A helység kalapácsa

Kéz kezet mos: Balmazújvárosban senkit nem zavar a polgármester kenőpénzügye

Balmazújváros polgármesterével szemben korrupciós bűncselekmények elkövetésének vádja miatt büntetőeljárás folyik. Az ügy másik érintettje, az előző polgármester, ma már országgyűlési képviselő, csak tanú lett az ügyben. A városban viszont nincs katasztrófahangulat, sőt, mintha a régi mederben folynának a dolgok.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Van egy – igaz csak egy – polgármester Magyarországon, aki ellen nemcsak nyomozás folyt, de vádat is emeltek hivatali vesztegetés elkövetésének gyanúja miatt. Dr. Veres Margit sok évnyi jegyzősködés után váltotta 2014-ben Tiba Istvánt Balmazújváros polgármesteri székében. A parlamenti képviselőként is tevékenykedő Tiba ekkor már nyolc éve vezette a várost, de ’14-ben inkább az Országgyűlést választotta, és maga helyett a jegyzőjét, dr. Veres Margitot ajánlotta. Pártokon átívelő ötlet volt, Verest a Fidesz és az MSZP is támogatta.

Az eset viszont, amely miatt a polgármester asszony most bíróság előtt áll, még 2012-ben történt. A vádirat szerint az akkor még jegyzőként dolgozó Veres december 21-én egy borítékban 5 millió forint készpénzt vett át egy helyi nagyvállalkozótól – nem sokkal korábban szavazott meg a polgármester ajánlására a képviselőtestület 180 millió forint támogatást a vállalkozó egyik projektjéhez: K. Sándor a helyi NB I-es kézilabdacsapat tulajdonosa, a támogatás pedig egy 600 milliós rendezvénycsarnokra szólt, amelyben a csapat mellett a város is kapott évi 20 napra rendezvényszervezésre jogot.

A polgármester asszony a bíróság előtt nem is tagadta a pénz átvételét, és azt sem, hogy abból 400 ezret kivett magának. Igaz ezt nehéz is lett volna, mert mint utóbb kiderült, a telefonbeszélgetéseiket a szakszolgálat rögzítette. Így azt is, ahogy a polgármester felhatalmazza, hogy vegyen ki magának 400 ezer forintot – a többit másnap átadta Tibának.

Kölcsön bizalmi alapon

A múlt hónap végén tartott utolsó tárgyalási napon a bíróság meghallgatta a felvételeket, illetve a vádlottak ezzel kapcsolatos védekezését. A sajtóbeszámolók alapján úgy tűnik, ez lényegében arra épül, hogy az érintettek közti beszélgetésben elhangzó mondatok és kifejezések nem azt jelentik, amit a hétköznapi értelemben jelenteni szoktak: így a „visszacsorgatni”, „ajándék”, „adjál 3 milliót” korántsem hivatali vesztegetésre utalnak, az átvett 5 millió pedig a vállalkozótól a polgármesternek nyújtott kölcsön.

Tiba István védekezése szerint nem a saját céljaira fordította a kapott összeget, hanem a város egyik átmeneti pénzzavarba került cégét, a Balmazújvárosi Sport Kft-t segítette ki. A pénz útját a vállalkozótól Tiba polgármesterig semmilyen dokumentum nem rögzítette, a tanúvallomások szerint azért, mert a felek megbíztak egymásban, így fölöslegesnek tűnt elismervényekkel bíbelődni.

A védekezés abszurd báján túl van egy sajátos ellentmondás a történetben. 2013-ban a nyomozók már Tiba legközvetlenebb környezetében gyűjtöttek adatokat. (Tiba telefonját közvetlenül, lévén képviselő, nem hallgathatták le, de az ügy többi szereplőjéét igen.) Márpedig nagyon nehéz elképzelni, hogy ezt, egy évvel az országgyűlési választások előtt megtehették volna legfelsőbb jóváhagyás nélkül.

Vagyis feltehetőleg kilövési engedély volt a polgármester-képviselőre, egy évvel később mégis ő lett a Fidesz helyi jelöltje. Nyert is, igaz, csak a szavazatok 48 százalékával. Helyben többféle magyarázat is kering az ellentmondás okaira, de igazán senki nem érti, mi történt.

Mintha mi sem történt volna

Ahogy még jó néhány mást sem a város ügyeivel kapcsolatban. Azt inkább csak sérelmezik, hogy a város cégeit egytől-egyig „külsősök”, azaz nem balmazújvárosiak vezetik – helyi forrásaink szerint ebben szerepe lehet annak, hogy a városvezetés nem nagyon akarja, hogy az újvárosiak belelássanak a kártyákba.

Ha így van, ha nem, az önkormányzat honlapjának „Üvegzseb” oldala utoljára négy éve frissült – ez valóban kevés lehet a bizalom újjáépítéséhez. De a többi, kötelezően közzéteendő dokumentummal sem sokkal jobb a helyzet: a közbeszerzés – szerződések oldalon 2015-re például mindössze két szerződést talál az érdeklődő. Azt gondolhatnánk, Balmazújváros annyira rossz helyzetben van, hogy csak ennyire futja, nem vesznek soha semmit 5 millió forint fölötti értékben. Kicsit más képet mutat azonban a Közbeszerzési Értesítő: e szerint a város és a cégei tavaly 19 darab ötmillió feletti szerződést kötöttek, összesen 784 millió forint értékben.

Ezeknek kötelezően szerepelni kellene az önkormányzat, illetve a város tulajdonában álló cégek honlapján – csakhogy a városi kft-k honlapján nem találunk sem a közbeszerzésekre, sem a megkötött szerződésekre vonatkozó adatokat. Pedig volna mit megosztani az érdeklődőkkel: a Balmaz Sport Kft. például – noha van honlapja – egy árva szót nem áldoz arra a 200 millió forintra, amit 2015-ben különböző projektekre elköltött. Felbukkan viszont a honlapon a vezetőség tagjai között az expolgármester, Tiba István – a honlap szerint ő a klub képviselője.

Tiba képviselő felbukkan más közbeszerzéseknél is: dacára annak, hogy másfél éve volt jegyzője irányítja a várost, Tiba szerepel némelyik közbeszerzésben kapcsolattartóként, például a Mitra Invest Kft. esetében. A Mitra 2015-ben három szerződés alapján 43 millió forintnyi megbízást kapott  a várostól marketing és kommunikációs feladatokra – ami lássuk be, nem kevés egy 18 ezer lakosú város esetében.

Igaz, az önkormányzatnak van egy gyógyfürdője is, a Kamilla Gyógy- és Termálfürdő, ezt például 18 millióért marketingeli a cég. Az ügyletnek ad némi vajszínű árnyalatot, hogy a gyógyfürdős cég vezetője egy bizonyos Bagi Zsolt – a véletlen úgy hozta, hogy Bagi cége, az Anoment Trade Kft. is nyert tavaly Balmazújvárosban, nettó 11,5 millióért végeznek éppen marketing kommunikációs tevékenységet.

A kiszervezett közpénzköltés

A fürdős céget – Balmaz-Kamilla Kft. – tavaly év végén alapította a város, a fürdő üzemeltetése mellett éppen a marketingtevékenység ellátására. A cég gazdálkodási adatai csak május végén lesznek nyilvánosak, de a városvezetés annyira elégedett lehetett Bagi ügyvezető tevékenységével, hogy a cég tavaly október 29-én elfogadott Közbeszerzési Szabályzatában felhatalmazta, hogy 100 milliós értékhatárig önállóan intézhesse a közbeszerzéseket. A cégvezető pedig szárnyakat kapott: már másnap, október 30-án kiment a közbeszerzésre meghívott négy cégnek a kiírás, amivel megindult az eljárás, melynek eredményeképp jövőre a debreceni IT and Communication Kft. marketingelheti a balmazújvárosi fürdőt, nettó 21 millió forintért.

De nem Bagi ügyvezető az egyetlen a városban, akivel kapcsolatban érdekkonfliktus merül fel: A város egészségügyi szolgáltatója, a Balmazújvárosi VESZ Városi Egészségügyi Szolgálat Nonprofit Kft. idén két pályázatot is kiírt egy TÁMOP-projekthez kapcsolódóan. Mindkettőn a Fam-Arzt Háziorvosi Bt. nyert, összesen 47,6 millió forintot. A bt egyetlen beltagja dr. Szikora Miklós, aki egy másik jogviszony keretében orvosként a kiíró városi egészségügyi szolgáltatónál dolgozik.

A maga módján tehát minden megy tovább Balmazújvárosban, a polgármester és a helyi nagyvállalkozó ellen folyó büntetőper következő tárgyalási napja egy hónap múlva, április 15-én lesz.

Becker András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás