A helység kalapácsa

Favágással csinálnak helyet a parkolónak Dunavarsány természetvédelmi területén

Nálunk a parkosítás mindig fakivágással kezdődik, furcsa módon még akkor is, ha egy 50 tagból álló közösség maga dönt a parkosításról is meg a fakivágásról is. Dunavarsányban, a természetvédelmi terület határán, a Ráckevei Duna-ág partján működik egy 50 ingatlant magába foglaló üdülőszövetkezet. Szerda reggel az itteniek arra ébredtek, hogy vágják a fákat, mert kell a hely a „kulturált parkoló”-nak meg a tervezett parkosításnak. Sokan fölháborodtak az indokolatlannak tűnő pusztításon, meg is keresték a szövetkezet elnökét, aki viszont azt állítja, minden a szövetkezeti közgyűlés határozatának és a dunavarsányi önkormányzat engedélyének megfelelően zajlik. Videóriport.

Sajátos jelenség a Ráckevei Duna-ágban, a Domariba sziget 1 hektáros területén fekvő Üdülőfenntartó Szövetkezet: 1992-ben ez a forma tűnt optimálisnak az alapítók – köztük a Kék fény-ből ismert Szabó László – számára, aztán valahogy benne ragadt a tagság ebben, noha egyesek szerint például egyesületként sokkal előnyösebb lenne működni. Ötvenegynéhány ingatlan tulajdonosai alkotják a szövetkezetet, a vezetőség és a felügyelőbizottság is tiszteletdíj nélkül végzi a munkáját, fontosabb ügyekben a tagok közgyűlése dönt.

Persze a fakivágási drámának is megvan a maga előtörténete: a szövetkezet elnöke szerint a közgyűlés megszavazta a fakivágást, a kijelölt fákról a Pilisi Parkerdő szakembere készített szakvéleményt, és az illetékes dunavarsányi önkormányzat hivatala ennek alapján adott engedélyt a kijelölt 38 fa kivágására. Az engedélyben megjelölt pótlásokat pedig jövő nyárig végrehajtják, igaz, a 30-50 centis törzsátmérőjű akácok helyett 4 centis törzsátmérőjű fákat is elég ültetni.

 

 

Némi zavar azért van a történetben: az egyik ingatlan tulajdonosa, aki nagyon nem szerette volna, hogy kivágják az öreg fákat, március végén érdeklődött az önkormányzatnál, hogy van-e folyamatban fakivágási engedélyes ügy – megnyugtatták, hogy nincs. Néhány nappal később, április 4-én készült el a szakvélemény, és egy napra rá az önkormányzati hivatal ki is adta az engedélyt.

Erről azonban nem értesítettek senkit, így a fakivágás ellenzői fellebbezni sem tudtak, a határozat jogerőssé vált. Nem mellesleg a nekünk nyilatkozók szerint az engedélyezési eljárás kötelező eleme a helyszíni szemle, erre azonban szerintük nem került sor.

Pénteken levonult a területről az az egyéni vállalkozó, aki 750 ezer forintért fogja kivágni a kijelölt 38 fát, de hétfőn folytatni fogják a munkát.

Az ellenzők szerint értelmetlen pusztítás folyik, egy-két fa kivágásával megoldható lett volna minden probléma- a szövetkezet elnöke viszont azt mondja, el kellett hárítani a balesetveszélyt. Akárhogy is, a fakivágás ügye élesen megosztja az üdülőszövetkezet eddig békében élő közösségét – van, aki attól tart, hogy a viszony a két párt közt végleg elmérgesedik, akkor pedig menni fognak innét azok, akik nem bírják a feszült, ellenséges légkört.

Riportunkban szerettük volna megszólaltatni a favágást támogató szövetkezeti vezetőket, de nem álltak szóba velünk, így az álláspontjukat az elnök szövetkezeti tagoknak küldött levele alapján ismertettük.

Becker András – Halász Áron

Kapcsolódó cikkeink

Így vágtak ki 175 fát az Etele úton, hogy helyet csináljanak az 1-es villamosnak

Fapusztítás Budapesten: Hiába az ültetési kampányok, gondozás nélkül nem lesz több fa a városban

Barikádokkal, láncokkal, észérvekkel és élő tudósítással készülnek a Ligetvédők a következő rohamra

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

“Fák a Rómain, gát a Nánásin” – újabb tüntetés volt a mobilgátügyben

A rendőrség is nyomozott a Kossuth téri fairtások miatt

Megosztás