Adatigényléses perek

Kipereltük és közzétesszük az országgyűlési választás egyéni képviselőjelöltjeinek elszámolásait

A tavalyi országgyűlési választáson minden egyéni képviselőjelölt egymillió forint költségvetési támogatást kapott a kampányához, amelyről elszámolást kellett benyújtania a Magyar Államkincstárhoz (MÁK). Közadatigénylésben kértük, majd mivel nem adták, kipereltük ezeket az elszámolásokat, amelyeket ezúton közzé is teszünk. Egyúttal további önkénteseket keresünk a kézzel írt elszámolások digitalizációjához is.

Az egyéni képviselőjelöltek által az államkincstárnak benyújtott, az Átlátszó által kiperelt elszámolások között itt lehet böngészni (Dropbox)

A Transparency International Magyarország, a K-Monitor, a TASZ és az Átlátszó elszámolás-digitalizáló munkájához itt lehet önkéntesnek jelentkezni (Google form)

Kértük, nem adták, kipereltük

Az új kampányfinanszírozási szabályok szerint az országgyűlési választáson minden egyéni képviselőjelölt egymillió forint költségvetési támogatásra jogosult. A pénz felhasználásáról a jelöltnek elszámolást kell benyújtania a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), és ehhez csatolnia kell a kifizetéseket igazoló bizonylatok másolatát.

Mivel számos visszaélésről, kamupártokról és kamujelöltekről számolt be a sajtó, tavaly június 4-én közérdekűadat-igényléssel fordultunk a MÁK-hoz az április 6-át követően keletkezett elszámolásokat és a kifizetéseket igazoló bizonylatok másolatát kérve. Azt szerettük volna megtudni, melyik jelölt mit, mennyit és kitől vásárolt a kampányára kapott közpénzből.

Kapcsolódó cikkek

Kampányköltések átláthatósága 2014-2015-ben: a szürke ötven árnyalata

Nyílt levél az Országgyűlés Képviselőinek a kampányfinanszírozásról

Így hallgatta el a kampányfigyelésünk eredményeit a kormánypárti média

Az önkormányzati kampánykorrupció is jobban teljesít az átláthatóságnál

Eddig 180 képviselő- és polgármesterjelölt írta alá a korrupcióellenes szándéknyilatkozatot

Az Állami Számvevőszékhez fordultak a pártok kampányköltéseit vizsgáló civil szervezetek

Rossz és még rosszabb: három választás Magyarországon

Választási matek: szigorúan ellenőrizetlen ajánlások

Több tucat kamupárt startolhat rá az állami százmilliókra

A MÁK 2014. június 11-én az adatigénylést kis részben teljesítette: kiadta az 1 millió forintos támogatásban részesülők listáját, azonban az elszámolásokat és számlákat nem. Álláspontjuk szerint a törvény alapján a tételes, számlaszintű ellenőrzésre csak az Állami Számvevőszék és a MÁK jogosult. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy minden jelöltnek nyilvánosságra kell hoznia a Magyar Közlönyben a választásra fordított állami és más pénzeszközök mértékét, forrását és felhasználását, ezzel pedig szerinte a nyilvánosság biztosított.

A megtagadással szemben keresetet nyújtottunk be. A számlaszintű ellenőrzéssel szembeni érveink között szerepelt, hogy nem közfeladatot ellátó szerv gazdálkodására vonatkozik az adatkérésünk, az Infotv. pedig csak ebben a körben szól a számlaszintű ellenőrzésről; továbbá, hogy az adatkérésünk nem akadályozza az állami szervek ellenőrzését, a közpénzek ellenőrzése pedig az Alaptörvény alapján nem lehet állami monopólium.

Ami a Magyar Közlönyben közétett beszámolót illeti, abból szinte semmit nem lehet megtudni azon információk közül, amelyekre az igénylés vonatkozott. A Közlönyben közétett tájékoztatás pl. így néz ki:

kozlony

 

Az elsőfokú ítélet előtt a számlaösszesítő lapok kiadására módosítottuk a keresetet, azokból ugyanis megismerhető, hogy ki, mekkora támogatásból, mikor, mit, milyen összegért vásárolt és milyen, a kampánnyal összefüggő célból – ezt a kérést egyszerűbb teljesíteni, és ezen adatokat feldolgozni is könnyebb.

Az ítélet a MÁK-ot kötelezte a benyújtott számlaösszesítő lapok másolatának kiadására, kitakarva a számlák sorszámát és a szolgáltatás nyújtójának megnevezését. A bíróság egyetértett abban az Átlátszóval, hogy a pártok és az egyéni képviselők nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek pusztán azért, mert részt vesznek a közéletben, hiszen ez bármely állampolgárra igaz lehet. A bíróság azt is elfogadta, hogy a Magyar Közlönyben közzétett adatok nem azok, amelyeket az Átlátszó meg akart ismerni.

Erre tekintettel döntött úgy, hogy a számlaösszesítő lapokat ki kell adni, de a számlán szereplő eladó adatait személyes adatnak minősítette, így a számla sorszámát és az értékesítő adatait kitakarni rendelte. A bíróság szerint akár az eladó politikai meggyőződésére is lehetne következtetni abból, hogy egy párttal/politikussal üzleti viszonyba került a kampány során.

Fellebbeztünk, és a másodfok még több adatot minősített nyilvánosnak. A jogerős döntés egyértelművé tette, hogy az adatigénylés nem gazdálkodás ellenőrzésére, hanem a kampányfinanszírozás adatainak megismerésére vonatkozott. Abban is elfogadta az álláspontunkat a bíróság, hogy a jogi személyeknek nincsenek személyes adatai, ezért az eladók adatait nyilvánosságra kell hozni, ha azok cégek voltak.

Abban azonban nem osztotta a másodfokú bíróság az Átlátszó jogi álláspontját, hogy a természetes személy értékesítők adatai is közérdekből nyilvánosak lennének. (Álláspontunk szerint viszont azok is költségvetési források felhasználásával kapcsolatos, vagyis nyilvános adatok – ráadásul az értékesítőnek is tudnia kellett a számla felhasználásáról, hiszen azon az érintett választókerületet is fel kellett tüntetnie.)

A közel egy évig tartó pereskedéssel tehát eljutottunk odáig, hogy a kampány során elköltött közpénzekről „számlaszintű” teljes képet kaphatunk – egyedül az áru/szolgáltatás nyújtóját nem ismerhetjük meg abban a nem túl gyakori esetben, ha az természetes személy.

Átnéztük és most közzé is tesszük az adatokat

Mivel elég jelentős mennyiségű adatról van szó, ráadásul a számlaösszesítők sokszor nehezen olvasható, kézzel kitöltött dokumentumok, egyelőre egy kisebb válogatást: néhány érdekességet és egy-két összefüggést mutatunk be az elszámolásokból. Egyúttal mindenkit arra bíztatunk hogy nézze meg a saját választókörzetének adatait, illetve csatlakozzon a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó digitalizációs projektjéhez.

Az egyéni képviselőjelöltek által az államkincstárnak benyújtott, az Átlátszó által kiperelt elszámolások között itt lehet böngészni (Dropbox)

A Transparency International Magyarország, a K-Monitor, a TASZ és az Átlátszó elszámolás-digitalizáló munkájához itt lehet önkéntesnek jelentkezni (Google form)

Feltűnő különbség mutatkozik az egyes jelöltek között nemcsak az elszámolt költségek szerint – 170 ezer forinttól a felső határt jelentő egymillióig szóródnak az összegek – , de abból a szempontból is, hogy ki mennyire vette komolyan az elszámolást.

Van olyan jelölt, aki több tucat sorban részletezi a költéseit, és a tételek jellemzően néhány ezer forintos kiadások. A másik véglet azon jelöltek elszámolása, akik egyetlen tételre számolták el az elkölthető egymilliót. (Jellemzően a nagyobb pártok jelöltjei jártak el így – őket kevésbé fenyegette a 2 százalékos küszöb: aki ennyi szavazatot sem ért el, annak vissza kell fizetnie a támogatást.)

Ilyen lakonikus egyszerűségű elszámolás például Mirkóczki Ádámé, aki Heves 1. számú választókerületében indult a Jobbik színeiben. Mirkóczki egyetlen tételre költött kerek egymilliót: „reklám” nevű szolgáltatást vásárolt a Rabó Plusz Kft-től. De a mikropártok jelöltjei is nyújtottak be hasonló részletességű elszámolást: Mányi István a Magyar Cselekvő Párt jelöltje szintén kerek egymillióért vásárolt informatikai szolgáltatást Szlankó Máriától. Palotai Gábor az Összefogás Párt jelöltjeként csupán 42 szavazatot szerzett – Palotai a Wertz informatikai és kereskedelmi kft-vel kötött 975 ezer forint értékű szerződést.

Hasonlóképp járt el Verebély András, aki a Magyar Gazdaság Párt jelöltjeként a Menyhárt és Tsa Bt-től kapott egy darab számlát reklám és propaganda címen 990 ezer forint értékben. Dr. Kiss Attila, a Jobbik makói elnöke a Makói Mozaik Kft-nél költött összesen 953 ezer forintot szórólapra és hirdetésekre.

Hadházy Sándor Pest megyei Fidesz-jelölt is ebbe klubba tartozik: az ő egy darab egymilliós számláját a Pharma-Press Kft. állította ki. A kft tulajdonosa Dávid Ferenc és családja. Dávid a Kulcsár-féle Brittonhoz kötődik: vezérigazgató a korábbi Britton-érdekeltség Novoprint Zrt.-ben, ahol jelenleg is igazgatósági tag a brittonos Kerék Csaba. Hadházy volt a visegrádi polgármester, amikor Kerék vezette a lepencei strandfürdőcéget.

Forintra pontosan egymilliót költött Engler Ildikó, a Nemezeti Érdekekért Párt jelöltje: kiadásainak zömét, összesen 857 ezer forintot Victoria Finance Kft-nél költötte el. A céggel szerződött az autólízingtől a rendezvényszervezésen át a plakátok visszagyűjtéséig terjedő feladatokra. A cég ügyvezetője és 2013 végéig tulajdonosa maga a jelölt volt.

Bár az általunk átnézett összesítőkből az látszik, hogy a Fidesz inkább a Publimontot és a MAHIR-t, az MSZP az ESMÁ-t preferálta, azért a hirdetési piacon még nem merevedtek meg ennyire a frontok. A jobbikosok közül Hegedűs Lórántné és Novák Előd is szerződött a MAHIR Cityposterrel. De több mint 500 ezer forintot hagyott a szocialista Burány Sándor a Vitézy-érdekeltség Théma Lapkiadónál, Hiller Istvánnak pedig van egy 273 ezres számlája a Publimont-tól.

Feltűnően sok Jobbik-jelölt dolgoztatott a Mester-Ker Kft-vel. Kepli Lajos 997 513 forintot számolt el kampányköltségként, összesítőjén a legérdekesebb tétel a Mester-Ker Kft-nek öt darab óriásplakáthely egy havi bérléséért kifizetett 215.265 forint. Dúró Dóra 999 125 forintot számolt el, óriásplakát-kihelyezésért ő is a Mester-Ker Kft-nek fizetett, 173 456 forintot. Pintér Tamás Fejér megyei jelölt majd’ félmilliót fizetett óriásplakátért a Mester-Ker Kft-nek. A szintén jobbikos Fazakas Attila 213 ezret, Árgyélán János 145 ezret, Gáspár Kornél 91ezret hagyott a Mester-Ker-nél. Baráth Zsolt György Jász-Nagykun-Szolnok megyei jelölt 412 ezerért vett óriásplakát és citylight hirdetési helyeket a cégtől. Szintén itt indult Csányi Tamás – ő 145 ezer forintért rendelt plakáthelyet Mester-Ker-től.

A Magyarországi Cigány Párt Fejér megyei jelöltjeinek is van kedvenc kampánycége: két jelöltjük, Kovács Tamás és Majláth László egy Pátkai Sándor nevű férfival szerződött. Kovács 200 ezret fizetett Pátkainak rendezvényszervezésért, újabb 200 ezret szórólaptervezésért, és félmilliót a nehezen dekódolható „kellékek kész. száll” célra. Majláth 960 ezret fizetett Pátkainak szórólap tervezéséért, nyomtatásáért és terjesztéséért.

Aki pedig szereti az önfeledt szórakozást, annak valóságos örömforrás lesz a jelöltek által leadott számlaösszesítőket böngészni: Béres József (Magyar Gazdaság Párt) például szinte csak üzemanyagszámlát adott le, abból benzint és gázolajat is. Március 3-a és 25-e között minden nap tankolt, volt, hogy naponta többször is. Csenger-Zalán Zsolt Pest megyei fideszes jelölt 724 ezer forintért vett Ball golyóstollat; Lukács László György a Jobbik jász-nagykun-szolnoki jelöltje a keret egyharmadát jogi tanácsadásra költötte – az elszámolásából sajnos azt takarták ki, hogy kitől kapott jogi tanácsokat 300 ezer forint értékben.

Subicz István, a Seres Mária-féle SMS hevesi jelöltje 50 ezer forintért számolt el táplálék-kiegészítőt, de vett gyógyszert is a pénzből. Továbbá 480 ezer forintért rendelt meg adatgyűjtést az internet kampányhoz – az eredmény lehangoló lehetett, mert internetkampányra aztán csak ennek a felét költötte. Harrach Péter 381 ezer forintot fizetett művészeti tevékenységéért a Balázs Fecó tulajdonában lévő Újjászületés 60 Művészeti Kft-nek. Lovas Ildikó a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt jelöltjeként indult, és bízott a szavak erejében: az Excalibur Bt. 400 ezer forintért tartott neki tíz napos kommunikációs képzést.

Folytatódik az adatbevitel

Az Átlátszó, a K-Monitor, a Political Capital, a Transparency International és a TASZ szervezésében adatbeviteli sprintet rendeztünk július 9-én. Az elszámolások digitalizálásában több mint 50 önkéntes segített a helyszínen, akik 847 szkennelt oldalt néztek át, hogy összeszedjék az azokon szereplő adatokat. A dokumentumok sok esetben rossz minőségben voltak beszkennelve, vagy eleve kézzel kitöltött nyomtatványok voltak. A MÁK munkatársai pipálásokkal és áthúzásokkal jelölték a papírokon, hogy rendben vannak-e a leadott számlák.

 

adatsprint

 

Az önkéntes digitalizálók fedezték fel,  hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke megpróbálta elszámolni Koi Eszter hastáncos előadását (11. sor a számlaösszesítőjében). A MÁK itt jól figyelt, és nem engedték elszámolni a műsorszámot. A legtöbb képviselőjelölt dokumentumát GKVanda nevű önkéntesünk dolgozta fel, ő még helyben utánanézett pár dolognak, így derült ki, hogy Gáspár Attila kerek 1 milliót forintot bízott a Droga Farkas Kft-re, akik amúgy építőipari kivitelezési munkákkal foglalkoznak, de biztosan értenek a kampány lebonyolításhoz is.

 

 

A teljes anyag digitalizálásához szükségünk lesz még segítőkre, a külön erre a célra létrehozott adatbeviteli platformhoz nemsokára meghívót küldünk ki az önként jelentkezőknek. Kérünk, hogy itt add meg az e-mail címed, ha szivesen részt vennél a munkában.

Az egyéni képviselőjelöltek által az államkincstárnak benyújtott, az Átlátszó által kiperelt elszámolások között itt lehet böngészni (Dropbox)

A Transparency International Magyarország, a K-Monitor, a TASZ és az Átlátszó elszámolás-digitalizáló munkájához itt lehet önkéntesnek jelentkezni (Google form)

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1120 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás