Cikkek

Lefokozták, megalázták, most munkaügyi perben harcol az állásáért egy volt NAV-vezető

Igazán nem nagy ügy: egy munkavállaló kifogásolja, hogy a munkáltatója egyoldalúan módosította a munkakörét, és most a munkaügyi bíróságon keresi az igazát. Csakhogy ebben az eljárásban a NAV az alperes, a felperes pedig Hegedűs Deme Zsolt, az egykor kiemelt ügyekkel foglalkozó, megszüntetett igazgatóság volt igazgatója. Múlt szerdán a bíróság őt hallgatta meg – a tárgyalóteremben megismerkedhettünk azokkal a szigorúan törvényes módszerekkel, amelyekkel az adóhatóság pokollá tette a hálózatos áfacsalás elleni harc egykori irányítójának az életét.

Hegedűs jelenleg betegállományban van, túl két műtéten, némiképp bizonytalan egészségügyi kilátásokkal és minimális esélyekkel, hogy a versenyszférában a végzettségének megfelelő munkát találjon. Azt mondja, egy közeli ismerőse hozta tavalyelőtt a hírt egy vadászatról az ország egyik legbefolyásosabb emberétől, hogy ne is próbálkozzon, mert „listán van”.

Hegedűs tudta, hogy sem az oligarcha, sem az ismerős nem viccel – maradt tehát a NAV, ahol megbetegedéséig a volt igazgató afféle segéd-adóellenőrként naphosszat végezte a „mesterhármast”: nyugta-, árueredet- és foglalkoztatással kapcsolatos ellenőrzéseket.

Valaki hibázott

Hegedűs 2011-es leváltásáig a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜIG) vezetőjeként egyike volt annak a néhány vezetőnek, akik kidolgozták a hálózatos adócsalás elleni hatékony fellépés információtechnológiai módszertanát, illetve megteremtették az ehhez szükséges feltételeket. Elsősorban az informatikai támogatás fejlesztésében, illetve az országos hatáskörű operatív munkát lehetővé tevő mobil „beavatkozó egység”, a Rapid hatékonyabbá tételében volt jelentős szerepe.

A 2010-es kormányváltás, illetve Vida Ildikó kinevezése után nem sokkal azonban fogyni kezdett körülötte a levegő – a folyamat egybeesett az áfacsaló hálózatok felszámolásában ekkora már jelentős sikereket elérő KÜIG módszeres ellehetetlenítésével, majd 2013-as felszámolásával.

NAV-dosszié

Újabb tárgyalás a NAV kontra Átlátszó ügyben – fontos tanúvallomások és a szabadságát töltő főigazgató

Elindult a Bejelentővédelmi Együttműködés: Ne azoknak kelljen félniük, akik jelentik a korrupciót!

Újabb volt NAV-os vádolja az adóhivatalt

Súlyosan gyengítette a KÜIG megszüntetése az adóhatóságot

Kormányrendelettel szüntették meg a NAV elitcsapatát – újabb ex-adóellenőr beszélt

Hegedűs ebben az időben már Kecskeméten volt „operatív területen”, azaz sima utcai adóellenőrként dolgozott, lévén 2011 áprilisában – több vezetőtársához hasonlóan – felmentették beosztásából.

Felmentése után viszonylag gyorsan haladt lefelé a karrierlétrán: egy évig tanácsadóként dolgozott a pesti központban, de azt egyértelművé tették számára, hogy a volt szakterületének a közelébe sem engedik. Majd visszakerült Kecskemétre, itt az ellenőrzendő adóalanyok kiválasztásért felelős osztályon afféle IT-s támogatóként dolgozott a tényleges ellenőrzést végző kollégái keze alá. Elmondása szerint egyértelműen megtiltották számára, hogy az adóalanyok érdemi ellenőrzésében részt vegyen.

Állítása szerint az ügyviteli rendszerekből történő adatlementés, vagyis az az ellenőrzés, mikor az adóhatóság az adózónál talált gépekről lementi a teljes adatállományt, alig működik. Ha ez így van, akkor visszatértek azok a régi szép idők, mikor az adóhatóság papíralapú ellenőrzéseket végez, és végeredményben azokból a könyvelési adatokból gazdálkodik, amelyeket az adózó a rendelkezésére bocsájt.

Megkerülni teljesen azonban nem tudták: a regionális informatikai munkacsoport kötelező megalakítását nélküle nem tudta volna abszolválni a megyei főigazgatóság, ezért ebbe a munkába bevonták: „Kénytelenek voltak, bár közkatonaként, de visszavenni az IT-be” – mondta a bíróság előtt.

Időközben megváltoztatták a munkakörét („áthelyezetek operatív területre”), és az eddigi IT-s munka mellett rendes „utcai” adóellenőrként is teljesítenie kellett, sőt, az idő múlásával egyre inkább csak itt kellett teljesítenie: néhány hónap múlva azt vette észre, hogy a munkaideje túlnyomó részét az „operatív ellenőrzés”: nyugták, számlák helyszíni ellenőrzése teszi ki.

Előadásából úgy tűnt, Hegedűsnek nem is ez a meglehetősen alacsony rangúnak számító feladat fájt igazán. Sokkal inkább az, hogy hiába kérte, sosem kapott „általános megbízót” – olyan meghatalmazást, amellyel önálló adóellenőrként is tevékenykedhetett volna.

A vegzálás közben nem hagyott alább: bár közvetlen vezetői elégedettek voltak a munkájával, „föntről” folyamatosan figyelmeztették, hogy nem felejtkeztek meg róla. Arra a bírói kérdésre, hogy miért fogadta el ellenvetés nélkül ezt a „lefokozást”, Hegedűs azt mondta:

„Ketten vagyunk az egész igazgatóságon, akik hozzá tudnak szólni érdemben IT-kérdésekhez, tovább akartam vinni az IT-munkát, és erre csak az operatív osztályon volt lehetőség.”

Igazgatóból végrehajtó

2014 novemberében, „egy emelt darabszámú pénztárgép- és nyugtaellenőrzési dömping során” Hegedűs tüdőgyulladást kapott, amiből olyan szövődmények alakultak ki, hogy idén januárban meg kellett műteni. A műtét relatív sikert hozott, de a folyamatos kezelés dacára is csak lassan gyógyult: három hónappal később újra műteni kellett.

Ebben az időszakban a megyei igazgató rendszeresen behívatta, hogy megtárgyalja vele a „Mit kezdjek én most magával?” kérdéskört. Ennek egyik mozzanataként március közepén közölte Hegedűssel, hogy áthelyezik Bajára, ahol adóellenőrként fog dolgozni.

A volt igazgató családjával Kecskeméten él. Az áthelyezés törvénytelen lett volna, mivel a felajánlott új munkahely tömegközlekedéssel csak egy órán túl érhető el, lévén Kecskeméttől száz kilométerre van. Mikor néhány nap múlva Hegedűs közölte, hogy az áthelyezés jogsértő, ezért nem fogadja el, az igazgató azzal reagált, hogy tekintse az ajánlatot tárgytalannak. Előadásának ezen a pontján Benda Ferencné igazgató élénk bólogatással erősítette meg Hegedűs szavait.

Április 1-jére Hegedűst tanúként idézték a Dávida Marianna kontra Népszava/Népszabadság-perben. A volt igazgató tanúvallomásában meglehetősen súlyos állításokat tett a NAV felsővezetésének egyes intézkedéseivel kapcsolatban – ezeket azóta sem cáfolta az adóhivatal.

Volt NAV-vezető a bíróságon: 40 milliárdos ügyet tussolt el a felsővezetés

Másnap hívatta Bendáné, és „rosszallását fejezte ki a tanúvallomás megtétele miatt.” A megbeszélésen az igazgató olyan biankó nyilatkozatokat íratott alá Hegedűssel, melyekkel de facto hozzájárult az áthelyezéséhez, de Bendáné nem közölte, konkrétan milyen új munkakörről van szó.

Két héttel később újabb raportra került sor, amelynek során az igazgató asszony átadta a még mindig táppénzen lévő Hegedűsnek az új munkaköréről szóló dokumentumot: e szerint május elsejétől végrehajtóként fog dolgozni az adóhatóságnál.  Hegedűs néhány nap múlva írásban közölte, hogy nem fogadja el az új munkakört – álláspontja szerint jogtalan a munkakör egyoldalú módosítása, de azt erkölcsi okokból sem tudja elfogadni.

„Én nem az az ember vagyok, aki képes arra, hogy becsöngessen családokhoz, és elvigye a tévét, mosógépet, amit éppen talál. Sem alkatomnál, sem erkölcsi meggyőződésemnél, sem pszichés állapotomnál fogva nem vagyok alkalmas erre a feladatra.” – mondta Hegedűs.

Más lehetősége nem lévén, a volt igazgató munkaügyi perbe hívta a munkáltatóját – abban bízik, hogy a bíróság kimondja, jogtalan volt a munkakörének egyoldalú megváltoztatása.

A bíró a tárgyalást Hegedűs meghallgatása után felfüggesztette, a következő tárgyalási napot november 30-ára tűzte ki. Csakhogy Hegedűs táppénze két hét múlva lejár – ha október 1-jével nem veszi fel a munkát, vagyis nem kezd el legjobb meggyőződése ellenére is végrehajtóként dolgozni, borítékolható, hogy a legrövidebb úton kirúgják.

Tempora mutantur: a Hegedűst feketelistára helyező erős ember mára felkerült a rezsim feketelistájára, és már nem NAV-elnök Vida Ildikó, akit sokan a hozzá kötődő érdekkör delegáltjaként tartottak számon. Hirtelen nyugdíjba vonult Vida helyettese, Csillag Dezsőné is, aki Hegedűs szerint 2012 tavaszán átadta neki a selyemzsinórt.

Ennek ellenére úgy tűnik, valakiknek még mindig útjában van a volt igazgató.

Becker András

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 983 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás