Nemzeti Együttműködés Rendszere

Répássy Róbert hárommillió forintért jogászkodott a volt Malév-székház adásvételénél

A Lánchíd közelében fekvő épületre tavaly decemberben szerzett az állam elővásárlási jogot, és idén meg is vásárolta. A vételár körülbelül 2,5 milliárd forint volt, de pontos összeg nem ismert. Az Átlátszó birtokába került szerződés szerint az adásvételben egy korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Répássy Róbert ügyvédi irodája is segített az államnak. Érdekesség, hogy az erről szóló szerződés kelte ugyanaz a nap, amikor az állam már meg is vette az ingatlant.

2017. december 27-én jelent meg egy kormányrendelet, ami a Magyar Állam elővásárlási jogát jegyezte be a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra. A rendelet hatálya alól kivételt képeznek a lakóházak, a termőföldek és az erdőgazdasági területek.

Az elővásárlási jog azt jelenti, hogy ha egy ilyen ingatlant el akar adni a tulajdonosa, akkor köteles értesíteni az államot az eladási szándékáról. Az államnak 8 napja van eldönteni, hogy meg akarja-e venni az ingatlant. Ha igen, akkor az állam a tulajdonos és az eredeti vevőjelölt közötti megállapodásban szereplő összeget köteles kifizetni.

Kormányközeli üzletember és offshore cég

Idén március végén a G7 írt arról először, hogy a Széchenyi téren fekvő volt Malév-székházat amerikai befektetők akarták megvenni. Az ingatlan ugyanis az ötcsillagos Sofitel Budapest Chain Bridge Hotel mögött, azzal egy épülettömbben helyezkedik el. A francia Accor-lánc által üzemeltetett szálloda megvásárlására pedig tavaly év végén bejelentkezett az amerikai Starwood Capital Group.

Múlt év végén ennek az alapnak a magyar projektcége, a SOF-11 SB Topco Kft. jelezte, hogy megvenné a volt Malév-székházat. Az ingatlan tulajdonosa ekkor a kormányrendeletnek megfelelően szólt az államnak a tervezett adásvételről, az állam pedig úgy döntött, hogy él az elővásárlási jogával, és megveszi az épületet.

Balra a Sofitel Chain Bridge Hotel, mellette az állam által megvásárolt irodaház. (fotó: Átlátszó)

Az ingatlan tulajdonosa 2015 óta az Atrium Estate Kft. volt, amelynek két tulajdonosa van. Az egyik Závodszky Zoltán, aki korábban az MTVA vezérigazgató-helyettese volt, Show & Game Kft. nevű cége pedig jelenleg is a közmédia egyik műsorgyártója. Az Atrium Estate Kft. másik tulajdonosa a honkongi Synergonomy Holding Ltd., ami a G7 információi szerint egy belize-i cég, a Matador SA tulajdonában van.

A magyar állam tehát gyakorlatilag egy kormányközeli üzletembernek és egy offshore cégnek fizetett az épületért.

Mégpedig nem is keveset. Sajtóhírek szerint az amerikaiak 8,2 millió eurót (kb. 2,5 milliárd forint) kínáltak az ingatlanért, és az elővásárlási jogával élő állam ezt az összeget fizette ki az Atrium Estate Kft.-nek.

Az állam tulajdonjoga 2018. június 11-i érkezési dátummal jelent meg az ingatlan tulajdoni lapján. Ez azt jelenti, hogy akkor nyújtották be a tulajdonjog bejegyzésről szóló kérelmet a földhivatalhoz. A kérelem alapja az adásvételi szerződés, vagyis addigra azt már vélhetően aláírták a felek.

Az ingatlan tulajdoni lapjának részlete

Magát a tulajdonjogot azonban az esetek elsöprő többségében csak a vételár teljes kifizetésével szerzi meg a vevő, jelen esetben a magyar állam.

Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő július 12-én írásbeli kérdésben érdeklődött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől az ingatlan megvásárlásáról. Gulyás a válaszában azt közölte, hogy az állam július 11-én, tehát a földhivatali érkeztetés után egy hónappal vette meg az ingatlant. Vagyis vélhetően ekkor fizettek az Atrium Estate Kft.-nek.

Tóth rákérdezett arra is, hogy változott-e a sajtóban korábban megjelent 8,2 millió eurós (kb. 2,5 milliárd forintos) ár, de Gulyás erre nem válaszolt. Csak annyit írt, hogy az ingatlan értékbecslését a Jones Lang LaSalle Kft. végezte, ami egy amerikai ingatlanholding magyar leányvállalata.

A vásárlás napján szerződtek a fideszes ügyvéddel

Az Átlátszó egyik olvasója nemrég közadatigénylésben kérte ki a Miniszterelnökségtől a július első két hetében kötött szerződéseket. Olvasónk néhány napja megkapta a kért dokumentumokat, amelyek között van egy nagyon érdekes irat.

A Miniszterelnökség július 11-én kelt szerződésben bízta meg a Répássy Róbert Ügyvédi Irodát a volt Malév-székház megvásárlásával kapcsolatos egyes jogi feladatokkal.

Aznap, amikor az állam a kancelláriaminiszter tájékoztatása szerint már tulajdonjogot is szerzett az ingatlanon.

Egy hónappal azután, hogy a földhivatalba benyújtották az állam tulajdonjoga bejegyzéséről szóló kérelmet, aminek az alapja az adásvételi szerződés. Vagyis azt nagy valószínűséggel nem a Répássy Ügyvédi Iroda szerkesztette, amit megerősít az is, hogy a vele kötött szerződés kifejezetten kitér arra: nem Répássynak kell ellenjegyeznie az adásvételi szerződést. Holott egy adásvételnél a szerződés ellenjegyzése a legfontosabb ügyvédi feladat. Ha a szerződést más szerkesztette és ellenjegyezte, akkor viszont kérdés, hogy pontosan milyen ügyvédi feladatokra is fizet a Miniszterelnökség bruttó 3 millió forintot Répássy irodájának.

 

Kicsoda Répássy Róbert?

Az ügyvédi iroda névadója, Répássy Róbert 1998-tól volt a Fidesz országgyűlési képviselője, 2018-ban azonban már nem jutott be a parlamentbe. A 2010-2014-es ciklusban közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár volt, 2014-től pedig az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, de 2015-ben váratlanul leváltották.

A Népszabadság információi szerint Orbán Viktor egyszerűen nem tartotta elég lojálisnak a Navracsics Tibor emberének számító Répássyt. Ezután várható volt, hogy a mostani ciklusban már képviselő sem lesz, és tényleg így történt: az áprilisi országgyűlési választás előtt a párt listáján a biztos kieső 144. helyet kapta.

Répássy Róbert 1968-ban született, és 1992-ben szerzett jogász végzettséget a Miskolci Egyetemen, majd 1995-ben tette le a jogi szakvizsgát. Országgyűlési képviselőként nem dolgozhatott ügyvédként, és a parlament honlapján elérhető vagyonnyilatkozata szerint eddig szüneteltette is ezt a tevékenységét. 2018-ban viszont megalakult a Répássy és Társai Ügyvédi Társulás, aminek vele együtt öt tagja van.

Rejtély, hogy mire kell az államnak

A most közpénzből megvásárolt ingatlan 2004-ig volt a Malév tulajdona, majd 3 tulajdonosváltás után az Atrium Estate Kft. vette meg 2015-ben.

A cég 2014-ben direkt az ingatlan üzemeltetésére jött létre. Legfrissebb, tavalyi beszámolójában a 14 szintes, 3.552 négyzetméter alapterületű irodaház 675,7 millió forint értékű „befejezetlen beruházás” néven szerepel. Ez azonban vélhetően nem az ingatlan valós piaci értéke, hiszen nagyon jó az elhelyezkedése. 2011-ben az akkori tulajdonosa 1,7 milliárd forintért árulta.

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy pontosan mennyit fizetett az állam az ingatlanért, és mire akarja hasznosítani, de még nem kaptunk választ.

Erdélyi Katalin

Megosztás