Cikkek

IT-szolgáltatásokat is a piaci ár sokszorosáért vásárol a Türr István Intézet

A meghökkentően drága hóeltakarítási megbízás után a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) újabb csodálatos szerződéseire bukkantunk: a TKKI nettó 22 millió forintért szerződött szerver-hosting szolgáltatásra 33 hónapra egy olyan céggel, amelyik egyébként elmondása szerint a piacon nem kínál „klasszikus szerverhosting” szolgáltatást. És ahogy ezt már lassan megszokjuk az intézet beszerzéseivel kapcsolatban, a piacon nem találtunk olyan árajánlatot, amely akárcsak közelítene a TKKI által vásárolt szolgáltatáséhoz.

Az intézetre amúgy is nehéz napok járnak: épp csak lecsengett a piaci ár sokszorosáért folytatott képzések ügye, máris jött a hóeltakarítási botrány, és úgy tűnik, az általunk a Közbeszerzési Értesítőben megtalált szerver-hosting-szerződések is hiánytalanul beleillenek a sorba.

Ezeket a dokumentumokat éppenséggel találhattuk volna a TKKI honlapján is, csakhogy az intézet elég kevéssé közlékeny adatgazda: honlapján hosszú ideig nem voltak fönt a kötelezően közzéteendő adatok a beszerzésekről, aztán hosszas érdeklődés után kikerültek – igaz, az 5 millió feletti szerződések adatai most is csak júniusig találhatók meg. Ráadásul a TKKI az egyik notórius adatigénylés-megtagadó.

A TKKI-val kapcsolatban eddig napfényre került ügyek alapján már nem különösebben meglepő, hogy az intézet egy olyan céggel kötött szerződést szerver-hostingra, amelyik honlapja szerint nem is foglakozik ilyen tevékenységgel. És ha ez nem lenne elég: a meghívásos közbeszerzési eljárásra rivális ajánlattevőnek egy olyan céget hívtak meg, amelyik a saját elmondása szintén nem foglakozik klasszikus szerver-hostinggal.

Tévedés ne essék, ezért a 22 millióért a TKKI nem valami hiper-szuper hardvert bérel, ez csak a szerver elhelyezésére kötött szerződés, amolyan szállodai szolgáltatás, ahol a nap 24 órájában minden szükséges feltételt biztosítanak a számító és tároló egység, azaz a szerver számára.

Exkluzív partnerség

A kiírás műszaki paraméterei ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy az EMMI alá tartozó intézménynél valamilyen szupertitkos kutatás és fejlesztés folyik. Legalábbis a követelményrendszer, amit a Türr támasztott a beszállítóval szemben, erre utal: 24 órás épületvédelem külső behatolás ellen, zártláncú videó- és rögzítő rendszer biztosítása – a többszintű beléptetőrendszer már csak hab a tortán.

A TKKI honlapját 2011. december 12-én láthatta először a nagyvilág, majd ugyanazon év augusztusában új köntöst kapott a nem túl bonyolult weboldal. Magát a tkki.hu domaint a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ regisztráltatta még 2011 júniusában az IWD Kft-nél, és jelenleg is ez a kft. szolgáltatja a névszervert – ugyanakkor a cég ügyvezetőjének elmondása szerint ők mást nem szolgáltatnak az intézetnek.

Mivel a Türr honlapján a kötelező közzétételi listában nem találtunk 2015-öt megelőzően szerver-hosting szolgáltatásra kötött szerződést, közérdekű-adatigényléssel fordultunk a TKKI-hoz.

Egy hónapig nem válaszoltak, csak hitegettek. Ezt megelégelve a NAIH-hoz fordultunk: az eljárás a mai napig tart, viszont az adatvédelmi hatóság közbenjárására végül megkaptuk a kért szerződéseket, amelyek alapján rekonstruálni tudtuk a történéseket.

Az első szerver-hosting szolgáltatási szerződést 2013 decemberében kötötték 12 hónapra a Nádor Rendszerház Kft-vel havi nettó 473 ezer forintos szolgáltatási áron, majd ezt a szerződést megtoldották három hónappal. Bár így a TKKI átlépte a közzétételi kötelezettséget jelentő nettó ötmillió forintos szerződési értéket, a közzétételi listában ez a szerződés nem szerepel.

A Nádor honlapján szerver-hosting szolgáltatásra utaló adat nem lehető fel, bár telefonon azt a felvilágosítást adták, hogy foglakoznak ilyen tevékenységgel, de kérésünkre a szolgáltatási paramétereket és árakat nem küldték meg.

Miután a Nádor Rendszerház Kft-vel kötött szerződés lejárt, 2015. május 7-én a Türr új szerződést köt egy éves időtartamra a Nádorral szerverpark üzemeltetésére nettó 17,6  millió forint értékben. Viszont a három nappal korábban, május 4-én szerver-hosting szolgáltatásra kiírt meghívásos közbeszerzési eljárásra a Nádort mellőzve két másik – a TKKI-val már korábban is szerződött – céget hívnak meg: a WSH Számítástechnikai Kft-t és a TRACO Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt-t.

A Traco egy közepes forgalmú IT-cég, 2008-tól kormányzati megrendelésekkel is büszkélkedhet, árbevétele 2014-ben több mint 700 millió forint.  A Türr-rel 2013-ban kötött először szerződést szoftverszállításra 19 millió forint értékben, majd 2015-ben interaktív táblákat szállított 25 millió forintért. Ennél a beszerzésnél a rivális ajánlatot éppen a mostani kiírásban nyertes WSH Számítástechnikai, Oktató és Szolgáltató Kft. adta.

A TKKI meghívásos tenderén nyertes WSH Kft. nagy múltú, szintén az IT-piacon élő cég.  A 2014-ben 3,5 milliárd nettó árbevételt realizáló vállalkozás 2005-től fokozatos térnyeréssel gyakori kormányzati, önkormányzati beszállító. A két cég közös jellemzője ugyanakkor, hogy a piacon nem kínálnak szerver-hosting-szolgáltatást. Ehhez képest a július 31-én megkötött szerződés szerint a WSH 33 hónapon keresztül biztosít szerver-hostingot, havi nettó 676 000 forintért.

Ezúttal biztosra mentünk, és kérdezősködés helyett a TKKI által megadott paraméterek szerint árajánlatot kértünk a nyertes WSH Kft-től. Két mondatban válaszoltak:

„Cégünk nem foglalkozik klasszikus server hostinggal, így ebben most nem tudok segíteni. Egyéni informatikai igényeivel kérem, keressen a jövőben is. Köszönettel: WSH Kft..”

A TRACO Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt-től érdeklődésünkre telefonon azt az információt kaptuk, hogy egyáltalán nem foglakoznak szerver-hosting-szolgáltatással.

Exkluzív árak

A szerver egyébként 2011 óta biztonságos helyen, az Invitel budaörsi szervertermében van – a domaintools legalábbis ezt mutatja. Ezzel az eszközzel az is megállapítható, hogy a szerver az üzembehelyezés óta nem is költözött sehova.

A nyertes WSH Kft. a közbeszerzés során azt nyilatkozta, hogy nem vesz igénybe alvállalkozót a szerződésteljesítéshez – kérdés, ha maga nem foglalkozik szerver-hostinggal, és alvállalkozót sem vesz igénybe, ki fogja a szerződésben vállaltakat teljesíteni.

A 2013 decemberében és a 2015 májusában megkötött, azonos szolgáltatásra vonatkozó szerződések műszaki paramétereiben gyakorlatilag nincs különbség – ennek ellenére az amúgy is jelentősen túlárazott 2013-as szolgáltatási díj a 2015-ös szerződésben 50 százalékkal drágább lesz, így a TKKI már havonta 676 ezer forintot fizet szerver-hostigra.

Ehhez jön a Nádornak fizetett havi 1,46 millió forint szerverpark-üzemeltetési díj, így a TKKI szervere havi nettó 2.1 millió forintért ketyeg – nagy valószínűséggel az Invitel szervertermében.

Erre utal az is, hogy a kiírásban alapfeltétel volt az Invitel-gerinchálózat.  Az Invitelnél egy darab szerver elhelyezése listaáron havi nettó 23 ezer forintba kerül, de itt is biztosra akartunk menni – ajánlatot kértünk azokra a paraméterekre, amelyekkel a TKKI a WSH-val szerződött havi 676 ezer forintért.

A megküldött árajánlat alapján az Invitelnél ugyanez a szolgáltatás egyéves szerződéssel havi nettó 109 ezer forintba kerül, de ha a partner három évre szerződik – a WSH szerződése 33 hónapra szól -, akkor már csak havi 89 ezer forint a számla.

 

 

Egy másik szolgáltatónál 35 szerver elhelyezése – ennyi fér egy Rack-szekrénybe, a szerződés szerint legfeljebb ennyit kell hostingolnia a WSH-nak –  a kiírásban szereplő feltételekkel havi nettó 158 ezer forintba kerül, vagyis nagyjából a negyede annak, mint amit a TKKI a kiírás nyertesének fizet.

Kecskére káposztát: az Országos Roma Önkormányzat nyáron kirobbant botránysorozata után szeptember végén a kormány úgy döntött, a TKKI veszi át az ORÖ-től a milliárdos felzárkóztatási programokat. Holott nincs olyan, a botrányban érintett program, amelyben a TKKI ne lett volna konzorciumi partner – ha megáll az ORÖ felelőssége, akkor a kétes ügyletekért a TKKI is felelős.

És akkor még itt vannak a saját szerződései.

Becker András – Móricz Csaba

Frissítés (2015. december 19.): A cikk kapcsán az Invitel az alábbi pontosító információk közlését kérte

„Az atlatszo.hu-n a jelen cikk részeként Invitel ajánlatként bemutatott ár nem tartalmazza a rack üzemeltetéséhez szükséges villamos energia költségét. Egy konkrét ügyfél által választott tényleges szolgáltatásnak ugyanakkor szerves része ez a költségelem, mely adott esetben a havi néhány százezer Ft/hó volument is elérheti. A társaságunkhoz érkezett ajánlatkérés továbbá egy alapszintű, 600 X 1000 mm-es alapterületű rack szekrényre vonatkozott, ennél nagyobb alapterületű szekrények bérleti díja ennél értelemszerűen magasabb.”

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás