Cikkek

Túlnyomórészt uniós forrásokból gazdagodtak Mészáros Lőrinc családi cégei az elmúlt hét évben

 

A közbeszerzési dokumentumok szerint Mészáros Lőrincék különböző cégei 2017 végéig összesen 476 milliárd forint értékű tendert nyertek el. A gigantikus összeg 83 százaléka, nettó 396 milliárd forint európai uniós forrás volt. Közben Orbán Viktor folyamatosan az EU ellen kampányolt, és többször nyilatkozta, hogy nem az uniós támogatások pörgetik a magyar gazdaságot.

Kigyűjtöttük a közbeszerzési adatbázisból, hogy a felcsúti polgármester és családtagjainak vállalkozásai hány tendert nyertek az elmúlt hét évben. Az adatokat táblázatba rendeztük, és infografikákra tettük a legfontosabb információkat.

Kilenc családi cég nyerte a megbízásokat

Bár Mészáros Lőrincnek a Heti Válasz szerint már 203 cége van, azokból csak néhány indul (és nyer) közbeszerzéseken. Összesítésünkbe belevettük továbbá a Mészáros gyerekei, veje, és testvére tulajdonában lévő vállalkozásokat is, amelyeket a tavalyi évben elnyert tenderekről szóló cikkünkben nem szerepeltettünk.

Mészáros és Mészáros Kft.: tulajdonosa Mészáros Lőrinc és felesége

R-Kord Kft.: 2013.03.08.-tól tulajdonosa Mészáros Lőrinc

Euro Generál Zrt.: 2015.03.17-től tulajdonosa az Opimus Group Nyrt., aminek tulajdonosa Mészáros Lőrinc

Mediaworks Zrt.: 2016.11.14-től tulajdonosa az Opimus Press Zrt., aminek tulajdonosa az Opimus Group Nyrt., aminek tulajdonosa Mészáros Lőrinc

CLH Klímaszervíz Kft.: 2015.06.01.-től tulajdonosa Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Varga Károly

CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.: 2015.06.01.-től tulajdonosa Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Varga Károly

Agro-Felcsút: tulajdonosa Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János

Fejér-B.Á.L. Zrt.: tulajdonosai Mészáros Lőrinc gyerekei, Ágnes, Beatrix és ifj. Lőrinc

Homlok Zrt.: többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt (M. Ágnes férje)

476 milliárd forint hét év alatt

A közbeszerzési dokumentumok szerint a Mészáros-családhoz köthető fenti kilenc vállalkozás 2010 elejétől 2017 végéig összesen nettó 476 milliárd forint értékű megbízást nyert el. Ebből nettó 396 milliárd forint európai uniós támogatás volt. Vagyis a Mészáros-érdekeltségek által hét év alatt elnyert összes megbízás 83 százalékát az EU fizeti.

 

 

Ennek fényében különösen érdekes, hogy Mészáros Lőrinc jóbarátja, a magyar miniszterelnök évek óta az EU-t szidja, és tavaly többször nyilatkozta, hogy a magyar gazdaság nem szorul rá az uniós forrásokra.

Orbán szerint van egy olyan „színvonaltalan, de elterjedt” nézet, hogy az uniós támogatások húzzák a magyar gazdaságot. De nem hagyhatjuk, hogy külső tényezőknek tulajdonítsuk a magyar sikert. Ez a mi magyar sikerünk. Ezt jól mutatja a miniszterelnök szerint az is, hogy a költségvetési támogatások mértéke jelentősen meghaladja az uniós támogatásokét.” – 2017.09.07., teljes beszéd itt.

“Ami Magyarországot illeti, tisztelt Hölgyeim és Uraim, az elmúlt éveknek, ha egymondatos népnyelvi összefoglalását akarnám megadni, akkor úgy fogalmaznék, hogy az ország a saját lábára állt. Rendbe tette a pénzügyeit, rendbe tette a gazdaságát, és ahhoz, hogy fönn tudja tartani magát, fejlődni tudjon, jövőt tudjon nyitni a saját maga számára, nem szorul sem másnak a pénzére, sem másnak a segítségére. “ – Orbán Viktor, 2017.11.09.

“A magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek mondta Orbán, aki szerint senki pénzére nem vagyunk rászorulva, az ország a saját lábán áll.”2017.12.22., Kossuth-rádió

Igaz, a karácsonyi rádióinterjú után 19 nappal már egészen mást mondott:

“Közép-Európának jelentős hátrányokat kell ledolgoznia az infrastruktúra területén, sok még a tennivaló ezen a téren. Forrásokra van szükségünk az új utak vagy vezetékek építéséhez. Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk” – Orbán Viktor, 2018.01.10.

Csak a fele volt nyílt eljárás

A kilenc Mészáros-érdekeltség hét év alatt összesen 83 darab közbeszerzést nyert el. Táblázatunkban 97 tender szerepel, mert figyelembe vettük az árváltozást okozó szerződésmódosításokat is.

A 97 megbízásból mindössze 48 volt nyílt eljárás, ahol elvileg bárki pályázhatott, tehát a Mészáros-cégeknek versenyezniük kellett a munkáért. A többi esetben a megbízók különböző indokokra hivatkozva mellőzték a szabad versenyt, és hirdetmény nélküli vagy tárgyalásos eljárás során nyerték el a megbízásokat a Mészáros-érdekeltségek.

 

 

Egyre jobban megy egyedül

Az is jól látszik az általunk kigyűjtött adatokból, hogy a megbízások nagy részét nem egyedül, hanem más vállalkozásokkal együttműködve nyerték el a Mészáros-család cégei. Ennek oka vélhetően az, hogy a közbeszerzési piacra belépő új cégeknek sem megfelelő referenciája, sem technikai és személyi felszereltségük nem volt ahhoz, hogy társ nélkül dolgozzanak.

2014 volt az első olyan év, amikor a felcsúti polgármester és felesége tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. először nyert tendert partner nélkül, de még 2017-ben is többször pályáztak (és győztek) a Mészáros-cégek konzorciumban, mint önállóan.

 

 

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta. A Mészáros-érdekeltségek 2010-2017 között elnyert közbeszerzéseit összesítő táblázatunk itt megtekinthető.

Kapcsolódó cikkeink:

Égig érő fák nőttek a pesti tőzsdén Mészáros Lőrinc nyomában

Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa – infografikákkal

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége egy év alatt megháromszorozta bevételeit

Az OLAF jelentése megerősíti, hogy a miniszterelnök családjáig ér a pályázati csalás gyanúja

Több tucat büntetőeljárás indult Magyarországon az OLAF kezdeményezésére az elmúlt években

Magyarország dobogós helyeken az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF feketelistáin

Megosztás