Pontosan a törésvonal fölé tervezték az új paksi blokkok alaplemezét

A paksi bővítés látványterve -- Forrás: MVM Paks II. Zrt.
A paksi bővítés látványterve -- Forrás: MVM Paks II. Zrt.

 

Dr. Timár Gábor egyetemi docens, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék vezetője szerint ha muszáj új atomerőművet építeni, a jelenlegi tervekhez képest legalább száz méterrel északabbra kellene elhelyezni az új blokkokat, mert pontosan a földtani kutatás során feltárt törésvonalra építenék az új erőmű 20 méter vastag beton alaplemezét.

 

 

Előzmények

Nem földrengésmentes a paksi atomerőmű telephelye: megszereztük a földtani kutatás eltitkolt eredményeit

Aktív törésvonal a Paksi Atomerőmű alatt: Aszódi Attila államtitkár szerint nincs itt semmi látnivaló

Paksi törésvonal: ellentmondanak egymásnak az MVM és az OAH közleményei

Épül a belorusz atomerőmű: leejtett tartály, hiányzó engedélyek, elégtelen felügyelet

PAKS 2: A TÖRÉSVONAL – TRAILER

Csontvázaktól tartottak ugyan, de tagadják, hogy bármit eltitkoltak volna a Paksi Atomerőmű földrengésbiztonságáról

 

Dr. Timár Gábor tanszékvezető, ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék
Dr. Timár Gábor tanszékvezető, ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék

 

A paksi bővítés telephely-engedélyeztetése során az elmúlt évben elvégzett földtani kutatás során aktív tektonikai törésvonalra bukkantak az atomerőmű alatt. Mennyire veszélyes ez a törésvonal?

Hadd kezdjem messzebbről: Magyarország egy olyan zónában fekszik, ahol a földrengések bár nem gyakoriak, de azért előfordulnak. A Földön vannak földrengésmentes területek: Skandináviában nincs földrengés, Oroszország belsejében, Moszkva környékén nincs földrengés, Észak-Európában nincs földrengés. Dél-Európában viszont rengeteg van. Mi a kettő között vagyunk, egy átmeneti zónában, ahol az afrikai lemez nekinyomódik Európának, és ez ránk is kihat, ebből néha földrengések pattannak ki. Nem túl gyakran, és nem lehet előre megmondani, hogy mikor, de azért előfordul.

Az erőműépítést megelőző földtani kutatásnak két feladata van. Az egyik, hogy mekkora földrengésre – mekkora maximális felszíni gyorsulásra – méretezzék a létesítményt? Ennek ismeretében tervezhető, hogy ennél kisebb rengés esetén a reaktor biztonságosan leállítható és leállítás esetén biztonsággal hűthető is maradjon, vagyis sem a csernobili, sem a fukusimai baleset ne következhessen be földrengés következtében. Annak, hogy Pakson olyan földrengés történjen, ami annyira megrázza ezt az erőművet hogy a reaktor geometriája sérüljön, nagyon alacsony a valószínűsége.

A másik kutatási cél a járulékos hatások felderítése. Minden atomerőművet, a régi paksi blokkokat is, meg a most felépítendőket is, körbevesznek egy speciális épülettel, amit úgy hívunk, hogy konténment. A régi paksi erőműben két ilyen doboz van, mindegyikben két reaktorral. A konténment egy körülbelül 200 méterszer 100 méterszer 50 méteres betondoboz, jó vastag fala van, nagyobb, mint a Parlament, ezek a legnagyobb építményei ennek az országnak.

Az a feladata, hogy ha lezárják, akkor legfeljebb annyi levegőt ereszthet át, mint egy kétcentis luk. Ha bent bármi történik, mindegy hogy miért, nem engedi ki a radioaktivitást, a sugárzó anyagokat. A földtani kutatás fontos kérdése, hogy ez a konténment vajon sérülhet, vagy nem sérülhet. Mert ha megsérül, elvész a szigetelőképessége, és utána szinte lehetetlen – vagy borzasztó drága – helyreállítani. A konténment esetleges sérülése nem klasszikus üzemzavar, de ha a reaktorral bármi, akármilyen kis szivárgás, akkor történik, bármilyen okból, amikor ez a „doboz” sérült, az nagyon nem jó.

Képes ez a törésvonal akkora földrengést okozni, hogy megrongáljon egy ilyen masszív vasbeton épületet?

Hadd térjek vissza a szeizmológiára: Magyarországon az elmúlt száz-százhúsz évben, amióta vannak műszeres mérések, lehet látni hogy hol csoportosulnak a földrengések. Kirajzolódott, hogy Magyarország közepén, nagyjából Kaposvártól, körülbelül az Érmellékig húzódik egy törésöv, ami Szolnok alatt metszi a Tiszát, és éppen Paksnál a Dunát. Ezen a törésövön belül sok kisebb-nagyobb törésvonal van, és bár nem okoz nagy földrengéseket, de ezeknek a rengéseknek a legfiatalabb üledékekben is megtalálták a nyomait.

A mostani paksi földtani kutatás során megtaláltak több ilyen kisebb törésvonalat, köztük egy olyan vetőt is, amelyet ki is ástak, 2 méter mélységben. Ráadásul pontosan ott, ahova az új blokkok konténmentjét akarják építeni.

Tehát igaz, hogy közvetlenül az atomerőművi telephely, sőt, közvetlenül az új blokkok alatt fut ez a törésvonal?

Amennyire kivettem a tervekből, igen. Ezen persze viszonylag könnyű lenne segíteni, mert ha 100 méterrel eltolnák az egészet északra, akkor legalább nem közvetlenül a törésvonalra épülne. De ezt meg kéne tenni, hogy legalább ezt a kockázatot kivédjük.

Milyen bonyoldalmakkal kell számolni, ha mégis közvetlenül a törésvonalra épülnek az új atomerőművi blokkok?

Ezek a vonalak a föld mélyén történt elmozdulást közvetítik a felszín felé. Persze ami Pakson van, az nem a Szent András-törésvonal, amelyik átmetszi az országutat, és száz év elteltével az országút el van tolva néhány méterrel. Pakson az elmozdulások ennél sokkal kisebbek, de attól még ott vannak, és ha bekövetkezik valamilyen elmozdulás, akkor az a törésvonal mentén a felszínen is bekövetkezhet. Márpedig ennek a tetején ott lesz egy pár százezer tonnás építmény, aminek az egyik fele a másikhoz képest ha csak egy kicsivel akar elmozdulni, akkor is nagy problémát okoz.

A másik baj az, hogy egy ilyen vető képes arra is, hogy vizet közvetítsen, a felszín alatti vízáramlás a vető mentén könnyebb. A földtani kutatási jelentés egy másik, hidrogeológiai alfejezetéből kiderül, hogy találtak is olyan felületeket a talajközeli rétegekben, ahol ez a vízáramlási képesség megvan. Ha egy ilyen vízáramlási zóna pont ott éri el a felszínt, ahová ezt a konténmentet rátették, az földrengés nélkül is problémát okozhat.

A legnagyobb kockázat pedig a talajfolyás. Ha egy érdemi földmozgás kipattan – ez látszik a jelentésből, ez látszik az üledékekből –, akkor Paksnál hajlamos arra a föld, hogy elkezdjen megfolyni. Ezt a mérnökök úgy kezelik, hogy 20 méter vastag beton alapot terveztek az erőmű alá, hogy a talajfolyást kivédjék. Vannak olyan kollégák, akik azt mondják hogy még ez is kevés, ráadásul ha bármi miatt – mondjuk azért, mert alatta vízáramlás van, és egy kicsit meglököm – ez a beton alap eltörik vagy megreped, azt nem lehet többet kijavítani.

A régi paksi blokkok is alá vannak alapozva, de nem ennyire. Ezektől pár száz méterre most úgy akarnak egy 20 méter mély gödröt ásni, hogy a talajvíz szintje ennél jóval feljebb van. Tehát szivattyúzni kell majd, hogy a gödröt szárazon tartsuk. Emiatt, hacsak nem kezelik a problémát, a régi blokkok alatt is megbillen, ferde lesz a talajvízszint, gyakorlatilag kiszívjuk alóluk a vizet. Hogy a régi blokkok konténmentjének egy ilyen manőver nem tenne jót, az biztos.

Tehát a földrengések mellett a hidrológia is problémákat okozhat, egyrészt ha a föld alatti vízáramlások egybeesnek a megtalált vetővel, ami pont a leendő új blokkok alatt éri el a felszínt, másrészt mert a régi blokkok konténmentjét az újak építése földrengés nélkül is meggyengítheti. Szerintem ezek itt a fő kockázatok. Kezelhetők persze, de kezelni kell!

Mekkora a valószínűsége annak, hogy ezekből a problémákból egy vagy több is bekövetkezik?

A kockázatelemzés alapja mindig a bekövetkezési valószínűség és a bekövetkezés esetén minket ért kár szorzata. Egy atomerőmű károsodása – a környezeti hatásokról nem is szólva – óriási kár, ezért a szinte felfoghatatlanul alacsony valószínűségekkel is foglalkozni kell. Márpedig itt hétköznapi, de még földtudományos mértékkel mérve is tényleg nagyon kicsi valószínűségek vannak. Annyira alacsony valószínűségekről van szó, hogy a hozzá tartozó matematikánk nem elég jó.

Amikor ilyen hihetetlen pénzt belerak ebbe az ország, hogy derítsük fel az atomerőműnél a felszín alatti szerkezetet (a paksi bővítés telephelyengedélyeztetéséhez elvégzett Földtani Kutatási Program több mint 8 milliárd forintba került – a szerk.), az azért van, hogy ezeket a valószínűségeket kicsit pontosabban meg tudjuk mondani.

De ami az egésznek a lényege lenne, hogy igen vagy nem, lehet vagy nem új atomerőművet építeni ezen a helyszínen, azt már korábban, a földtani kutatás megkezdése előtt eldöntötték, és ennek a vizsgálatnak arra a döntésre sajnos nincs visszaható hatása. Sőt, abban sem vagyok biztos, hogy a tervezési és kivitelezési folyamatban elérhető-e, hogy tolják el az új blokkokat annyival északra, hogy ne legyen baj azzal, hogy a konténment törésvonalra épül. Előbb születtek meg a döntések, és aztán végezték el a kutatást.

Tehát a földtani kutatási program csak arra kellett, hogy egy már korábban meghozott döntést alátámasszon?

Ennek két szintje volt: maga az elvégzett kutatás szerintem teljesen korrekt és objektív, semmi olyasmiről nem tudok, hogy találtak volna valamit, amit nem tettek bele a zárójelentésbe. A kutatási program zárójelentésben benne van, hogy megtalálták a vetőt, a telephelyi kerítésen belül, kiásva, fényképpel, gyakorlatilag közvetlenül a talajszint alatt.

Az már érdekes, hogy ebből utána a döntéshozók és a köznép nyelvére lefordított verzióban már az áll, hogy igen, ez ott van, és akár tízezer éven belüli elmozduláshoz is kötődhet. Nem kötődik, ami ebben az esetben teljesen biztos, hanem kötődhet, így, feltételes módban, vagyis feltételes módba tettek egy kétségtelenül igaz állítást. Két méter mélyen biztos, hogy tízezer éven belüli az elmozdulás, az a vonal aktív.

Jól értem tehát, hogy találtak egy a felszínre kifutó törésvonalat az atomerőmű telephelyén, a kerítésen belül, sőt, közvetlenül az építendő új blokkok betonalapzata alatt? A Nemzetközi Atomernergia Ügynökség (NAÜ) biztonsági ajánlásai, és az ennek alapján született magyar kormányrendelet szerint egy ilyen vető megléte a leendő atomerőművi telephely 10 kilométeres körzetében bárhol kizáró ok lenne. Miért tartja alkalmasnak mégis a telephelyet a földtani kutatást értékelő Tudományos Támogató Testület?

Hadd hivatkozzak a fenti valószínűségekre és azok kicsiny voltára és nehéz kezelhetőségére. Mivel ez elég nehezen becsülhető, a NAÜ azért fogadott el néhány ökölszabályt, pl. hogy ha ilyen vető van, akkor oda ne épüljön erőmű. Ráadásul azt, hogy ilyen vető van ott, már a projekt megindulta előtt tudni lehetett. 1997-98-ban, a dunai szeizmikus mérések alapján éppen Horváth Ferenc (geofizikus professzor, a Tudományos Támogató Testület tagja – a szerk.) és szerzőtársai írtak egy tanulmányt, hogy van bizonyíték negyedidőszaki tektonizmusra Paks környékén. Most ez megjelenik – és tényleg korrekt módon megjelenik – a tanulmányban, a végkövetkeztetés pedig az, hogy minden rendben, hadd épüljön.

Ezért lett az új kulcsszó a „kapabilitás”, a szakvélemény pedig az, hogy ez a vető nem „kapabilis”. Én nem tudom hogy mi ez a szó, nyilván valami olyasmit akarnak mondani vele, hogy ez a vető nem alkalmas arra, hogy bajt csináljon.

A kapabilitás nem egy földtudományi szakkifejezés?

Hát, legalábbis korábban nem találkoztam vele. Ha van elmozdulás a felszín közelében, kiásható, látszik, akkor az már mindegy, hogy mekkora. Korábban csak egy korlátozott felbontóképességű geofizikai módszerrel volt indikáció arra, hogy van ott valami, de most meg is találták és le is fényképezték. Maga a szerkezet a mélyben biztos, hogy sokkal nagyobb annál, mint amit a felszínen kiástak belőle.

Szerintem számítottak rá, hogy ez egy idő elteltével átszivárog a köztudatba, hogy itt valami van, tehát fel kellett készülni, hogy mit lehet erre mondani. Ám ez elég vékony jég: bár szerintem is kicsi az esélye, hogy bajt csináljon ez a vető az erőmű üzemideje alatt, de vajon a baj esetén bekövetkező kárhoz képest is kicsi? Ha a tízezer éve még bizonyítottan aktív vető kizáró ok a jogszabályok szerint, akkor itt nem is lenne szabad kérdésnek lennie.

Bodoky Tamás

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Sándor Rózsa

  Pontosan 100 méter.Ennek a f@sznak röntgenszeme van !

  • inkább neki hiszek, mint neked vagy a fidessmaffiának.

  • porcika2

   Ez a törésvonal nem olyan, mint például a Vörös-tengernél található, vagy a a kaliforniai Szent András-törésvonal, mert ez jóval kisebb. Miután az Orbán kormány hozott egy olyan rendeletet, mely alapján ilyen építményt nem szabad veszélyzónába építeni, de azt figyelmen kívül kívánják hagyni. Ezért mondta Dr. Timár Gábor egyetemi docens, hogy legalább 100 méterrel vigyék arrébb, amely már egy nagyobb biztonságot ad, bár jobb lenne ha már mindenképpen fel kívánják építeni, hogy az összes ez ügyben érdekelt szakember összeülne, s megtárgyalnák, hogy miképpen lehetne megoldani ezen problémát.

   • János Virág

    A Berhidai földrengés nem is volt olyan régen! És milyen kárt okozott!

  • desusenpai

   Nem pontosan te debil fasz, hanem legalább. Ez egy “ha már muszáj, legalább ennyit tegyünk meg” féle kockázat-csökkentő ajánlás.

 • BuvárKund

  Ő volt a tanszék Kisz-titkára ? Most milyen pontosan meg tudja mondani ?

  • Hogy komcsi volt még nem jelenti, hogy nem tud számolni. A geofizikához jobban ért mint te.

   • BuvárKund

    akkor csak a Kisz titkárok maradhattak benn a tanszékeken… Belőlük lettek a mai professzorok.. , akik se tanitani se tudóskodni nem tudnak… azért tart itt a gazdaság, nincs innováció..

   • BuvárKund

    Szerinted ő miért értene hozzá ? Mert Kisz-titkár volt ?

  • desusenpai

   Hogy tudta volna jobban megmondani, ha a kutatás 2015ben volt?

   Márészt 2003-ban doktorált szóval nehezen lehetett az egyetemen kiszes, te idióta.

  • Peter Smith

   Összetéveszted kövérlacival!

 • Laciapu

  Majd Rezsi Szilárd megmondja a tutit! – oszt’ jónapot…

 • István Szabó

  A ki ijet állít az nagyvalószínűséggel sorosbérenc,rezsi nemzetes úr kifogja hirdetni,ugyanis amit a fidesz tesz az maga a tökéj.

 • Mariann Trombitás

  Szóval – nem lehet tudni hol és mikor – —–akkor??? Ne legyen Pakson? Ne legyen sehol? Ennyi. Ezt is megfúrjátok mint megannyi mást amire képesek vagytok -Orbán védelme alatt. https://uploads.disquscdn.com/images/23bfb5087a2fc26b724938fc4449a9bee0bbe0f117d00ceac32ee6ba376ad1d8.png

  • Péter BÖreg

   Nyugi Szél Bernike felől fúj a szél: nincs népszavazás, ott nem lehet megfúrni, most keres fogásokat.

 • Oroszlán Berber

  “A mostani paksi földtani kutatás során megtaláltak több ilyen kisebb törésvonalat, köztük egy olyan vetőt is, amelyet ki is ástak, 2 méter mélységben.”
  Egy frászt!
  Ezer ilyen suvadást lehet találni ott, ahol valamikor a Duna járt, és elmosta a saját – korábban kialakított – partját.

 • Harkály

  Már a 90-es évek szeizmikus vizsgálatai során kiderült, hogy Paks törésvonalra települt. A szakma több hazai és nemzetközi konferencián beszámolt erről. Akkor egy nagyszabású program indult a kockázatok csökkentésére, nemzetközi részvétellel. Abban az időben a szakma nem örült volna, ha az új blokkok is a már akkor ismert földtani szerkezetre épülnek. Nem tudom, mi változott 25 év alatt a földtani szerkezetben.Különösen kockázatosnak tűnik a szakmai előírások és a tények ellentmondása.

 • plaszi laci

  … továbbra is csak röhejes, hogy “hirtelen aggódóék” még mindig csak egy rajzon meglévő dolog miatt kárálnak… viszont nem fosnak egy már létező, ugyanott lévő, fűtőelemekkel feltöltötten működő Paks 1 miatt … logikus… nem…?!? 😀 😀 😀

  • Tamás Nagy

   Lacika! A papíron meglévő előbb-utóbb materializálódik majd. S akkor aztán te is aggódhatsz hirtelen. Ne adja az ég ugyanis, hogy a lehetőségből valóság váljon, mert akkor elfeledhetjük pár száz évre a Dunántúlt.

   • Kiss Imre

    Inkább (jó)pár ezer évre…..

  • Harkály

   A létező I-IV. blokkokhoz:Én
   kb. 15 éven át foglalkoztam másokkal együtt az eredetileg rosszul
   -dinamikai szempontok elhagyásával- tervezett orosz Paks I.
   véges-elemes dinamikai felülvizsgálatával. Emellett a primerköri
   hurokvezetékek nem javítható hegesztési hibáinak a manőverező
   üzemvitelre gyakorolt hatásával és hasonlókkal. Dinamikailag a GERB Gmbh
   és a Siemens is partnerek voltak a hibás orosz tervezés és kivitelezés
   problémáinak kiküszöbölésében. De a vezérlést a fél KFKI, a VEIKI, a BME,NME, Pécsi Főiskola ERBE, ERŐTERV, és
   sokan mások pl. emlékeim szerint finn kooperációval próbálták rendbe tenni.
   Emellett volt egy biztonságnövelő projekt korábban USA cégek bevonásával
   is , mivel az orosz szabványok szerint kivitelezett I-IV. blokkok
   nukleáris biztonság növelését is meg kellett oldani. Ez az ASME kódok
   figyelembe vételével történt, és az NRC is segített. Most úgy tűnik, nem
   tanultak a döntéshozók a korábbiakból, pedig sokan vannak még, akik
   szeretnének és tudnának is segíteni. Ha hagynák. Ezért sem vagyunk sokan igazán nyugodtak, hiszen a még a szükséges intellektuális kapacitás töredéke sem áll rendelkezésre a korábbiakhoz képest.

 • János Virág

  Akkor lesz nagy pukk,nekünk meg kampec!

 • rdos

  Kapabilis vető téma. Idézem:

  ” Számos vető a felszínen is észlelhető elvetést hoz létre: ezek az ún.kapabilis törések (capable fault). Vannak a felszín alatt elvégződő törések is: az ún.vakvetők (blind fault).”

  Forrásom:
  http://www.sze.hu/ed/HorvathBada.pdf

  Röviden, a kapabilis ellentéte nem a “nem kapabilis” hanem a “vakvető”. Na mostan ha tízezer éves kb 2 m vastag üledékkel fedett az akkor a felszínt elért vető, és követelmény százezer évesnél ne legyen fiatalabb, akkor jelentősége annak hogy nem ér ki a felszínre nincs!

  • Oroszlán Berber

   Az általad hivatkozott anyag legfontosabb megállapítása:
   “A teljes pannon összletet elvető törésrendszer a felső pleisztocén folyami hordalékokat nem érinti.”
   Ez is bizonyítja, hogy a 2 m. mély kutatóárokban feltárt elmozdulásoknak semmi közük a tektonikához.

 • rdos

  Még egyszerűbben fogalmazva, tízezer éve a felszínt elérő volt a vető (“szép magyar szóval” kapabilis volt), követelmény hogy százezer évesnél ne legyen fiatalabb, vagyis nem elég száz méterrel eltolni Paks2-t (és persze Paks1-et is), hanem tíz km-el kell eltolni a mai jogszabályok szerint!

  A másik gondolat (csontvázas Paks2-es cikknél hsz-emben már írtam), a vetőknek az a számunkra kellemetlen tulajdonsága van hogy hajlamosak kiújulni. Egyszerűen azért, mert ott a földkéreg már meggyengült!

 • Attila

  Le kellenne allitani az egesz projektet ez mar egesz biztos. Mar nem csak az anyagiak hanem a biztonsagi szempontok miatt is

  • Oroszlán Berber

   Le kellene állítani, de nem a vetők meg a földrengések miatt.

 • Jó magam

  Ezek szerint egy atombombára ültetnek bennünket? És mi lesz, ha mondjuk a vezérlés úgy működik, mint a hármas metró felújított vagonjainál. Újabb érv a kivándorlás mellett!

  • Paul James Bhear

   javasolnám neked mondjuk Franciaországot, ahol 18 erőműben 58 reaktor van …
   vagy mit szól Anglia 19, Svédország 10 reaktorához? A világban összesen 435 …
   usgyi kifelé…

 • Péter Timár

  Kíváncsi vagyok, hogy PAKS I-el mi a helyzet.
  Mennyire van a törésvonaltól?
  Ja és mit számít, ha 200 méterrel arrébb építik.
  Mikor volt utoljára ebben a körzetben földrengés?
  Kaliforniában tudtommal több száz atomerőmű működik.

  • Károly Baráth

   Kaliforniában nincs több száz atomerőmű!!!

 • Gondolkodj

  Szerintem teljesen mindegy, hogy van törésvonal vagy nincs alatta. Sokkal megnyugtatóbb gondolat lenne számomra ha valami oknál fogva néhány szélgenerátor elfekszik a földön minthogy ezt érje valami. Mert akkor a jó Isten legyen velünk.És azért felhívnám a figyelmet, hogy a múlt jó iránymutatás. De tettünk és teszünk folyamatosan azért, hogy ne legyen kiszámítható ez a föld..

 • Sántáné Bak Éva

  Tudomására kell hozni a vetőnek, hogy nem kapabilis és ügy kipipálva… De azért ez mégis csak megdöbbentő és elszomorító 🙁