Cikkek

Az EMMI 5 milliárd forintot fizetett a Pallas Athéné Egyetem PPP-szerződésének megszüntetéséért

 

Tavaly decemberben jelentette be Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy az EMMI 12 egyetem összesen 29 milliárd forintnyi, PPP-projektből adódó kötelezettségét fizeti ki egy összegben. A Matolcsy György jegybankelnök kedvenc egyetemének, a Pallas Athéné Egyetemnek juttatott 5,3 milliárdos támogatás bőven az átlag fölött van, de önmagában is groteszk, hogy a koldus fizeti az úr hobbiját.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

Nem olyan bonyolult konstrukció ez, három lépésben a Matolcsy-családnál vagyunk. Van egyszer a Nemzeti Bank, meg ennek az alapítványai, a Pallas Athéné Domus Ezmegaz-alapítványok. Ezek, szám szerint hatan, fejenként egy–egy kétmilliárd forint értékű törzsrészvényt birtokolnak a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt-ben (KEDO Zrt.)

A zrt pedig kiemelt támogatója a 2016 nyarán a Szolnoki és a Kecskeméti Főiskola összevonásával gründolt Pallas Athéné Egyetemnek, amit sokan nemes egyszerűséggel Matolcsy egyetemének neveznek. A KEDO-nak van konkrét feladata is: szervezi, bonyolítja és finanszírozza az új kecskeméti egyetemi campus építését.

És ahogy az a klasszikus Matolcsy-projektek esetében lenni szokott, itt is családi háló erősíti az üzleti/szervezeti kapcsolatot: Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester férje, Szemerey Szabolcs a 12 milliárdnyi közpénzből gazdálkodó KEDO Zrt. vezérigazgatója. Szemerey Szabolcs kétszeresen is unokatestvér: egyrészt a jegybankelnök, másrészt egy másik Szemerey, a Növekedési Hitelbankkal az MNB pénzéből is gazdálkodó Szemerey Tamás révén.

A két Szemerey maga is a klasszikus Matolcsy-értelemben vett unokatestvér: Tamás bankja, az NHB tavaly 400 milliós vállalkozásfejlesztési hitelt nyújtott Szabolcs 4 milliós tőkéjű Szempont Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Egyszemélyes Kft-jének. Bár a kölcsönszerződés szerint a banki jelzálog kiterjed a cég és a kapcsolt vállalkozások minden szóba jöhető vagyonára, az ügylet mégis elég merésznek tűnik a társaságok összesen évi néhány tízmilliónyi bevétele és a hitel összegéhez képest alig látható nyeresége alapján.

Kapcsolódó cikkek

Sellők és Matolcsy-rokonok hada bukkant fel a vizes-vb imázsfilmjének farvizén

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint Matolcsy György hazudott nekünk

MNB kontra Figyelő: ilyen az, amikor működik az újságírói forrásvédelem

Uniós és magyar közpénzek a kormánypárti médiafoglalás szolgálatában 2014-2016

Tényleg megússzák fejenként kétszázezer forint bírsággal az MNB alapítványai a közbeszerzések nélküli közpénzköltést?

Nincs harmadik félidő – Nyikos László, a jegybank jobbikos fb-tagja az MNB ingatlanvásárlásairól

Az MNB alapítványai kivonják magukat a közbeszerzés és a nyilvánosság alól – de sikerült?

Hűtlen kezeléssel vádolt zugbankár az MNB festményüzlete mögött

Fidesz-közeli műértők irányítják az MNB 30 milliárdos műkincsvásárlási programját

Bár szervezetileg nincs közvetlen kapcsolat a jegybank és az új kecskeméti/szolnoki felsőoktatási centrum között, de már maga a név is – Pallas Athéné Egyetem- önmagáért beszél. De ennél konkrétabb összefüggések is vannak az MNB-egyetem-KEDO Zrt. háromszögben: tavaly novemberig a KEDO Zrt. igazgatóságának elnöke volt Ailer Piroska, aki 2013 óta a Kecskeméti Főiskola, később az egyetem rektora. Ugyancsak tagja az it-nek Fömötör Barna, az MNB főigazgatója.

A rektor asszony tavaly novemberben távozott ugyan a KEDO igazgatóságából, de változatlanul tagja a PADMA (Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány) kuratóriumának. 2015-ös alapítása óta ugyancsak tagja a KEDO igazgatóságának Csizmadia (Attila) Norbert, aki Matolcsy államtitkára volt még az első Orbán-kormányban, majd a Matolcsy vezette MNB gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója lett.

Ebből a pozícióból tavaly nyáron, a jegybanki alapítványok körüli ügyek kirobbanásakor távozott – úgy néz ki az MNB-alapítványok botrányában Csizmadia lett a vezéráldozat.

A kevésbé a frontvonalon lévő tisztségeit viszont megtarthatta: a KEDO igazgatósági tagsága mellett továbbra is elnökli a PAGEO kuratóriumát, és – Ailer Piroskával együtt – változatlanul kuratóriumi tag a PADOC-ban és a PADMA-ban. És ha ez nem lett volna elég, a KEDO Zrt. felügyelőbizottságban is találunk ismerős nevet: Dr. Polt-Palásthy Marianna Gabriella legfőbbügyészné, az MNB főszemélyzetise felügyeli a kissé belterjes projektet. Persze nem ingyen.

Adódik a kérdés, mit akar az MNB, közelebbről Matolcsy jegybankelnök a kecskeméti egyetemmel? Kissé nyersen: ebből a rengeteg pénzből egyetemi szinten művelt matolcsyzmust. A PADMA honlapjának óvatosabb megfogalmazásában: „Az MNB a rendelkezésére álló eszközökkel segíteni kívánja a magyarországi közgazdasági oktatást, az új irányzatok elterjedését, a tudományos műhelyek munkáját, a pénzügyi műveltség szélesítését és ennek érdekében hirdette meg a Pallas Athéné Közgondolkodási Programját és – többek között – e céljai megvalósítására alapítványokat hozott létre.”

Az alapítványok a 12 milliárddal kistafírozott KEDO-t hozták létre, hogy megépítse a Pallas Athéné Egyetem kecskeméti campusát. A projekt összköltsége a mostani tervek alapján éppen 12 milliárd forint körül lesz, az ajánlattételi felhívás a tervezés-kivitelezésre október közepén meg is jelent, azóta háromszor módosították.

Hogy pontosan milyen informális megállapodás lehet az EMMI és az MNB vezetése között a kecskeméti egyetem ügyében, azt persze nem tudni, a minisztérium mindenesetre most a maga szerény eszközeivel kicsit megtolta a projektet, amelynek célja, hogy hazánkban végre egyetemi szintén is értelmezzék, mi is az a Magyar Banán meg a Déli Duna Csáp.

Becker András

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás