Cikkek

Itt vannak a XI. kerület vagyongazdálkodási bizottságának határozatai

Az újbudai ingatlanpanamák ügyében még ma sem lehet tisztán látni, ezért kikértük és megkaptuk, így alább – kereshető, letölthető formában – közöljük az újbudai vagyongazdálkodási bizottság 2002 és 2010 között született határozatait. Hátha valakinek, legyen akár érintett, akár csak az események ismerője, eszébe jut valami az adott ingatlanról szóló bizottsági döntéssel kapcsolatban.

A harmadfokon eljáró Kúria felmentette Molnár Gyula egykori XI. kerületi szocialista polgármestert és SZDSZ-es helyettesét, Lakos Imrét a hivatali visszaélés vádja alól. Ez az ügy nem a Kopaszi-gáti ingatlanfejlesztés ügyében tett feljelentés folyománya, abban az ügyben az ügyészség hűtlen kezelés miatt is vizsgálódott, de már négy évvel ezelőtt megszüntette a nyomozást. A most jogerősen lezárult eljárás egy négy hektáros telek megszerzése és az Öböl XI. Kft részére történő eladása miatt indult még 2010-ben.

Az egész ingatlanfejlesztés történetét remekül összefoglalja a projektcég, az Öböl XI. Kft. tulajdonosi szerkezetének alakulása: a többségi tulajdonos előbb a kerület, majd az Eravis, az Arago, később a Forrás – Leisztinger cégei -, majd egy ciprusi cég, végül a portugál ingatlanóriás, a Mota-Engil. Hogy az ügyben nem jelentéktelen a politikai szál sem, azt már négy évvel ezelőtt is sokan sejtették.

A 2006-ban abszolvált ügylet miatt – helyi fideszesek feljelentése nyomán – egy évvel később indult nyomozás, de az ügyészség csak három évvel később, a 2010-es önkormányzati választások előtt négy nappal kereste meg Molnárt: akkor valóságos médiaesemény volt, ahogy az ügyészek előbb az önkormányzat épületében, majd egy kampányrendezvényen kívánták átadni a polgármesternek a gyanúsítottkénti kihallgatásra szóló idézést. A mostani döntés után azonban még mindig van az ügyészségnek mit elővennie, hiszen Molnár ellen folyik még egy ügyészségi vizsgálat az Újbudai Torna Club ügyében, de ennek már nincs köze a kerület ingatlanvagyonával való gazdálkodáshoz.

Született viszont elmarasztaló ítélet – igaz, egyelőre első fokon – a kerület egy másik (volt) szocialista politikusával, Wieszt Jánossal kapcsolatban. Wieszt 2002 és 2010 között volt az önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának elnöke (és a kerületi MSZP-frakció vezetője). Máig a Wieszt-ügy az egyetlen, amelyben ingatlaneladással kapcsolatban kerületi (települési) politikusra egyértelműen rá lehetett bizonyítani a korrupciót.

Így tették tönkre a Wieszt-botrány kirobbantóját from atlatszo.hu on Vimeo.

Mint az Átlátszó interjújából kiderül, a Wieszt-ügy kirobbantásának időzítésében is szerepet kapott a politika – ezzel együtt, vagy talán éppen ezért, ebben az ügyben továbbra is rengeteg megválaszolatlan kérdés van: miért nem nyomozott az ügyészség a nyilvánosság elé álló vállalkozó által feltárt másik ingatlanvásárláshoz kapcsolódó korrupciós ügyben? Tényleg csak egyszerű hivatali vesztegetésről van szó, és nem zsarolásról? Hihető-e, hogy Wieszt 8 éves regnálása alatt a több száz ingatlaneladással kapcsolatos bizottsági döntés befolyásolása érdekében csak ebben az egyetlen ügyben kellett kenőpénzt fizetni, sem előtte, sem utána egyszer sem? Hihető-e, hogy Wieszt tényleg magányos elkövető, aki egyszer, más, a döntésekre befolyással bíró politikusokkal nem egyeztetve tette, amit tett?

Kikértük és megkaptuk, így alább – kereshető, letölthető formában – közöljük az újbudai vagyongazdálkodási bizottság 2002 és 2010 között született határozatait. Hátha valakinek, legyen akár érintett, akár csak az események ismerője, eszébe jut valami az adott ingatlanról szóló bizottsági döntéssel kapcsolatban. Az észrevételeket az [email protected] mailcímen, vagy a biztonságos Magyarleaks kiszivárogtató oldalunkon várjuk.

Becker András

Megosztás