A helység kalapácsa

Kurvák, dílerek, randalírozás – állandósult a káosz a bulinegyedben, menesztették a rendőrkapitányt

 

Az erzsébetvárosi képviselő-testület június 16-án elfogadta a VII. kerületi rendőrkapitány, Kiss Szabolcs alezredes tavalyi évre szóló beszámolóját. Ennek ellenére másfél hónappal később leváltották a parancsnokot. A BRFK nem indokolta meg a lépést, de a sajtóban az terjedt el, hogy „beáldozták” a kapitányt, miután az erzsébetvárosi lakosok egyre nagyobb része elégedetlen, és nyilvánosan fellépnek a bulinegyedben eluralkodott kaotikus állapotokkal szemben. Az indulatok lecsillapítására a VII. kerületi polgármester egyeztetéseket és megoldást ígért.

„Nem kétlem, hogy a rendőrség nagyon sok energiát fordít arra, hogy ott valamennyire konszolidálja a helyzetet, de nem sikerül láthatóan. Én nem tudom ezt elfogadni, hogy gyakorlatilag nyugaton azzal megy a hirdetés a bulinegyedre, hogy itt mindent megtehetsz, semmilyen kontroll nincsen, szabadjára engedheted az indulataidat, és közben az erzsébetvárosiak, akik itt laknak, elköltözni kényszerülnek.”

Ezt az LMP erzsébetvárosi önkormányzati képviselője, Moldován László mondta két hónappal ezelőtt, a június 16-án megtartott testületi ülésen, ahol a helyi kapitány Kiss Szabolcs alezredes beszámolt a kerületben, és azon belül is a bulinegyedben tavaly elvégzett tevékenységről, és annak eredményeiről.

Hogy a kerület közbiztonsági szempontból valóban segítségre szorul, jelzi az is, hogy az önkormányzat májusban megbízta a Valton-Sec őrzővédő céget a Király utca, Akácfa utca és Rumbach Sebestyén utca által határolt terület civil járőrszolgálat feladatainak ellátásával. A Valton a hétvégenkénti munkáért a szeptember 17-ig terjedő időszakra húszmillió forintot kap.

Népszavazási kezdeményezés is indult a bulinegyed ügyében, mivel a kerületi lakosok egy csoportja szeretné felülvizsgáltatni a csendrendelet. A helybeliek azt kifogásolják, hogy a belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek reggel hat óráig nyitva tarthatnak. A kialvatlan lakosok tüntetést is szerveztek, lakógyűlést tartottak.

 

Kurvák, dílerek, randalírozás – állandósult a káosz a bulinegyedben from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A lakógyűlésre – felettesei utasítására – nem mehetett el Kiss Szabolcs alezredes. Nem sokkal később a kapitányt le is váltották, ennek okát pedig nem közölték sem a nyilvánossággal, sem az erzsébetvárosi képviselőkkel.

Szűcs Balázs, a DK-MSZP-EGYÜTT-FÜGE-PM-EEE által alkotott Szövetség az Európai Erzsébetvárosért képviselője az Átlátszónak azt mondta, hogy elvárták volna, hogy tájékoztatást kapjanak az ügyben, mert szerinte szakmai problémák nem merültek fel a kapitányságvezető munkájával kapcsolatban.

„Ezzel együtt kíváncsian várom a képviselőtársaimmal együtt, hogy az új parancsnoknak milyen elképzelései lesznek a bulinegyed miatt kialakult helyzet rendezésére.”

Visszatérve az erzsébetvárosi parancsnok beszámolójára – mint az ülésről készült jegyzőkönyvben is olvasható – a főrendőr említést tett arról, hogy turisztikailag milyen felkapott hely lett a környék, hogy a „szórakozó negyed” nemzetközileg is kiemelt figyelmet kapott, mégpedig annyira, hogy az idegenforgalmi szezonban azt naponta több tízezren keresik fel.

A bulizók, akár bűntettek elkövetéséig fajuló és lakossági indulatokat kiváltó viselkedése ellenére a kapitány helyzetértékelése alapján nem tűnik rossznak a VII. kerület közbiztonsága. A rendőrségi adatok szerint ugyanis „a közterületen elkövetett bűncselekmények számában minimális növekedés figyelhető meg: 2015-ben 701, míg 2016-ban 819 bűncselekményt regisztráltunk a kerületben”. A kiemelt bűntettek száma pedig a tavalyelőtti 2231-ről 2016-ban 2300-ra nőtt.

Ugyanakkor a lakásbetörések és a gépjármű-feltörések számában visszaesést tapasztaltak (az előbbi 163-ról 133-ra, az utóbbi 48-ról 24-re csökkent), illetve a parancsnok közlése szerint a bűnözők kevesebb rablást, kifosztást, testi sértést és garázdaságot követtek el a kerületben.

Mindez részben az önkormányzat által finanszírozott túlszolgálat terhére megerősített közterületi és bűnügyi járőrszolgálat frekventált helyekre (így különösen a „vigalmi negyedbe”) küldésének volt köszönhető, na meg persze annak a kerületi térfigyelő kamerarendszernek, amelyet Erzsébetváros Rendészeti Igazgatóságával közösen használnak – fejtette ki Kiss Szabolcs.

A kapitányságvezető a jövőbeli teendők között kitért a helyi vendéglátóhelyek és azok környezetének folyamatos ellenőrzésének a fontosságára, hogy „a szórakozóhelyeket nagy számban látogató vendégek ne zavarják a kerület lakosságának nyugalmát.” Ezért a parancsnok a kiemelt jelentőségű feladatok között említette meg, hogy a megemelt rendőri jelenlétet továbbra is fenntartsák a bulinegyedben.

Romló droghelyzetről beszélt a rendőrkapitány

A beszámoló megismerése után kérdezhettek a helyi politikusok. Szűcs Balázs egy lakossági kérdést továbbított Kiss Szabolcsnak. Azt, hogy a kerületi rendőrök mit tudnak a Gozsdu udvarnál és annak környékén egyre inkább terjedő drogárusításról, melyet autókból és taxikból folytatnak, illetve milyen intézkedéseket tesznek ezzel a problémával szemben.

Ennél árnyaltabban látta a helyzetet Hutiray Gyula alpolgármester, aki úgy vélekedett, hogy a drogkérdést sem a képviselő-testület, sem a kerületi rendőrök nem tudják önállóan megoldani. A Fidesz-KDNP politikusa ezért azt hangsúlyozta, hogy a parancsnok, illetve a kapitányság munkája iránt bizalommal vannak, ám szerinte szükségük van az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) segítségére.

Moldován László LMP-s képviselő érdekesnek mondta, hogy miközben a képviselők hálásak a kerületi rendőröknek, egymás után hozzák szóba a bulinegyeddel kapcsolatos problémákat.

„Én akkor fogom megköszönni a rendőrség munkáját, ha az ott élő erzsébetvárosiak normális életet tudnak élni és nem kényszerülnek arra, hogy elköltözzenek a kerületből. Tehát én pontosan tisztában vagyok vele, hogy nehéz ott a helyzet, a rendőrségnek nagyon sok mindent kéne tennie, nemcsak egyedül ő tudna segíteni ezen a helyzeten, de nem történik előrelépés.”

Erre válaszként a kapitányságvezető csak azt jegyezte meg, hogy két tűz közé került, mert amíg neki a rendőrségi törvény alapján a 2016. évi munkáról kell számot adnia, addig a feltett kérdések 90 százaléka 2017-re, illetve az aktuális helyzetre vonatkozik. Felhozta, hogy amire a törvény kötelezi, azt a beszámolóban elmondta, és ahhoz szóbeli kiegészítést nem akar hozzátenni. Kiss Szabolcs az utcai drogárusítás visszaszorítására irányuló rendőri munkáról sem beszélt.

„Megfogadtam, hogy nem fogok ilyen nyilvános fórumon sem taktikai, sem technikai, semmilyen eljárásról nyilatkozni, hogy hogyan kívánom ezt felderíteni, úgyhogy ezt nem is fogom megtenni. Majd a 2017. beszámolóból, a jövő évben ez ki fog derülni. Előzetesen annyit tudok Önnek mondani, hogy többszöröse az általunk elfogott terjesztők száma a tavalyinak, és sajnálatos módon a fogyasztók száma is több.”

Az erzsébetvárosi polgármester megoldást ígér

Erzsébetváros polgármestere, Vattamány Zsolt a napokban megoldást ígért a bulinegyedben tapasztalható zajjal és egyéb problémákkal – a hajnalig tartó ordítozással, a részegekkel, az utcákat elborító mocsokkal és a növekvő bűnözéssel – kapcsolatban.

A helyzet megoldása egyáltalán nem egyszerű, mert miközben a lakosok visszaszorítanák a szórakozóhelyek nyitvatartását, addig azok jelentős hasznot hoznak a költségvetésnek: a VII. kerületi szálláshely-szolgáltatásból és vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be az állam kasszájába.

Az Átlátszó kíváncsi volt arra is, hogy az elmúlt évhez képest idén miként alakult a közbiztonsági helyzet a főváros belső részén, így a VII. kerületben. Ezért megkérdeztük a BRFK-t arról, hogy 2017-ben, július végéig hány eljárás indult autólopás, gépjárműfeltörés, lakásbetörés, rablás, kifosztás, testi sértés, garázdaság, rongálás és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

Ám a testület részéről arra hivatkozva nem közölték ezeket az adatokat, hogy csak a befejezett eljárásokra vonatkozóan tudnak tájékoztatással szolgáltatni. Pedig a Netzsaru rendszerből a megindult és a folyamatban lévő eljárásokról is pontos adatok lennének nyerhetőek.

Mindenesetre a rendőrségi álláspontot nem akartuk vitatni, így visszakérdeztünk a 2017-ben megindult és befejezett vizsgálódásokra. Erre egyelőre semmilyen reakció nem érkezett a BRFK Kommunikációs Osztályától.

Csikász Brigitta

Videó: Halász Áron

Megosztás