Adatigényléses perek

Így védi meg a Nemzeti Együttműködés Rendszere a kiszolgálóit: elfogták a portást az MTVA adateltitkolása miatt

Mint azt két hete megírtuk, felfüggesztették az MTVA adateltitkolása miatt folyamatban lévő nyomozást, mert a rendőrség nem találta a gyanúsítottat, és elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene. Csodák csodájára tegnap kaptunk egy újabb határozatot a nyomozás folytatásáról, mely szerint éppen az erről szóló cikkünk megjelenésének napján a III. kerületben elfogták a gyanúsítottat.

Azt a gyanúsítottat, aki a nekünk adott tájékoztatás szerint nemhogy szökésben nem volt, de a körözéséről tőlünk telefonon kapott hír alapján maga egyeztetett a rendőrséggel arról, hogy mikor megy be a kihallgatásra. Így védi meg a rendszer a saját kiszolgálóit.

A sztori tényleg egészen elképesztő: két év alatt egy ilyen ügyben nincs még vádemelés sem, nyomoznak egy olyan személy ellen, akinek normális esetben nem lehetne hatásköre eldönteni azt, hogy az MTVA végrehajt-e egy jogerős bírósági ítéletet. Majd a nyomozás során nem találják a gyanúsítottat, pedig ő felveszi a telefonját az atlatszo.hu hívására is, akinek a feljelentése alapján folyik a büntetőeljárás.

S miután a gyanúsított – elmondása szerint – betelefonál a rendőrségre, hogy nem kell őt körözni, az elfogatóparancsot nem vonják vissza, és előállítják egy rendőrkapitányságra, ahol nem tesz vallomást, mert nincs vele ügyvéd.

Előzmények

Büntetőeljárás folyik az MTVA adateltitkolása miatt – a rendőrség elfogatóparancsot adott ki

Nyomoz a rendőrség a Marslakók-ügyben

MTVA: Jelentősen túlszámlázta szerződés szerinti járandóságát a Marslakók gyártója?

Amit még nem csináltunk: adateltitkolásért feljelentjük a közmédia-óriást

Másodfokon is nyilvános, mennyibe kerültek Jáksó Marslakói – adatokat mégsem kaptunk

atlatszo.hu vs MTVA: Első fokon nyilvános, mennyit kaszált Jáksó a Marslakókkal

A büntetőeljárásról szóló törvény szerint a körözést és az elfogatóparancsot is vissza kell vonni, mihelyt az elrendelésük oka megszűnt. A visszavonásról az elrendelő haladéktalanul intézkedik. Az nem világos, hogy erre miért nem került sor konkrét esetben, de ha minden úgy van, ahogy a gyanúsított nekünk elmondta, akkor kiadtak ellene egy elfogatóparancsot úgy, hogy nem bujkált, majd miután erről tudomást szerzett és kihallgatás időpontot egyeztetett, még be is vitték rendőrkapitányságra teljesen fölöslegesen, ráadásul jogsértő mulasztás miatt.

Azon túl, hogy az eset a magyar büntetőeljárás mibenlétének állatorvosi lova, egyértelmű figyelmeztetés minden „parancsra cselekvő” beosztott számára: a nagykutyák minden szívfájdalom nélkül feláldozzák a kiskutyákat, hiszen ahol fát vágnak, ott hullik a forgács.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás