közbeszerzés

Jócskán megdrágult: közel félmilliárdba kerül a Puskás Aréna gyepének gondozása

Nemcsak a megépítése volt drága, de a fenntartása sem olcsó a 2019-ben átadott Puskás Arénának. Az uniós közbeszerzési értesítőből most ugyanis kiderült, hogy a gyep karbantartásának ára a kezdeti 180 millióról 453 millióra kúszott. Emellett a stadion őrzése is vagyonokba kerül, akárcsak a fűtése és a megvilágítása.  

„A Stadion játékfelülete kiemelkedő érték, a nemzeti stadion jellegéből adódóan jelkép, presztízs értékeket hordoz. Ezt szem előtt tartva mindenkor a rangjához illő állapotban kell tartani. A mérkőzések alkalmával minden esetben biztosítani kell az esztétikus megjelenését, vizuálisan is kiemelkedő állapotban kell lennie. A játékot kiemelkedő minőségével kell támogatnia, azaz az UEFA kockázat értékelési minősítés rendszerében nem lehet rosszabb, mint 4-es kategóriájú.” Így indul az a közbeszerzési eljárás, amit a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. írt ki idén márciusban.

Az állami cég a Puskás Aréna pályakarbantartási feladatainak ellátására keresett olyan céget, amely vállalja a stadion játékfelületének gondozását. A felhívásra ezúttal is, ahogy 2021-ben, mindössze egyetlen ajánlat érkezett. A solymári székhelyű Garden Group Kft. akkor egy 180 millió forintos keretmegállapodást nyert el ugyanezen feladatokra, most pedig összesen nettó 453 millió forintért végezheti majd el a munkálatokat. A szerződés egy évre szól, de kétszer meghosszabbítható újabb 12 hónappal.

A cég feladata lesz többek között a fűnyírás, az öntözés, a pályaápolás, a tápanyag-utánpótlás, a nyári hőterhelés elleni védelem és a fotovoltaikus lámpák használata is. Emellett adatokat kell szolgáltatnia a műszaki ügyelet részére a pályafűtés beállításaihoz, elő kell készítenie a pályát a labdarúgó mérkőzésekhez (pl. kapuk, háló, szögletzászlók kihelyezése, kispad-ülések előkészítése stb.), majd a mérkőzés után gondoskodnia kell a gyep megtisztításáról, a felület károsodásának felméréséről, és a felületi hiányok eltüntetéséről is. Továbbá az egyéb rendezvények előkészítése, és a helyreállítás (pályaborítás) is az ő feladata lesz. A pályán végzett munkákról a vállalkozásnak havi jelentést kell írnia.

Szalai Ádám (k) és Sebastian Coates (j) a Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország – Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzésen 2019. november 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

„A pálya állapotának, minőségének folyamatos megőrzése elsődleges szempont. A grassmaster rendszerű pályafedést, amennyiben nem elégíti ki a műszaki leírásban részletezettek szerinti minőségi követelményeket, (pl. a borítást károsító egyéb rendezvények után) cserélni kell. Az élőfüves részeket évenként le kell marni és újra kell vetni” – olvasható a leírásban.

A keretmegállapodás összege 453 millió forint, de a kiíró ezt nem köteles kimeríteni.

A nyertes céget, a 31 fős Garden Group Kft.-t 2011-ben alapították, tulajdonosa Kárpáti Gábor és Orosz Jácint. A főként zöldterület-kezeléssel foglalkozó vállalkozás éves bevétele 2018-ban 833 millió forint volt, tavaly pedig már 3,1 milliárd. Az adózott bevétel 168 millióról öt év alatt 450 millióra nőtt. A honlapján található információk szerint a kft. eddig közel 40 pályát épített vagy újított fel Magyarországon, és jó részüknek a folyamatos fenntartásában is részt vesz. A cégnek Romániában, Sepsiszentgyörgyön is van fióktelepe a Stadion utcában, ahol a városi stadion is található – ez nem azonos azzal, aminek az építését a magyar kormány milliárdokkal támogatta.

Megépíteni és fenntartani sem olcsó

A 190 milliárd forintért megépített Puskás Arénában azonban nem csak a gyep karbantartása (amit a stadion átadását követően először öt meccs után kellett cserélni) visz el hatalmas összegeket.

A Nemzeti Sportközpontok például 2021-ben kötött keretmegállapodást rendezvénytechnikai feladatokra a Visual Europe Production Kft.-vel nettó 540 millió forint értékben. A cég tulajdonosa a kormányzati reklámkampányokat levezénylő New Land Media Kft., ami pedig Balásy Gyuláé.

Szintén 2021-ben írtak alá keretszerződést az aréna őrzésére: a megbízott a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. lett 1,8 milliárd forintért.

Lapunk tavaly ősszel közadatigénylésben kérte ki a Puskás Aréna áram és fűtési költségeit három évre vonatkozóan. A válaszból kiderült, hogy a fűtés 2020-ban és 2021-ben éves szinten 92-90 millió forintba került, míg 2022 július végéig 62 millió forintba. A villamos energiára pedig 512, 499 és 573 millió forintot költöttek – utóbbi összeg ráadásul csak féléves adat volt 2022-re vonatkozóan. Az összegek a tavaly augusztusban életbe lépett rezsidrágulás után minden bizonnyal jelentősen növekedtek: a Telex tavaly novemberi cikke szerint a Puskásnál sokkal kisebb Budapest Arénának 17-szeres áremelkedést jelent a rezsicsökkentés csökkentése.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Puskás Aréna a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Magyarország – Litvánia mérkőzés előtt 2023. június 20-án. MTI/Vasvári Tamás

Megosztás