoz.

A fenti rendőrségi jelentés kapcsán más megvilágításba kerül az a Molnárnak tulajdonított mondat, amelyre egy forrásunk hívta fel a figyelmet. Egy szintén 2010-es, de másik meccs körüli rendbontás kapcsán történt rendőrségi kihallgatáskor SRK azzal zárta a vallomását, hogy felháborítja, hogy ő eljárás alá került. Azt állította, rendszeresen találkozik rendőri vezetőkkel, a rendőrség munkáját eddig is segítette.

Tavalyi cikkeink megjelenése után próbáltuk Molnár Krisztiánnal felvenni a kapcsolatot, hogy reagáljon az abban foglaltakra, ő azonban inkább meg nem nevezett mértékű sérelmidíj-követeléssel állt elő, majd bírósághoz fordult. A Fővárosi Törvényszék februári végzése személyiségi jogsértés miatt indított keresetét formai okok miatt elutasította.

Csepregi Botond

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás