Cikkek

Hódmezővásárhely is kiadta az Átlátszónak az OLAF levelét – referenciák nélkül nyert közbeszerzést az Elios jogelődje a városban

 

Az alföldi város tavaly októberben kapott levelet az Európai Uniós csalás elleni hivatalától, amely tételesen leírta, hogy milyen furcsaságokat talált a település közvilágításának korszerűsítésével kapcsolatban. A brüsszeli dokumentumban szerepel Lázár János és a miniszterelnök veje, Tiborcz István is.

Hódmezővásárhely volt az első olyan település az országban, amelynek a közvilágítását az Elios Zrt. (akkor még ES Holding Zrt.) korszerűsítette EU-s pénzből. Ez a 2010-es munka lett a cég referenciája, ezután sorra nyerte a közpénzes megbízásokat.

Az Elios sikerszériájára az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) is felfigyelt, és két éve elkezdte vizsgálni az önkormányzatok közvilágítási projektjeit. 2017 januárjában vádemelési javaslattal továbbították a jelentésüket az általuk feltárt visszásságokról a magyar ügyészséghez, amely költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított.

2017 februárjában kiderült, hogy a vizsgálatban érintett önkormányzatoknak az OLAF tavaly ősszel levelet írt, de ezt a települések nem hozták nyilvánosságra.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az OLAF-levelet valamennyi önkormányzattól, és eddig három helyről kaptunk választ.

Mórahalom kiadta az iratot, Hajdúböszörmény viszont megkérdezi Brüsszeltől, hogy kiadhatja-e. Harmadikként Hódmezővásárhely válaszolt: a vasárnapi polgármester-választáson az ellenzék által támogatott független jelölttel szemben csúnyán alulmaradt Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester kiadta az OLAF-tól kapott tájékoztatásokat:

Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak

Hajdúböszörmény nem adja ki az OLAF levelét, csak ha az uniós ügynökség ahhoz hozzájárul

Frissen alapított cég nyerte a közbeszerzést, referenciák nélkül

Az első levelet 2017. október elején küldte Hódmezővásárhelynek az unió csalás elleni hivatala, amely precízen összefoglalta, hogy mit talált az Elios-projekt vizsgálata során.

1, Hódmezővásárhely 2010 májusában pályázott EU-támogatásra a közvilágítás korszerűsítése érdekében, a támogatói döntés decemberben született meg, és 2011 májusában írták alá a támogatási szerződést. A beruházás összköltsége 732 millió forint volt, ennek a felét, 366 milliót megkapta  a város uniós forrásból.

2, Hódmezővásárhely 2011 márciusában tervezési és kivitelezési szerződést írt alá az ES Holding Zrt.-vel (azóta Elios Zrt.) 577 millió forint értékben. A szerződés becsült összege a költséghaszon-elemzés szerint 940 millió forint volt.

Bár ezt a megállapodást a támogatási szerződés aláírása előtt kötötte a város az Eliossal,  volt benne egy olyan rendelkezés, ami a támogatási szerződés aláírásától függő felfüggesztésről szólt. (Vagyis ha Hódmezővásárhely mégsem kapta volna meg az EU-s támogatást, nem lett volna muszáj fizetnie az Eliosnak.)

3, Az OLAF-levél kitér arra, hogy az Elios-szerződés idején Lázár János volt a város polgármestere.

4, Azt is leírták a brüsszeli ellenőrök, hogy “Hódmezővásárhely közvilágításának felújítása az első olyan nagy projekt volt Magyarországon, amelyben LED technológiát használtak”.

5,  Hódmezővásárhely közel fél évvel az EU-s pályázata benyújtása előtt, 2009. december 30-án írt ki közbeszerzést a közvilágítás korszerűsítésére.

6, Három cég nyújtott be ajánlatot a munkára: az ES Holding Zrt., a Tungsram-Schréder Zrt. és a MetalCom Zrt., de csak az ES Holding ajánlata lett érvényes, így ő nyert.

7, Az ES Holding Zrt.-t 2009. augusztus 6-án hozták létre, néhány hónappal azelőtt, hogy megnyerte a hódmezővásárhelyi közbeszerzést. 2009-ben a cég teljes bevétele 8,9 millió forint volt, “a hódmezővásárhelyi projekthez szükséges minimális pénzügyi és tapasztalatra vonatkozó követelmények igazolásához” az alvállalkozóira kellett hagyatkoznia.

“A társaság nem rendelkezett tapasztalattal a közvilágítási projektek terén.”

8, Ajánlatában az ES Holding Zrt. a KT Electronic Kft.-t és a Vill-Kor Hungaria Zrt.-t jelölte meg alvállalkozóként, de miután aláírták a szerződést Hódmezővásárhellyel, lecserélte az egyiket: a KT Electronic Kft. helyett a Tungsram-Schréder Zrt. lett a lámpák szállítója. “Ez az ES Holding Zrt. és a Tungsram-Schréder Zrt. közötti tárgyalások eredményeként történt.”

9,  2011. május 11-én írta alá az “Erdei Bálint és Tiborcz István képviselt ES Holding Zrt., valamint a Björn Brandt által képviselt Tungsram-Schréder Zrt.” a szállítói szerződést 341,7 millió forint értékben. Az összeg majdnem 60 százaléka az ES Holding Zrt. és a hódmezővásárhelyi önkormányzat által aláírt megállapodás értékének.

magyar közbeszerzési törvény 2011-ben érvényben lévő rendelkezései szerint egy korábbi versenytárs csak a projekt értékének maximum 10 százalékáig lehetett alvállalkozója a nyertesnek. Vagyis az ES Holding Zrt. és a Tungsram-Schréder Zrt. szerződése 50 százalékkal túllépte a jogszabályban meghatározott értéket.

10, Hódmezővásárhely az ES Holding Zrt. kérésére projektmenedzsment tanácsadói szerződést kötött a Tender Network Zrt.-vel 2011. október 19-én.

11, Tíz nappal később az ES Holding Zrt. is projektmenedzsment tanácsadói szerződést kötött a Tender Network Zrt.-vel. “Ez volt az első olyan projekt, amelyben a Tender Network Zrt. és az ES Holding Zrt. együtt dolgozott.” Az OLAF megfogalmazásából úgy tűnik, hogy nem az utolsó.

12, Hódmezővásárhely közbeszerzési tanácsadója az Ész-Ker Kft. volt.

A cég többségi tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek 2014 óta van egy közös cége Tiborcz István üzlettársával, Hamar Endrével. Hamar szintén érintett az Elios-botrányban: tulajdonos volt a pályázatokat előkészítő Sistrade Kft.-ben és a megbízásokat kapó Eliosban is.

Az Ész-Ker Kft. többször is előkelő helyen szerepelt a parlamenti Fidesz-frakció kifizetési listáján, és 2016-ban 5 milliárd forint, 2017-ben pedig 1,8 milliárd forint értékű közbeszerzés egyik nyertesévé választotta a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség.

 

 

A hódmezővásárhelyi önkormányzatnak 20 napja volt reagálni az OLAF megállapításaira, de nem tudjuk, hogy ezt megtették-e. Az unió csalás elleni hivatala idén január elején küldte a városnak a második levelet, ami egy tájékoztatás a vizsgálat lezárásáról.

Hódmezővásárhely weboldalán kedden közzétették a közbeszerzésekkel kapcsolatos iratokat is 2010-ig: köztük a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó ajánlattételi felhívást, az az ES Holdinggal kötött szerződést, és a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amelyben részben elutasította a Tungsram-Schrédernek a közbeszerzési eljárás ellen benyújtott panaszát.

Erdélyi Katalin

Kapcsolódó cikkeink

Az Elios Zrt. közbeszerzéses bevételeinek 84 százalékát az Európai Unió fizette

Kérjük vissza a nátriumlámpákat! – olvasóink véleménye az Elios-féle közvilágítási fejlesztésekről

Térképre tettük az Elios-ügyben érintett településeket – országszerte szabálytalankodott Tiborcz egykori cége

Hét dolog, amit az Átlátszó tárt fel Tiborcz Istvánról – ha a szabad sajtónak adsz pénzt, a demokráciába fektetsz be

A vidéki média rajongott Tiborcz cégéért – az Elios-sztori közel tíz év sajtóhíreiben

Az Elios Zrt. tulajdonviszonyai: offshore cégek is feltűntek Tiborcz István mellett

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

Megosztás