Egyéb

Megírtuk a gyanús támogatás ügyét, büntetőeljárást indítottak ellenünk

Egy évvel ezelőtt írtuk meg, milyen frappáns megoldással tett szert a Háda-cégcsoporthoz kötődő gazdasági társaság 340 millió forint munkahelyteremtő támogatásra.

 

banner2_mozgo_2

 

Emlékeztetőül: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2014 elején hirdetett meg kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára munkahelyteremtő beruházások támogatására pályázatot. A legnagyobb összegű támogatást, 338 millió forintot egyetlen kisvállalkozás, a 26 milliós árbevételű, egy főt foglalkoztató MaxxPont Kft nyerte el.

A sztori attól sztori, hogy a MaxxPont és megtámogatott projektje több szálon is kötődik Háda Györgyhöz, illetve a használtruha-kereskedés magyar zászlóshajójához, a kilencmilliárdos árbevételű Háda Kft-hez. Háda György 2013-ban néhány hónapig maga is tulajdonos volt a MaxxPontban, a pályázat benyújtásakor azonban már értelemszerűen nem. A MaxxPont tulajdonosa, Lakatos Roland viszont a mai napig kisebbségi tulajdonos a Háda-1 Kft-ben.

Az egész ügyletben nem is az a pláne, hogy egy sokmilliárdos árbevételű nagyvállalkozás érdekeit egy proxy-cégen keresztül szolgálja a kkv-knak szánt támogatás. Hanem az a tökéletes gátlástalanság, ahogy az ügy érintettjei ezt a nyilvánvaló trükközést kezelték. És nem is elsősorban a stikli haszonhúzói, mint inkább a projekttel kapcsolatban megszólaló kormányzati szereplők.

Seszták fejlesztési miniszter például egyenesen a Háda-cégcsoport sikeréről beszélt – a MaxxPont által elnyert támogatásból épült üzemcsarnok ünnepélyes avatásán.

 

Megírtuk a gyanús támogatás ügyét, büntetőeljárást indítottak ellenünk from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Egy évvel ezelőtt megírtuk, nem kizárt, hogy az új üzemcsarnok átadása után a Háda visszafejleszti régi telephelyén a kapacitásait, ami nyilvánvalóan emberek elbocsátását jelenti – vagyis a munkahelyteremtő támogatás révén ugyan épül egy új üzemcsarnok, de a projekt valójában nem fogja javítani helyben a foglalkoztatottságot.

A nyilvánosan hozzáférhető adatokból levonható az a következtetés, hogy tényleg ez történt: a céginfo.hu adatai szerint a Háda-1 Kft. által foglalkoztatottak létszáma 2015 márciusa és áprilisa között 789-ről 528-ra csökkent. (Elképzelhető persze, hogy a cég más területekről bocsátott el embereket – csakhogy ennek semmi nyoma, és a megszólaló tiszakanyáriak is arról beszéltek, hogy a faluból immár elhordják az embereket az új válogatóba.)

Ugyanebben az időszakban a MaxxPont által foglalkoztatottak létszáma viszont 173 fővel nőtt. Jelenleg a MaxxPontnál 182 fő dolgozik, a Hádának 545 munkavállalója van. Vagyis a két cégnél ma 727-en dolgoznak – 62-vel kevesebben, mint a munkahelyteremtő üzemcsarnok átadása előtt.

Egyelőre úgy tűnik, Hádáék trükkje nem okozott galibát: a támogatást nem kellett visszafizetni, sőt, vizsgálat sem indult az ügyben, az pedig fel sem merül, hogy a Háda-cégcsoport sikerét ünneplő miniszter esetleges szerepét vizsgálnák.

Azt azért nem mondhatjuk, hogy ne lettek volna következményei a cikknek: Háda György polgári peres eljárásban próbál a rajta esett sérelemért valami szerény anyagi jóvátételhez jutni – bár korábban helyreigazítási kérelemmel a cikk egyetlen állításával kapcsolatban sem élt. Sőt, feljelentést is tett a cikk szerzői ellen rágalmazás vétsége miatt. Háda György feljelentése nyomán csütörtökön került volna sor az eljárás első szakaszára.

Csakhogy hiába jelentünk meg a Pesti Központ Kerületi Bíróság idézésére, a feljelentő távolétével tüntetett.

Negyedóra várakozás után a bírónő határozatot hozott, és az eljárást lezárta, azzal, hogy még ne dőljünk hátra, a tárgyaláson meg nem jelenők fele később igazolást nyújt be, amit, ha szabályos, ő kénytelen elfogadni, és az eljárást újra megnyitni.

Becker András – Móricz Csaba

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás