Egyéb

Orbán-barát üzletember szerezte meg a Wallis jól menő építőcégét

Az Orbán Viktorral baráti viszonyt ápoló Garancsi István érdekeltségébe vándorolt át az egyre ütősebb állami megrendeléseket kapó, annak idején a Wallis-csoport tagjaként létrejött Market Építő Zrt. Egy dolog azonban változatlan: a régi és az új tulajdonosok sem idegenkednek az offshore cégek alapításától.

A Wing Zrt. eladta a Market Építő Zrt.-ben meglévő 51 százalékos részesedését a Garhartt Invest 2014 Zrt.-nek – írta a Napi.hu. A Garharttot szeptember elején alapította Orbán Viktor barátja, Garancsi István, aki a székesfehérvári Videoton fociklub többségi tulajdonosa is.

A milliárdos vállalkozó számtalan cégben érdekelt tulajdonosként vagy cégjegyzésre jogosultként, a Napi.hu 2014-ben a 48. helyre tette a leggazdagabb magyarok listáján, 13,7 milliárd forintra becsült vagyonával. Emellett a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke is, amely éppen a minap adott egy 18 millió forintos megbízást a miniszterelnök házi fotósa, Burger Barna cégének.

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a Market Építő Zrt.-t 1996 májusában alapította Tóth Csaba, a Fradi-drukker Scheer Sándor és Palinger Vilmos. A cég 2009-ben kettévált és a már meglévő, a Fradi-stadiont felhúzó Market Építő mellett létrejött a WARKET Zrt. A cég tulajdonosai között megtaláljuk Scheer Sándort és egy Brit Virgin-szigeteki offshore céget, a Gold Ridge Limitedet. A Garhartt most velük fog osztozkodni a cégen.

Nem elhanyagolandó tény, hogy a Market gyakorlatilag a Veres Tibor baloldali milliárdoshoz köthető Wallis-csoport tagjaként működött. A cégnek 2013 tavaszán különösen jól ment, ugyanis ekkor bízták meg az új Fradi-stadion felépítésével 13,5 milliárd forint értékben, és ugyanezen a héten írta meg a Kisalföld meg nem nevezett információkra hivatkozva, hogy a Market építheti meg a bezenyei kaszinóvárost, az Eurovegast is.

Arról is írtak a lapok, hogy Láng Zsolt II. kerületi fideszes polgármester rózsadombi villáján is ők dolgoznak. Az Index cikke szerint a cég máskor is épített már magánszemélyeknek is, de a működésük óta eltelt tizenhét év alatt mindössze 25-30 ilyen megbízásuk volt. Scheer Sándor, a Market vezérigazgatója azt mondta, hogy bankvezetők, szállítmányozási cégek vezetői és ingatlanfejlesztők voltak a megrendelők között, és főleg Budapest II., XI., XII., XXII. kerületében, Budaörsön, Kecskeméten és a Balaton partján húzták fel a magánszemélyeknek készült ingatlanokat.

A Market Zrt. neve a Csipak-villával kapcsolatban is felmerült. Csipak Péter ingatlanvállalkozót a budapesti Hármashatár-hegyre épített villát, az építkezés azonban túlterjeszkedett a telekhatáron, egy 2011-es döntés szerint a természetvédelmi területre eső épületrészeket le kell bontani, ez azonban mind a mai napig nem történt meg. A Market az építkezés végén kapcsolódott be és szakipari munkákat (burkolást, épületgépészetet, villamoshálózat beszerelését) végzett.

A Market referenciái között megtaláljuk az Oxigen Wellnest is, amelynek korábbi jogi képviselője Seszták Miklós fejlesztési miniszter, aki maga is került már offshore-gyanús ügyletbe. Ahogy arról az atlatszo.hu is írt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt pályázatán 12,5 milliárd forintot nyert el öt, ugyanazon a napon alapított, ugyanarra a helyre bejelentett, Demján Sándor üzlettársaihoz köthető cég.

Seszták az érintett cégeknél felügyelőbizottsági tag volt, illetve az Index információi szerint több mint tíz évig ügyvédként is dolgozott náluk. Az offshore háttér a Marketnél sem (mint ahogy más cégeknél sem) volt akadálya annak, hogy egy NFÜ-s pályázaton 10 millió forintot nyerjen: az Új Széchenyi Terv keretében kaptak támogatást egészségterv kidolgozására és megvalósítására a cégen belül.

Azért Garancsi Istvánnak sem kell a szomszédba menni, ha offshore-ozásról van szó. 2014 januárjában mi is írtunk arról, hogy az állami MVM kereskedőcége offshore cégeket juttatott állami támogatáshoz. Némi kutatás után kiderült, hogy az igen gyümölcsöző üzletből két magyar üzletember is profitált. Az egyikük Garancsi István, aki a Videoton focicsapatát tulajdonló Futball Invest 2007 Sportszolgáltató Kft.-n keresztül került a cégláncolatba.

A másik üzletember nem más, mint Nagy György, akit a Ho-Me 2000 Kft., és azon keresztül több ciprusi cég köt a gázbizniszhez. Nagy már korábban elnyert egy zsíros megbízást a Magyar Postától, verseny nélkül, offshore hátterű céggel. És hogy Nagy korábban hol dolgozott? A Wallisnál.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás