Cikkek

A norvég hadjárat mérlege békekötés után: a Fekete Lovag döntetlent ajánl

Egy november végi brüsszeli politikai megállapodás után a „nem civil norvég támogatások” felfüggesztésének csütörtöki feloldásával a héten hivatalosan is befejeződött a magyar kormány, illetve a magyar pártpolitikai vitákban csak norvég alapként hivatkozott források, azaz a Norvég és az EGT Finanszírozási Mechanizmust működtető három állam, Norvégia, Izland és Liechtenstein hosszú, kétfrontos vitája.

Bár a Kovács Zoltán a magyar kormány nevében a Politicónak arról beszélt, hogy „konstruktív párbeszéd után jó kompromisszumot kötöttünk”, illetve „fenntartjuk azt a véleményünket, hogy nem minden volt rendben” a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) által finanszírozott civil szervezetek tevékenységével, de a végeredmény fényében ez az értékelés nagyjából annyira illik a helyzetre, mint amikor a Gyalog Galoppban a Fekete Lovag a csata végén Artúr királynak döntetlent ajánl.

 

A norvég hadjárat mérlege: a Fekete Lovag döntetlent ajánl from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A magyar-norvég vita lényegét itt foglaltuk össze: a magyar kormány két kérdésben akart egyoldalúan változtatni a magyar fél, a három donor állam és az európai intézmények által a 2009-2014-es támogatási időszakra kialakított működési mechanizmuson.

Egyrészt a 2014-es választások után emlékezetes módon egy kormányzati kommunikációs kampánnyal megtámogatva utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt az NCTA-ból finanszírozott támogatások jogszerűségi és hatékonysági ellenőrzésére, holott erre a magyar hatóságoknak a felek közti megállapodások nem adtak felhatalmazást.

Másrészt a fejlesztési intézményrendszer átalakításával szintén egyoldalúan jelölt ki új intézményeket a támogatások jelentős többségét kitevő, eleve magyar szervezetek által kiosztott és felügyelt támogatások intézésére.

A két probléma közül elvileg a 2014 májusi felfüggesztéshez a norvég indokolás szerint az utóbbi, azaz a hazai lebonyolításnak a megszűnő NFÜ-ből a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez történt áthelyezése vezetett. A vitának ezt a részét azonban már több mint egy éve rendezte a magyar fél azzal, hogy a vonatkozó kormányrendelet módosításával a Miniszterelnökéghez telepítette a feladatot.

Kapcsolódó cikkeink a norvégbűnözésről

Már az EBESZ próbál közvetíteni a kormány és a jogvédő civilek közt

Elkészült a KEHI norvégjelentése, jöhetnek a koncepciós perek

Nemzetközi szerződések zárják ki a KEHI vizsgálatát a Norvég Civil Alap ellen

A Piszkos Tizenháromra vadászott a rendőrség az Ökotársnál és a Demnetnél

Gyakran Ismételt Kérdések a KEHI norvégalapozásáról

Ehhez képest a mostani megállapodás az NCTA-t érinti, és azzal – a magyar fél által nem vitatott – eredménnyel zárult, hogy a felek „tiszteletben tartják a magyarországi civil társadalmi program végrehajtásának a megállapodásuk szerinti jogi kereteit”, azaz azt a megállapodást, hogy az NCTA felhasználását a donorállamok ellenőrzik.

Ennek nem mond ellent az sem, hogy Lázár János a heti kormányinfón azt hangsúlyozta, hogy a 2014-2020-as időszak tekintetében még vita van arról, hogy ki ossza a pénzt, tekintettel arra, hogy azt érintően nincs még elfogadott megállapodásunk.

Így a „jó kompromisszum” azt jelenti, hogy megint minden pont ugyanúgy van, mint a norvég kaland előtt, viszont másfél éven keresztül nem fért hozzá az ország az alapok fejlesztési forrásaihoz, amelyek felhasználására így már csak néhány hónap marad majd hátra.

Ezt az eredményt, no és persze a donor államok oldalán keletkezett diplomáciai károkat kell majd a magyar kormánynak összevetnie a norvégozással szerzett politikai előnyökkel.

Sepsi Tibor

A Fekete Lovag jelenetét a Gyalog-galoppból innen idéztük

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás