uniós támogatások

A szegényeknek vett uniós csomagban a 159 forintos tej 516 forintba került

Pereltünk és nyertünk: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adnia, pontosan mit tartalmaztak az uniós pénzből osztogatott, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokra vonatkozó keretszerződés mellékletei. Ezekben rögzítették 2017-ben, hogy a közbeszerzés nyertesei milyen áron kínálták a rászorulóknak szánt csomagba tett élelmiszereket. Brutális túlárazást mutatnak a számok.

„- Figyelj! Tudok én üzletet csinálni. (…) Itt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. – Boltba’ mennyi? – Háromszáz. Mondjuk ezzel pont átbasztak” – az Üvegtigrisből származó párbeszéd ma is aktuális, csak éppen másképp. A kormány a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon keresztül uniós pénzből osztott csomagokat rászorulóknak. Emlékszik, mennyibe került egy liter tej 2017-ben? A KSH szerint 205 forintba, de az akciós katalógusok szerint ennél olcsóbban is meg lehetett venni. De nem a rászorulóknak.

„A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) a szegénység csökkentése érdekében a megfelelő étkezés és az alapvető fogyasztási cikkek hiányát kívánja enyhíteni, kiegészítve egyéb kísérő intézkedésekkel. Egyidejűleg két irányban is eredményt kíván elérni: egyrészt a rászorulóknál, másrészt fenntarthatósági oldalról” – az idézet a kormány oldaláról származik.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) által koordinált, 2018-ban indult alprogramról többször írtunk már: például itt és itt. Azt hónapokig titkolta az SZGYF, hogy pontosan mit tesznek az egyre dráguló, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokba.

Üzleti titokra hivatkozva megtagadta, hogy kiadja portálunknak az RSZTOP-4.1.1. keretmegállapodás kötelező elemeként jegyzett záradékot, amelyben a három nyertes cég tételesen felsorolta, milyen termékkel, milyen áron pályázott. Az adatpert 2021 végén megnyertük elsőfokon, majd 2022 májusában jogerősen, másodfokon is. Ezután nagysokára végre megkaptuk a kért táblázatot is.

Pert nyertünk: nem titkolhatják a szegények élelmezésére kötött szerződés részleteit | atlatszo.hu

2018 óta oszt uniós pénzből a megváltozott munkaképességűeknek és a rendkívül alacsony jövedelmű időskorúaknak élelmiszercsomagot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. A csomagok egyre többe kerülnek, és a bevont rászorulók száma is jelentősen megnőtt. Gyűjtésünk alapján az élelmiszereket olcsóbban is be lehetett volna szerezni, és vannak benne olyan árucikkek is, amelyeket szakértők szerint célszerűbb lett volna mással helyettesíteni.

Per a csomagok tartalmáért

De nézzük a részleteket. Azt korábban, a per indítása után megtudtuk, hogy pontosan mit tartalmaztak a csomagok, azok ára hogyan viszonyult a piaci árakhoz – legalábbis a mi akkori számításaink szerint. Az első, 2018-ban megrendelt csomagba az alábbi termékek kerültek: 1,5%-os tej, liszt, cukor, porcukor, méz, rizs, rövidcső tészta, tarhonya, zöldbab konzerv, szárazbab, étolaj, kakaós italpor, lekvár, gulyáskrém, mazsola, sűrített tej, sűrített paradicsom, löncshúskonzerv. Mindenből 1 darab.

A 2020-as árakat alapul véve bemutattuk, hogy a legolcsóbb nagykereskedelmi ajánlat 33 százalékkal alacsonyabb, mint a közbeszerzési ajánlat, de a legdrágább kosár is 24 százalékkal olcsóbb volt, mint a nyertesé.

Pereltünk, így derült ki, hogy brutálisan drágul a szegények uniós pénzből összeállított csomagja | atlatszo.hu

Az RSZTOP keretszerződés tartalmaz egy záradékot is, amelyben a három nyertes tételesen felsorolta, milyen termékkel, milyen áron pályázott. Ezt nem adták ki, így ezért perelünk. Ez azért lényeges, mert a keretszerződés szerint árat emelni a KSH mutatói alapján lehetne, ez utóbbi adatai szerint pedig az élelmiszerek inflációja 2018-2019 években kumuláltan 9,8 százalék volt.

Az SZGYF holnapja a programban egy keretszerződésre hivatkozott – ezt időközben eltávolították. A főigazgatóság ezt azzal indokolta az Átlátszónak, hogy „az Ön által keresett RSZTOP projekt keretében lefolytatott eljárások még az EKR rendszerbe történő feltöltési kötelezettségen kívül kerültek lefolytatásra, az EKR-es közzétételi kötelezettség nem mérvadó. A Közbeszerzési Hatóság által működtetett CoRe rendszerében azonban valamennyi eljárás szerződése és a teljesítési adatok feltöltésre kerültek. A publikus CoRe felületén pedig mindenféle előzetes regisztráció nélkül rákereshet a kívánt szerződésre.”

A 9,5 milliárd forintos keretszerződés része, „az egyes termékekre vonatkozó egységárakat az Eladók ajánlatai tartalmazzák azzal, hogy azok táblázata jelen szerződés melléklete.” Ezt nem akarta kiadni az SZGYF, de a bíróság kötelezte rá.

Részlet a keretszerződésből. Az egyes termékekre vonatkozó egységárakért pereltünk, sikerrel.

2023-as árak 2017-ben

Három táblázatot kaptunk, ami 2017-ben, a szerződéskötés idején rögzítette az árakat. A keretszerződésben három cég adott ajánlatot, a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt.

Az SZGYF által megküldött melléklet szerint így alakultak az egyes termékek árai. A keretszerződést 2018-ban írták alá, de a közbeszerzés 2017-es volt, így a KSH 2017-es árait tettük melléjük összehasonlításképpen.

Az árakból egyértelmű a brutális túlárazás.

2017-ben 1 333 forintért kínálni az étolajat, ami 489 forint volt akkor a kiskereskedelemben, egyszerűen pofátlanság, ahogy a többi termék árazása is.

 

Ne feledjük, itt egy 9,5 milliárdos keretszerződésről beszélünk, nem arról, hogy leugrunk a kisboltba tejet venni. De a tejről se feledkezzünk meg. A Metro 2017-ben bruttó 159 forintért adta a 1,5%-os Riska tejet. A közbeszerzésen a tej ára 516 forintra ugrott. Több mint háromszorosára a piacon elérhető ajánlaténak.

A számok alapján újra lehet értelmezni a kormány oldalán lévő győzelmi jelentést. Sokkal több segítség kijöhetett volna a programból, ha piaci áron – még akkor is nyereséggel – adják a termékeket a nehéz helyzetben lévőknek. De nem így tettek, a szegényekre szánt pénzből alaposan túlárazott csomagokat osztottak. Mindezt kormánypárti politikusok tették, mint egyfajta jótevők.

Tasó László fideszes országgyűlési képviselő (jobb oldalon) osztja az uniós pénzből vett, ám kormányzati címkével ellátott élelmiszercsomagot 2018. február 6-án (fotó: a képviselő Facebook-oldala)

Akinek esetleg az jár a fejében, hogy „de a szállítás, csomagolás nincs benne, az mennyi pénz”, annak idézzük fel első, a témában írt cikkünket. Mint akkor megírtuk, a logisztika a közbeszerzés szerint csomagonként 375 forintból is megoldható.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Mihálffy Béla fideszes országgyűlési képviselő uniós élelmiszercsomagot oszt 2021 októberében (Fotó: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás