Nemzeti Együttműködés Rendszere

Ki a leggazdagabb magyar? Lenyűgöző drónfelvételek a Mészáros-birodalom legértékesebb szerzeményeiről

Ha a látható vagyont vesszük alapul, és hiszünk a toplistáknak, akkor még mindig Csányi Sándor – ha a harácsolás tempójából következtetünk, a láthatóhoz hozzáadjuk a kisebb strómanok nevén futó, illetve a becsült, de nem látható vagyont, akkor ez már korántsem ilyen egyértelmű.

Vasútépítéstől a borturizmusig, banktól a cukorgyártáson át az ingatlanüzemeltetésig terjed a Mészáros Lőrinc nevén lévő birodalom cégeinek tevékenységi köre: a közel kétszáz kisebb-nagyobb cég átláthatatlanul sokféle dologgal foglalkozik, a portfólió teljes éves árbevétele pedig meghaladja az ezer milliárd forintot.

Körbejártuk Magyarországot, hogy vizuális képet kapjunk erről a viharos sebességgel összeszedett, a tudatos építkezésnek semmi jelét nem mutató, ám közpénzmilliárdokkal hizlalt, nagyon heterogén portfólióról. Amit megmutatunk, az persze csak a homlokzat, annak is csak egy töredéke, de azt talán érzékelhetővé teszi, hogy a számok, cégnevek, magántőkealapok és bizalmi vagyonkezelők mögött micsoda irdatlan vagyon halmozódott fel néhány év alatt.

Ki a leggazdagabb magyar? Videóriport! from atlatszo.hu on Vimeo.

Riporter: Becker András — Operatőr: Pápai Gergely

Pontosítás: a videóban emlegetett Alkotás Point Irodaháznak nem tulajdonosa Mészáros Lőrinc. Valójában a Mészáros érdekeltségébe tartozó Diófa Alapkezelő által kezelt Torony Ingatlan Befektetési Alap  vette meg az ingatlant az Alkotás Office Complex Kft-től.

Megosztás