Cikkek

Sellők és Matolcsy-rokonok hada bukkant fel a vizes-vb imázsfilmjének farvizén

Mi a közös egy gyerekeknek készült ausztrál sorozatban, Hosszú Katinkában és Matolcsy György kiterjedt rokonságában? Hát, persze, hogy a 2017-es vizes-vb sokat citált, 55 millió forintba került reklámvideója.

 

banner2_mozgo_2

 

Részletesen számoltunk be a Hosszú Katinka és a Magyar Úszószövetség közötti casus bellit jelentő promóciós videó körüli finomságokról. A szálak Kecskemétre vezettek, a helyi önkormányzat állta az 55 milliós cehet. A polgármester állításával ellentétben azonban nem a Kecskeméti Városi Televízió készítette a 2017-es budapesti vizes-vb-t népszerűsítő videót, hanem az arra kapott támogatást kifizette egy produkciós cégnek, az Argusnak.

Előzmények

Magáncéghez került az úszóvébé félperces imázsfilmjéért járó 55 millió forint

Velünk élő nyolcvanas évek: Gyárfás Tamás portréja

Hogyan lett a 8-ból 50 milliárd forint? – Így kúsztak az egekbe a vizes-vb költségei

Orbán meghódításával ért révbe Gyárfás Tamás maratoni küzdelme a hatalmas budapesti uszodáért

A reklámfilm körül azonban a konfliktuson kívül több színes részlet is felbukkan. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a vizes-vb-t népszerűsítő alkotás meglepő hasonlóságokat mutat egy gyerekeknek készült ausztrál sorozattal.

A H2O: Just Add Water című sorozat három olyan lányról szólt, akik holdfény hatására sellővé váltak. A vb promóvideójában számos olyan felvétel látható, amelyeket pont ugyanúgy vettek fel, mint a H2O sellőit úszkálás közben. Ez persze adódhat a tematikák egybeeséséből, a legfeltűnőbb hasonlóság mégis a sorozat alcíme: Just Add Water, amely szóról szóra a vizes-vb filmjének a címe.

 

 

Ugyancsak a szórakoztató filmek világát idézi a rokoni szálaknak az a szövevényes hálózata, amely az egész történetet belengi. Nem azt akarjuk sugallni, hogy Matolcsy György veszett össze a 30 másodperces filmen Hosszú Katinkával, de nézzük csak, hogyan jutunk el az unortodox MNB-elnöktől a világbajnok úszóig.

A kecskeméti gyökerekkel rendelkező Matolcsy Györgynek van egy ismert bridzspartnere és egyben unokatestvére, Szemerey Tamás, energia- és villamosgép-ipari nagyvállalkozó, milliárdos, akinek a BanKonzult Kft.-n keresztül az MNB-s növekedési hiteleket kihelyező NHB Növekedési Hitelbank és közvetve médiavállalkozások (Vs.hu és újabban Origó) is az érdekeltségében vannak.

Az NHB neve onnan lehet ismerős, hogy ez a pénzintézet hitelezte Matolcsy György fiának vállalkozását a Balaton Bútor Kft. megszerzéséhez.

Matolcsy egy másik unokatestvére a Szemerey-ágon, Szabolcs nemrég az MNB Pallas Athéné alapítványai által alapított, éppen Kecskeméten megépülő modern közgazdasági kutató, fejlesztő és oktatási központot fejlesztő Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. vezérigazgatója lett.

Szemerey Szabolcs hitvesét, Szemereyné Pataki Klaudiát, akkor még kecskeméti alpolgármesterként, 2012-ben járműipari képzéssel és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Szemereyné 2013-ban országgyűlési képviselő lett a Bács-kiskun megyei listáról, miután a térség addigi képviselője – Matolcsy György – más megbízatást kapott. Az addigi alpolgármestert 2014-ben választották Kecskemét polgármesterévé.

 

 

Szemerey Szabolcsnak azonban vannak más rokonai is: néhai nagymamája, a 101 évesen tavaly elhunyt Szemereyné Törös Klára híres sportoló volt, az 1936-os berlini olimpián bronzérmet szerzett a tornászcsapat tagjaként.

A férje révén Kecskemétre került Törös Klára sportcsaládban élt, unokaöccse úszóedző lett, Belgiumban és Dél-Afrikában élt évtizedekig, majd a 2010-es évek elején visszatért Magyarországra.

Törös Károly 2014-ben érkezett Kecskemétre, azóta a helyi úszók edzője és a MÚSZ elnökségi tagja – és a hírös.hu cikke szerint éppen ő vetette fel, hogy a város szálljon be a vizes-vb promóciójába a film elkészítésével. Persze az ötletből nem lett volna film, ha nem karolja fel Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester.

Csepregi BotondD. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk, szavazz a KIMITTUD közadatigénylő rendszerre a Sozial Marie pályázaton!

– Kattints erre a linkre,
– Add meg az email címed,
– Kattints a visszaigazoló emailre,
– Ha véletlenül nem találod, keresd a SPAM mappában.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás