Egyéb

KiMitTud: nekik dolgozik az atomerőmű

Az állam vagy az MVM érdekeltségi körébe tartozó cégeknek dolgozik leginkább a Paksi Atomerőmű Zrt. 2009 óta – derült ki abból a dokumentumból, amelyet közérdekű adatigénylés után kaptunk az atomerőműtől.

eromukornyezet_07.jpg

Kép: eromu.hu

Az atlatszo.hu januárban a KiMitTud portálon keresztül közérdekű adatigényléssel fordult az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-hez, amely során a cég által alkalmazott alvállalkozók listáját, a velük kötött szerződés összegét, a szerződések tárgyát és a szerződéskötés időpontját kértük ki 2009 óta. A kapott válaszból (PDF) kiderült, hogy a Magyar Villamosművek Zrt. tulajdonában álló MVM Ovit Zrt. (Országos Villamostávvezeték Zrt.) kérte fel a paksi atomerőművet beszállítóként. Daruzási szolgáltatásokat végeztek, a paksi székhelyű, szinte az összes megbízásnál alvállalkozóként szereplő MVM-érdekeltségen, Atomix Kft.-n keresztül. Az OVIT 2009 és 2013 között összesen 53,7 millió forint összegű szerződést kötött az erőművel.

A legnagyobb összegű megbízást az RHK Kft., a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának karbantartásáért adta. Az RHK 2013. novemberig az Országos Atomenergia Hivatal tulajdonában volt, azóta viszont a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonos. Előbb 196 millió forintért, majd 1,3 milliárd forintért, 2013-ban 1,3 milliárd, illetve 255 millió forintért, valamint az atomerőmű leszerelésének előkészítésével kapcsolatos feladatokra 600 millió forintért, azaz összesen több mint 3,6 milliárd forint összegben szerződtek.

 

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tulajdonában álló Atomix Kft., más cégekkel való együttműködésén kívül megbízást is adott az atomerőműnek, gőzturbina és szekunderköri rendszerek üzemeltetésének oktatására (2 millió forint). A cég honlapjáról kiderül, hogy számos szakágazatot visz az atomerőműben, a így tűzoltó, biztonsági és műszaki ágazatot, de üzemeltetik az Erőmű Éttermet, végeznek szállítmányozást a gyár területén, és profilukból kissé kilógva irányítják a paksi Erzsébet Nagy Szállodát. A dokumentumból az sajnos nem derül ki, hogy az Atomix alvállalkozóként mekkora arányban részesült az atomerőmű által megkötött szerződések árából.

Dudás Albert két cégen keresztül is megbízta a Paksi Atomerőművet. Dudás 2006. október 31-től 2009. december 11-ig volt a Reitung Specialtransport Kft. tulajdonosa, utána Oroszi Gergely vette át a céget. A Reitung a dokumentumok szerint 2009. január és 2009. augusztus az Atomix Kft. nevű alvállalkozóján keresztül 2,9 millió forint értékben kért daruzási szolgáltatást. 2009. december 9-én viszont már Dudás másik cégével, a 2009. november 25-én alapított DU-SPECIALTRANSPORT Kft.-vel szerződtek ugyanilyen munkákra, az alvállalkozó itt is az Atomix volt. Velük is összesen 2,9 millió forint értékben szerződtek. A Reitungot 2012-ben felszámolták, a DU-SPECIALTRANSPORT 2010-ben és 2011-ben 12 millió forintos mínuszban volt.

Átlátszó kerekasztalbeszélgetés Paksról

Az atlatszo.hu idei második kerekasztalán a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló megállapodás környezetvédelmi, gazdasági és politikai szempontjaival foglalkozunk. Tényleg energiapolitikai diadal-e az Orbán-Putyin megállapodás, és mi lesz, ha belevág az ország a nagy projektbe? 

Február 26-án, szerdán 19:00-kor a Müsziben. (1085 Budapest Blaha Lujza tér 1., a Corvin áruház III. emelete, bejárat a Somogyi Béla utca felől, nagy zöld ajtó MÜSZI logóval, csöngess, ha nincs nyitva az ajtó!)

Előadók:
Aszódi Attila Prof. Dr., BME Nukleáris Technikai Intézet 
Perger András, Energiaklub
Sarkadi Nagy Márton, atlatszo.hu
Jenei András, Méltányosság Politikaelemző Központ

Vitaindító cikk: Mit tudunk, és ehhez képest mit kellene még tudnunk a paksi bővítésről?

Mindössze pár darab, de annál kifizetődőbb megbízást adott a GD Gép és Daru Kft., szintén daruzásért: 6,6 millió forint. A futottak még kategóriában találjuk a Gépkar Kft.-t, ők daruzási szolgáltatásért 1,6 millió forintot adtak; a PÉ-ME Kft. összesen 264 ezer forintot fizetett; a MIL-POWER Kft.-vel 440 ezer forintra szerződtek. A FEJÉR-DUNA ÉP Kft.-nek háromszor végeztek daruzást, mindhárom alkalommal 88 ezer forintért, vagyis összesen 264 ezer forintért. Az Inwatech 660 ezer forintot fizetetett daruzási szolgáltatási szerződésekre, a Konecranes Kft. 964 ezer forintot. Az Országos Atomenergia Hivatal 4,7 millió forintért vett üzemeltetést.

Az MVM Paks II. Zrt. 85 millió forint értékben vásárolt oktatási szolgáltatást és szakértői tanácsadást, míg a Közép-Európai Technológiai Kft. vietnámi szakemberek oktatását kérte, 34 ezer euróért (táblázatunkban 300 forintos euróval számoltunk). Találunk más, eurós tételeket is: a Fortum Power & Heat 25 604, illetve 30 323 euró értékben fizetett egy finnországi atomerőmű gőzfejlesztőjének tisztításáért.

Nem minden adatkéréssel ilyen nagyvonalú a Paksi Atomerőmű: amikor az orosz állami nukleáris fűtőanyag-kereskedő céggel kötött szerződését kértük, államtitokká nyilváníttatták azt:

Paksi fűtőelem-beszerzés: Mi kikérjük, ők beminősíttetik

Még szerencse, hogy igényeltük, különben nyilván sose derült volna ki, hogy az atomerőmű által az orosz állami nukleáris üzemanyag-kereskedő céggel kötött szerződést elfelejtették titkosítani. A visszaélésszerű minősítés megakadályozása érdekében a NAIH-hoz fordultunk. Tovább a teljes cikkre.

Update: cikkünk eredetileg arról szólt, hogy mely cégek dolgoznak alvállalkozóként a Paksi Atomerőmű számára. A megjelenés után az egyik cég értesített bennünket, hogy ők nem alvállalkozói, hanem megbízói az atomerőműnek. Az adatigénylésben valóban a Paks által foglalkoztatott beszállítókra voltunk kíváncsiak, de kérésünket félreértették és egy másik céglistát kaptunk. A cikket a megkapott dokumentum valós tartalma alapján frissítettük.

Megosztás