nem megy előre

600 millióért reklámozta volna magát az állami hadiipari cég, de visszavonulót fújt

Eredménytelen lett a magyar védelmi ipari termékek és szolgáltatások reklámozására, valamint a rendezvényszervezésre kiírt tender, miután a kiíró Haditechnikai Kereskedelmi Ügynökség Kft. a szerződés megkötésére vagy teljesítésére képtelenné vált. A megbízás időtartama 36 hónap, a keretösszeg pedig több mint félmilliárd forint lett volna. Az európai turné így egyelőre elmaradhat, pedig az állami tulajdonú cégre ráfért volna a promóció. A megbízás visszavonása annak fényében érdekes, hogy az állam éppen a honvédelmi célok teljesítése (és a rezsicsökkentés megvédése) érdekében halaszt el más beruházásokat több ezer milliárd forint értékben.

A Haditechnikai Kereskedelmi Ügynökség Korlátolt Felelősségű Társaság „Védelmi ipari rendezvényszervezésre” írt ki közbeszerzési eljárást július végén dinamikus beszerzési rendszer (DBR) keretében.

A felhívás szerint a feladat a magyar védelmi ipari termékek és szolgáltatások hazai és nemzetközi piacra jutásának előmozdítását célzó, valamint a védelmi ipar fejlesztésében közreműködő 100% állami tulajdonú gazdasági társaság komplex rendezvényeinek megszervezése lett volna.

Az ellátandó tevékenységek a következőkre terjedtek volna ki:

  • az adott rendezvény és a rendezvényhelyszín teljes körű előkészítése, adott esetben biztosítása,
  • a rendezvény résztvevőinek meghívásával kapcsolatos teljes körű előkészítő és lebonyolító tevékenység,
  • a helyszíneken a szükséges szakemberek biztosítása a rendezvény jellegéhez és nagyságához mérten,
  • technikai eszközök (különösen: fény- és hangtechnika, tolmács berendezés, hangrögzítés) biztosítása és üzemeltetése,
  • a rendezvényhez kapcsolódó szakmai valamint alternatív programok biztosítása, a rendezvényekhez kapcsolódó dekoráció biztosítása a rendezvény helyszínén,
  • installáció biztosítása,
  • rendezvényekhez kapcsolódó ajándéktárgyak biztosítása,
  • kulturális események szervezése,
  • rendezvények helyszíneire történő szállítás,
  • catering biztosítása.

A kft. a konkrét közbeszerzésekre vonatkozó pontos műszaki leírást és szerződéses feltételeket a DBR-ben részt vevő ajánlattevők számára, az ajánlattételi felhívás megküldésével egyidejűleg bocsátotta volna rendelkezésre.

A megbízás időtartama 36 hónap, a keretösszeg pedig nettó 600 millió forint lett volna.

Elsősorban az Európai Unió területén, de eseti jelleggel EU-n kívüli helyszíneken is tervezett „turnézni” a cég: Magyarország mellett Ausztriában, Dániában, Németországban, Csehországban, Belgiumban, Törökországban, Romániában, Norvégiában, Lengyelországban, Hollandiában, Lettországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is.

Párizsban fogadta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete, valamint Deme Tibor ezredes, véderő, katonai és légügyi attasé. A parancsnok az Eurosatory 2022 védelmi kiállításra érkezett Franciaországba. Fotó: Magyar Honvédség/Facebook

Az egyes szerződések várható összegét nettó 50 millió forintra becsülték, és évente 2 hazai, valamint 2 külföldi rendezvénnyel számoltak. A közbeszerzési eljárás azonban eredménytelen lett, miután az „ajánlatkérő a szerződés megkötésére vagy teljesítésére képtelenné vált”.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy számtalan beruházást éppen „a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében” fúj le a kormány. Lázár János építésügyi miniszter szerint már 2100 milliárd forint értékű beruházást halasztottak el, aminek nagy része közinfrastruktúra.

Főként iskolákat és utakat áldoztak be a „rezsicsökkentés megvédése és a háború” miatt | atlatszo.hu

Egymás után nyilvánítják eredménytelennek a különböző beruházásokat a közbeszerzések kiírói. Pontos lista egyelőre nincs arról, mely fejlesztések esnek áldozatul a „rezsicsökkentés megvédésének és a honvédelmi célok teljesítésének”, de a közbeszerzési értesítőt böngészve találhatunk néhány támpontot. Tapasztalataink szerint az elvonások főként az iskolákat és utakat érintik, de az Országos Onkológiai Intézet fejlesztését, és még a kormánynak különösen kedves Fertő tavi beruházást is leállították pénzszűke miatt.

Sőt, Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a „2023-as büdzsé a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése”, amelynek részeként – 842 milliárd forinttal – egy honvédelmi alapot állítanak fel.

Hogy egészen pontosan mire költi a kormány ezt az összeget (és további 719,1 milliárd forintot), egyelőre nem tudni, de a tervek szerint

  • a légierő képességek fejlesztésére összesen 216,1 milliárdot,
  • a szárazföldi képességek fejlesztésére 398,5 milliárdot,
  • a katonai infrastruktúra fejlesztésére és működésére 120,6 milliárdot,
  • míg egyéb fejlesztési és működési kiadásokra 106,5 milliárdot költhet az ország jövőre.

Kormányközeli cégek is hoppon maradtak

A megbízás visszavonása több céget is rosszul érint. A Haditechnikai Kereskedelmi Ügynökség felhívására ugyanis bőven akadt jelentkező: a Hello Event Szolgáltató Kft., a Har Meron Hungary Kft., a PLANB Magyarország Kft., az AXIA Group Szolgáltató Zrt., a Lounge Event Kft. és a Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft. is érdeklődött a kiírás iránt. A korábbi tapasztalatok alapján utóbbi kettő lehetett volna a legesélyesebb. A Roxer ugyanis a borászati kormánybiztossá nemrégiben kinevezett Rókusfalvy Pál érdekeltsége, és számos állami megbízást kapott az elmúlt években.

Közpénzmilliárdok folytak az új borászati kormánybiztos cégeihez az elmúlt években | atlatszo.hu

Újabb kormánybiztossal gazdagodott az ország: a főként rádiósként ismert Rókusfalvy Pál a nemzeti bormarketingért felel a jövőben. Rókusfalvy azon túl, hogy 2003-ban belépett a Fideszbe, 2016-ban együtt kampányolt Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselővel. Cége számos állami közbeszerzést nyert, etyeki borászata pedig uniós és hazai forrásokból is kapott.

A Lounge Event Kft. mögött pedig a „reklámpiac Mészáros Lőrince”, Balásy Gyula áll, aki két másik cégével, a Moonlight Event Szolgáltató Rendezvényszervező Kft.-vel és a Visual Europe Zrt.-vel már korábban is dolgozott a Haditechnikai Kereskedelmi Ügynökségnek.

Egészen pontosan idén májusban, amikor az Ügynökség megmutatta magát az IDEB 2022 nemzetközi kiállításon Pozsonyban. A ted.eu-ra feltöltött hirdetmény alapján a rendezvényszervezési és kommunikációs feladatokat Balásy ezen két cége végezte nettó 48,7 millió forintért.

A közpénzzel kitömött NER-es üzletember kommunikációs cégei hosszú évek óta az állam kizárólagos partnerei, ők gyártják többek között a fideszes propagandát hirdető kormányzati „kék plakátokat” is.

Budai luxusvillába költöztek a kormánypropagandából meggazdagodott Balásy Gyula reklámcégei – drónvideó | atlatszo.hu

A kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. székhelye 2019 októbere óta egy rózsadombi ingatlan, melyet a cégek tulajdonosa, Balásy Gyula vásárolt meg. A korábban panzióként működő hatalmas villa felújítása jelenleg is tart – drónvideón mutatjuk az épületet..

Rekordbevétel után veszteség

Közpénzből finanszírozott külföldi haditechnikai turné tehát egyelőre nem lesz, pedig az Optenben található cégadatok alapján ráfért volna az állami társaságra a reklám.

A Haditechnikai Kereskedelmi Ügynökség Kft. tulajdonosa a Magyar Védelmi Exportügynökség Zrt., amely 100%-ban az államé. A cég a Honvédelmi Minisztérium, azon belül a Védelmi Fejlesztésekért Felelős kormánybiztos Maróth Gáspár alá tartozik.

A Magyar Védelmi Exportügynökség Zrt. a magyar védelmi ipari termékek és szolgáltatások hazai és nemzetközi piacra jutásának előmozdítását célzó, valamint a védelmi ipar fejlesztésében közreműködő gazdasági társaság. Az Ügynökség munkáját nemzetközi irodák, képviseletek segítik, nemzetközi irodái révén folyamatos piackutatási tevékenységet végez, összeköti a külpiaci keresletet és a hazai kínálatot, továbbá együttműködik a kormányzati és a védelmi ipari szereplőkkel.

A kft. jelenleg 6,6 milliárdos saját tőkével rendelkezik, ugyanakkor az éves árbevétele tavaly (a 2020-as 947 millióhoz képest) mindössze 439 ezer forint volt. Az elmúlt években profitot termelő cég így tavaly veszteséges lett: -171 milliós adózott eredménnyel zárta az évet.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az Unique Alpine AG és a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. közötti együttműködési megállapodás áláírásán a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi gyárában 2020. november 6-án. MTI/Rosta Tibor

Érdeklődtünk Maróth Gáspárnál, valamint a tulajdonos Magyar Védelmi Exportügynökség Zrt.-nél, hogy pontosan mi a feladata a Haditechnikai Kereskedelmi Ügynökség Kft.-nek, és hogy miért lett veszteséges a cég. Azt is megkérdeztük, mire számíthatnak majd a látogatók a kft. rendezvényein, és milyen hatást vártak az európai turnétól.

Megkeresésünkre azonban sehonnan nem érkezett válasz.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Közös kiképzésen vettek részt az amerikai hadsereg Magyarországon tartózkodó 2. Lovassági Ezredének (2. Cavalry Regiment) katonái az MH Bakony Harckiképző Központ Ellenerő Századának katonáival áprilisban. Fotó: Magyar Honvédség/Szabó Zsófia/Facebook

Megosztás